Ut og reise? Få veiledning på en av våre klinikker eller over video. Bestill time

Skal du ut og reise? Disse vaksinene trenger du

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin
Det kan være utfordrende og forvirrende å finne ut hvilke vaksiner du trenger om du skal ut på en lengre reise. Å forhøre seg med helsepersonell kan imidlertid gi svar på mange av spørsmålene man har.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Selv om et besøk hos helsepersonell kan være noe av det siste vi egentlig har tid til før en reise, er det ifølge Nina Wiggen, lege i Kry, likevel viktig å prioritere det før vi skal ut på reise til et annet land.

— Å rådføre seg med helsepersonell for å høre hvilke vaksiner man trenger før man skal på reise, er viktig for å få vite om hvilke sykdommer som kan forekomme der man skal oppholde seg, og hvordan man kan unngå å pådra seg disse.

De siste årene har det for eksempel vært rekordmange tilfeller av meslinger flere steder i verden og det er rapportert om stadig flere tilfeller av rabies blant dyr i Thailand. I Afrika og Sør-Amerika er for eksempel ennå gulfeber en betydelig bekymring.

— Ved å ta reisevaksinene dine i tide før du drar, kan du beskytte deg og oppnå immunitet mot alle disse sykdommene, holde deg trygg på reisen og sikre at du ikke tar med deg alvorlige sykdommer hjem til familie, venner og lokalsamfunn, sier Wiggen.

Planlegg å ta vaksine i god tid

Ifølge legen tar det rundt 1-2 uker etter injeksjon før reisevaksinene gir full effekt og beskyttelse, og enkelte vaksiner må gis i to eller flere omganger for å få full virkning.

— For å få optimal effekt av vaksinene du tar før reisen din, bør du derfor starte i god tid før avreise. Optimalt bør du kontakte helsepersonell allerede 8 uker før du reiser, for å sikre at du tar de riktige vaksinene til riktig tid, og at du har tid til å ta eventuelle påfyllingsdoser.

Disse vaksinene bør du ha

Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvor du skal oppholde deg, hvor lenge du skal være borte, og reisens karakter og omfang.

Vaksiner alle bør ha:

- Difteri

Alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene rundt hvert tiende år.

- Stivkrampe

Alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene rundt hvert tiende år.

- Kikhoste

Alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene rundt hvert tiende år.

- Poliomyelitt

Alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert tiende år.

- Meslinger (MMR-vaksine)

Denne vaksinen inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

- Kusma (MMR-vaksine)

Denne vaksinen inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

- Røde hunder (MMR-vaksine)

Denne vaksinen inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Dersom du er usikker på om du har fått MMR-vaksine tidligere, anbefales minst én dose før avreise. Om du er født før 1960 er MMR-vaksine vanligvis ikke nødvendig da det er stor sannsynlighet for at du har gjennomgått infeksjonen.

Hvor kan jeg ta reisevaksine?

Avhengig av hvilke reisevaksiner du trenger, kan du henvende deg til offentlige vaksinekontorer, allmennlegekontorer, enkelte sykehusavdelinger og private reiseklinikker der de kan foreskrive resept på vaksinene du trenger, og sette dem på stedet.

Du kan også få foreskrevet resept over videotime med en lege, og hente ut vaksinen på ditt nærmeste apotek der de også kan sette dem.

Hva koster det å vaksinere seg? Prisen på vaksiner vil avhenge av ditt vaksinebehov. En vaksine kan imidlertid koste mellom 210 kr (Tyfoidfeber) og 1 000 kr (Meningokokk B). Du kan lese mer om Kry sine priser her.

Hva slags vaksiner trenger jeg på reisen min, og hvor lenge varer de?

Hvilke vaksiner du trenger avhenger gjerne av flere faktorer. Wiggen peker på seks essensielle faktorer som avgjør hvilke vaksiner du trenger:

  • Reisemål
  • Reisens formål
  • Hvor lenge du skal være borte
  • Hvilke sanitære forhold du forventer å oppholde deg i
  • Hvilke vaksiner du har tatt fra før
  • Alder, helsehistorikk og eventuelle allergier

hvor lenge holder vaksinene

— En annen behandling som kan være verdt å nevne, er malariatabletter. Dette er jo ikke en vaksine, men om man skal reise til enkelte områder anbefales det at man tar tabletter som en forebyggende behandling.

Hva med vaksinasjon av barn?

Om du skal reise med barn til et område der man trenger utvalgte vaksiner, vil det også være nødvendig å vaksinere dem før dere drar.

— Barn som skal ut på utenlandsreise anbefales å ta de samme vaksinene som voksne. Om barnet ikke har tatt alle de anbefalte vaksinene gjennom vaksinasjonsprogrammet, anbefales det å ta disse vaksinene også.

Når bør jeg vaksinere meg, og hvordan bør jeg forberede meg til reisen min?

For å få full effekt av vaksinene er det viktig å planlegge i god tid før avreise. Det tar 1-2 uker etter injeksjon til du er beskyttet, og noen vaksiner krever flere doser for full effekt.

— På grunnlag av dette anbefaler vi konsultasjon minimum 2-5 uker før avreise for å kartlegge hvilke vaksiner du trenger å ta, og når du trenger å ta dem for at de skal være effektive innen du reiser, forklarer legen.

Gjennom en konsultasjon på en av våre klinikker kan du få råd og veiledning til å finne vaksinene du og reisefølget ditt trenger.

— Du kan også få råd, veiledning og resept på vaksinene du trenger over video, slik at du kan hente ut vaksinene dine på et apotek nær deg. Det viktigste er å være ute i god tid før du skal reise, anbefaler Wiggen.

Usikker på hvilke vaksiner du trenger?

Gjennom konsultasjon på en av våre klinikker eller over video kan du få råd og veiledning om hvilke vaksiner du trenger på reisen din.
Bestill time

Andre artikler

Vaccinations and immunisations

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.