Last ned Last ned

Insektstikk

Et insektstikk kan være vondt og plagsomt, men det går i de fleste tilfeller over av seg selv og er helt ufarlig. I Norge er det få insekter som kan gjøre stor skade, men det finnes noen unntak. Enkelte kan få kraftige allergiske reaksjoner ved for eksempel vepsestikk.

Et stikk kan gi kløe, svie og utslett og kan forekomme flere steder på kroppen. Et insektstikk kjennetegnes ved at huden rundt stikket blir hovent eller rødt, og enkelte insekt gir særegne merker.

Barns hud kan være mer sensitiv for stikk enn voksnes fordi immunforsvaret ikke er fullt utviklet. Et rødt utslett kan derfor oppleves som kraftigere, og det kan se mye verre ut hos barn enn hos voksne med et mer modent immunforsvar. Selv om det ser mye verre ut, er det ikke nødvendigvis så farlig, men mennesker reagerer forskjellig på stikk fra insekt.

Flåttbitt kan i noen tilfeller gi infeksjon med en bakterie som kalles Borrelia burgdorferi. Det er bare en liten andel av flåtten som er bærer av Borrelia-bakterien. Risiko for å få infeksjon med Borrelia-bakterien avhenger blant annet av hvor lenge flåtten sitter i huden før den blir fjernet, og hvor stor andel av flåtten i området som er bærer av bakterien. Dersom den fjernes innen ett døgn etter at man er bitt, er risikoen for smitte lav. Som ved de fleste typer insektsbitt får man gjerne lett rødhet og hevelse på stikkstedet, noe som er normalt, og ikke nødvendigvis et tegn på at man har fått borreliainfeksjon. Et typisk tegn på borreliainfeksjon er en rød ring rundt bittstedet.

Flått i deler av landet (spesielt Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud) kan være bærere av et virus, som gir en infeksjon som kalles skogflåttencefalitt. Sykdommen gir symptomer som kan ligne på influensa, samt kraftig hodepine og nakkestivhet på grunn av infeksjon i hjerne og hjernehinner. Dette er en vanligvis ufarlig og selvbegrensende sykdom, men hos enkelte kan den gi langvarig utmattelse og trøtthet etter infeksjonen. Dersom du ferdes ofte i skog og mark, og blir bitt ofte av flått, kan det være lurt å ta vaksine mot sykdommen.

Se etter om stikket har blitt hovent eller misfarget, og følg med på stikkstedet i minst 24 timer. Dersom stikket er blitt misfarget eller du får utslett, kan det være en god idé å tegne rundt stedet med en penn for å se om det sprer seg. Om du opplever ubehag som kløe, finnes det salver man kan smøre på stikkstedet for å lindre plagene.

Hvis du skal oppholde deg i et område med mye insekter, kan insektspray være en god idé. I tillegg bør du også ta med deg riktig bekledning.

Selv om de fleste insektstikkene som regel er ufarlige, kan det være lurt å søke råd dersom du er usikker. Dersom du blir stukket av veps, bie eller humle og har reagert allergisk tidligere, må du ringe 113.

I en videosamtale med en av KRYs leger kan du få gode råd for lindring eller behandling av et insektstikk du eller barnet ditt har fått. Vi skriver også ut resepter og kan henvise til annet helsepersonell hvis du skulle ha behov for det. Hvis du har behov for vaksine, kan du få resept på dette.

Sist oppdatert:
9. jan. 2020
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef