Kry-logo
Last ned
Hvis du føler deg bekymret for livmorhalsprøven eller ønsker mer informasjon, kan du bestille et møte og snakke med en lege. Bestill legetime

Hva skjer ved en livmorhalsprøve? Hvordan bør du forberede deg og hva kan du forvente

Sist oppdatert:
tir. 13. jul. 2021
Livmorhalsprøver redder liv. Overlege hos Kry dr. Rhianna McClymont og lege hos Kry dr. Pia Ødegaard, forklarer hva du kan forvente deg av en livmorhalsprøve.

Enten du akkurat har blitt kontaktet, eller har en time for din neste livmorhalsprøve (også kalt en cervixcytologisk prøve på fagspråket), er det viktigere enn noensinne å ikke gå glipp av denne rutinetesten.

I 2018 var det omtrent 33 000 tilfeller av livmorshalskreft i Europa, og av disse måtte 15 000 mennesker gi tapt for sykdommen. Gjennomsnittsalderen ved mennesker som får diagnosen livmorshalskreft globalt er 53 år, men er likevel den tredje mest vanlig formen for kreft som rammer mennesker under 45 år.

Når trenger jeg å ta celleprøve?

Enhver person med en livmorhals blir automatisk innkalt til celleprøve hvert tredje år fra de er 25 år gamle til de er 69 år. Ved graviditet eller alder under 25 år avgjøres behandling individuelt.

Tanken på livmorshalsprøve gjør meg ukomfortabel - hva skal jeg gjøre?

Selv om det finnes bevis på at vanlig screening er svært effektiv for å avdekke unormal cellevekst og viruset som forårsaker celleforandringer - HPV - unngår mange personer å gjennomføre prøvene på grunn av skam eller angst.

— De som ofte unngår celleprøver sier at pinlighet er den største årsaken for dette, sier dr. McClymont.

— Men det er en rask prosedyre, og lege og sykepleier har allerede sett alt fra før – de er kun interessert i å undersøke livmorhalsen. Dette er en enkel test som kan redde livet ditt og det er ingen grunn til å være flau, forteller dr. McClymont.

Hva gjør en livmorhalsprøve?

Celleprøven ser etter forandringer i cellene i livmorhalsen, så vel som HPV fra og med fylte 34 år, som kan forårsake unormal cellevekst, sier dr. McClymont.

Har prosessen ved en livmorhalsprøve endret seg som et resultat av pandemien?

På grunn av restriksjoner i forbindelse med pandemien, har helseansatte blitt omrokert til mer akutte områder, noe som har gått kraftig utover celleprøveprogrammer rundt om i Europa. Derfor er det viktigere enn noen gang å møte opp til timen din for å gjennomføre livmoralsprøven din.

Selve testen har ikke endret seg på grunn av pandemien, men det kan hende at prosessen har endret seg. Legen eller sykepleier vil mest sannsynlig gå med munnbind og det vil være færre tilgjengelige timer, da det tar lengre tid å utføre en grundig rengjøring av undersøkelsesrommet mellom timer.

Hvordan kan jeg forberede meg for en livmorhalsprøve hvis jeg er engstelig eller nervøs?

Det er ikke uvanlig å være litt nervøs før en livmorhalsprøve. Noen finner det betryggende å ha en kvinnelig lege eller sykepleier, og avslappende pusteteknikker kan også hjelpe. Du kan også be personen som skal utføre testen om å begynne med det minste spekulumet.

— Hvis du er nervøs for å ta av deg klærne dine, er det en god idé å gå med en løs skjorte eller kjole, slik at du ikke trenger å kle helt av deg under prosedyren, sier dr. McClymont.

Hva kan jeg forvente meg i løpet av selve testen?

Sykepleieren som utfører testen vil forklare deg akkurat hva som vil skje når du kommer og svare på spørsmål som du har før testen.

Du vil bli bedt om å legge deg på undersøkelsesbenken bak en skjerm og ta av deg klærne nedentil. Et klede eller noe lignende vil ligge klart som du kan dekke underlivet med. Du vil bli bedt om å ligge på ryggen med spredte ben. Sykepleieren vil føre et smurt plastspekulum inn i skjeden for å få oversikt over livmorhalsen. En liten «børste» blir brukt for å fjerne noen celler fra livmorhalsen, som så blir puttet inn i en liten beholder som blir sendt til laboratoriet for analyse. Selve undersøkelsen tar vanligvis bare noen minutter.

Er det noen ganger vondt eller ubehagelig?

— En livmorhalsprøve gjør vanligvis ikke vondt, men enkelte kan oppleve noe ubehag, sier dr. McClymont, og legger til at det vanligvis er noe verre hvis du er anspent eller engstelig, siden det er større sjanse for at bekkenbunnsmusklene spenner seg og gjør prosedyren vanskeligere.

Dr. McClymont anbefaler å prøve å ta noen dype pust og forsøke å slappe av så mye som mulig hvis du er engstelig.

Er det vanlig å ha blødninger etter prøven?

— En liten mengde blod etter undersøkelsen er ganske vanlig, men det bør gå over ganske raskt, sier dr. McClymont.

— Det å gå med et truseinnlegg i noen timer etter undersøkelsen bør være tilstrekkelig, Clymont.

Hva skjer etter livmorshalsprøven?

Hvis testresultatet har normal verdi, er det ikke nødvendig med en ny celleprøve før om 3 år.

— Etter testen blir testmaterialet sendt til et laboratorium for analyse. Dersom testresultatet er normalt, er det ikke nødvendig med en ny celleprøve før om 3 år, forklarer Pia Ødegaard, lege i Kry.

Hvis testen derimot viser celleforandringer, sier hun at du enten vil bli henvist videre til gynekolog for ytterligere undersøkelser av livmorshalsen med blant annet koloskopi, eller bli innkalt til ny celleprøve etter kortere tid.

— Hva som skjer av disse to hendelsene, er det alvorligheten av celleforandringene som avgjør. Ved alvorlige celleforandringer kan det også være aktuelt å bli henvist direkte til gynekolog for konisering, som er et lite inngrep der den nederste delen av livmorhalsen - livmortappen - fjernes, forklarer Ødegaard.

Hun sier at dersom celleprøven er negativ for HPV, venter man som regel 5 år før man tar en test for HPV igjen.

— Hvis prøven derimot er positiv, vil den samme prøven undersøkes nærmere i mikroskop for celleforandringer. Det er viktig å huske på at celleforandringer ikke trenger å bety at du har kreft, men siden disse forandringene kan utvikle seg til kreft, bør man behandle det samt få god oppfølging for å hindre en senere utvikling av kreft, understreker Ødegaard.

Trenger du å gå til undersøkelse hvis du ikke er seksuelt aktiv?

Personer som aldri har vært seksuelt aktive har en svært lav sjanse for celleendringer i livmorhalsen – men det er fremdeles en liten sjanse. Derfor er det anbefalt å ta prøven, uavhengig av seksuell historie.

— Hvis du aldri har hatt samleie, er det forståelig at du er nervøs, sier dr. McClymont.

— Da er det best å snakke med en lege eller sykepleier om dine personlige omstendigheter.

Helt enkelt, hvis du blir kontaktet for en prøve bør du ta den.

Snakk med en lege dersom du er bekymret for din neste livmorhalsprøve, eller ønsker mer informasjon.
Bestill legetime
Godkjent av:
Lege

Pia Ødegaard

Allmennlege i Kry

Sist oppdatert:

Andre artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta jevnlige helsetips og annen helserelatert informasjon i innboksen din.