Last ned Last ned
Vi tilbyr også andre koronatester i Oslo. Les mer

Test deg for antistoff mot koronavirus

Mistenker du at du har vært smittet av koronaviruset? Gjennom en videokonsultasjon med en av våre leger, kan du få henvisning til antistofftest i Oslo, Sandefjord og Bergen. Selv om denne testen kan påvise antistoffer mot koronaviruset, kan den ikke garantere at du faktisk har vært smittet eller er immun mot viruset i framtiden.

Spørsmål og svar

Testen som tilbys er en antistofftest som tas som en blodprøve fra årene og måler nivået av antistoffet IgG i blodet. Antistoffer er en del av immunforsvaret og hjelper kroppen med å kjenne igjen skadelige mikroorganismer i blodet.

Det kan være aktuelt å ta en antistofftest dersom du mistenker å ha vært smittet av koronaviruset tidligere, men ikke fått det påvist ved testing. Det tar tid for kroppen å danne antistoffer. Derfor er det kun hensiktsmessig å ta antistofftesten tidligst 2 uker etter at du kjente symptomer.

Testen krever henvisning fra lege. Gjennom en videokonsultasjon i Kry-appen kan du i samråd med en av våre leger vurdere om det er hensiktsmessig for deg å ta en antistofftest. Dersom det er det, kan våre leger henvise deg til antistofftest på laboratorier i Oslo, Sandefjord og Bergen.

Her finner du en oversikt over hvilke laboratorier som kan gjennomføre test for antistoffer mot korona etter henvisning fra Kry. Laboratoriene ligger i Oslo, Sandefjord og Bergen.

Resultatet på blodprøven er som regel klart 1-2 dager etter at blodprøven er avgitt. Du kan sjekke testresultatet her eller i innboksen din i Kry-appen.

Det er fortsatt usikkerhet knyttet til sammenhengen mellom en gjennomgått infeksjon med koronavirus og immunitet – altså om man blir beskyttet mot en ny infeksjon eller ikke.

Et positivt testresultat kan også skyldes en annen tidligere infeksjon, da koronaviruset er i familie med andre forkjølelsesvirus.
Et negativt testresultat kan ikke utelukke at du har gjennomgått infeksjon med koronavirus, da ikke alle utvikler antistoffer.

Smittevernregler må derfor føles uansett om testresultater er positivt eller negativt. Her kan du kan lese mer om Folkehelseinstituttets retningslinjer.

Dersom du har symptomer på infeksjon (f.eks forkjølelse eller influensa) må du ikke oppsøke et laboratorium for å ta blodprøve - dette er viktig for å hindre spredning av smitte.

En antistofftest vil heller ikke kunne påvise en pågående infeksjon med koronavirus, siden antistoffene dannes senere i forløpet.

Har du symptomer og ønsker å teste deg for pågående infeksjon med koronavirus?
Hvis du bor i Oslo-området, kan du teste deg på vår teststasjon på Ensjø i løpet av kort tid. Les mer og bestill time her.