Ut og reise? Få veiledning på en av våre klinikker eller over video. Bestill time

Skal du ut og reise? Disse vaksinene trenger du

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin
Det kan være utfordrende og forvirrende å finne ut hvilke vaksiner du trenger om du skal ut på en lengre reise. Å forhøre seg med helsepersonell kan imidlertid gi svar på mange av spørsmålene man har.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Selv om et besøk hos helsepersonell kan være noe av det siste vi egentlig har tid til før en reise, er det ifølge Nina Wiggen, lege i Kry, likevel viktig å prioritere det før vi skal ut på reise til et annet land.

— Å rådføre seg med helsepersonell for å høre hvilke vaksiner man trenger før man skal på reise, er viktig for å få vite om hvilke sykdommer som kan forekomme der man skal oppholde seg, og hvordan man kan unngå å pådra seg disse.

De siste årene har det for eksempel vært rekordmange tilfeller av meslinger flere steder i verden og det er rapportert om stadig flere tilfeller av rabies blant dyr i Thailand. I Afrika og Sør-Amerika er gulfeber fremdeles utbredt og i mange av landene kreves det gulfebervaksine ved innreise.

— Ved å ta reisevaksinene i tide før du reiser, kan du beskytte deg og oppnå immunitet mot sykdommene som finnes på reisemålet og sikre at du ikke tar med deg alvorlige sykdommer hjem til familie, venner og lokalsamfunn, sier Wiggen.

Planlegg å ta vaksine i god tid

Full effekt av vaksiner tar rundt 1-2 uker etter injeksjon, og enkelte vaksiner trenger man to eller flere doser av for å få full beskyttelse mot den aktuelle sykdommen.

— For å få optimal effekt av vaksinene du tar før reisen din, bør du derfor starte i god tid før avreise. Optimalt bør du kontakte helsepersonell allerede 8 uker før du reiser, for å sikre at du tar de riktige vaksinene til riktig tid, og at du har tid til å ta eventuelle påfyllingsdoser.

Disse vaksinene bør du ha

Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvor du skal oppholde deg, hvor lenge du skal være borte, og reisens karakter og omfang.

Alle bør være vaksinert mot:

- Difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt

Beskyttelse mot disse sykdommene får man gjennom én og samme vaksine. Denne vaksinen inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene rundt hvert tiende år.

- Meslinger, kusma og røde hunder

Denne vaksinen inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Om du er født mellom 1960 og 1970, og ikke vet om du har hatt meslinger bør du ta en dose MMR-vaksine. Det samme gjelder om du er usikker på om du har fått MMR-vaksine tidligere, anbefales minst én dose før avreise.

Hvor kan jeg ta reisevaksiner?

Du henvende deg til offentlige vaksinekontorer, allmennlegekontorer, enkelte sykehusavdelinger og private reiseklinikker der de kan foreskrive resept på vaksinene du trenger, og sette dem på stedet.

Du kan også få foreskrevet resept over videotime med en lege, og hente ut vaksinen på ditt nærmeste apotek der de også kan sette dem.

Hva koster det å vaksinere seg?

Totalprisen for å vaksinere seg vil avhenge av ditt vaksinebehov. Vaksinekontorer kan imidlertid ikke selge vaksiner videre over innkjøpsprisen som er satt av FHI. Du kan lese mer om Kry sine priser her.

Hva slags vaksiner trenger jeg til reisen?

Hvilke vaksiner du trenger avhenger gjerne av seks essensielle faktorer som avgjør hvilke vaksiner du trenger, forteller Wiggen:

  • Reisemål
  • Reisens formål
  • Hvor lenge du skal være borte
  • Hvilke sanitære forhold du forventer å oppholde deg i
  • Hvilke vaksiner du har tatt fra før
  • Alder, helsehistorikk og eventuelle allergier

— Til noen reisemål anbefales også forebyggende malariamedisin. Dette er jo ikke en vaksine, men om man skal reise til enkelte områder anbefales det at man tar tabletter som en forebyggende behandling.

Hvilke vaksiner du trenger for å reise trygt, avgjøres altså etter en vurdering av disse faktorene.

Hva med vaksinasjon av barn?

Om du skal reise med barn, vil det også være nødvendig å vaksinere dem før dere drar.

— Barn som skal ut på utenlandsreise trenger de samme vaksinene som voksne, men ofte er de dekket av det meste gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Om barnet ikke har tatt alle de anbefalte vaksinene, anbefales det å ta også disse vaksinene før reisen.

Når bør jeg vaksinere meg, og hvordan bør jeg forberede meg til reisen min?

For å få full effekt av vaksinene er det viktig å planlegge i god tid før avreise. Det tar 1-2 uker etter injeksjon til du er beskyttet, og for noen vaksiner kreves det to doser med 4 ukers mellomrom før avreise.

— På grunnlag av dette anbefaler vi konsultasjon helst 5 uker før avreise for å kartlegge hvilke vaksiner du trenger å ta, og når du trenger å ta dem for at de skal være effektive innen du reiser, forklarer Wiggen.

Gjennom en konsultasjon på en av våre klinikker kan du få råd og veiledning for å finne vaksinene du og reisefølget ditt trenger.

— Du kan også få råd, veiledning og resept på vaksinene du trenger over video, slik at du kan hente ut vaksinene dine på et apotek nær deg. Det viktigste er å være ute i god tid før du skal reise, anbefaler Wiggen.

Usikker på hvilke vaksiner du trenger?

Gjennom konsultasjon på en av våre klinikker eller over video kan du få råd og veiledning om hvilke vaksiner du trenger på reisen din.

Bestill time

Andre artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.