Last ned Last ned

Brennkopper

Brennkopper, også kalt impetigo, er en hudinfeksjon forårsaket av bakterier. Infeksjonen er smittsom, og det er vanlig for barn i alderen ett til seks år å rammes. Nedenfor kan du lese råd og behandling av brennkopper.

Symptomer

Brennkopper starter vanligvis som en liten prikk. Prikken blir siden til en væskefylt blemme som gradvis forsvinner. Før den forsvinner helt dannes en honningsfarget skorpe på blemmen. Det vanligste er å få brennkopper i ansiktet, som rundt munnen, nesen eller bak ørene, men det kan også oppstå andre steder på kroppen. Utslettet kan klø og svi.

Årsaker

Brennkopper er forårsaket av stafylokokker eller streptokokker. Det er når huden kommer i kontakt med disse bakteriene at en kan bli smittet. Oftest er det barn i alderen ett til seks år som får brennkopper. Voksne kan også få brennkopper, men det er heller uvanlig. Brennkopper er smittsomt så lenge såret fra blemmene er vått. I barnehagen er det vanlig for barn å bli smittet, fordi de er i nær kontakt med hverandre og hverandres leker. Bakteriene kan enkelt feste seg i skadet hud, så det er lettere å bli smittet om du for eksempel har eksem.

Behandling

Så lenge du ikke har feber, kan du behandle blemmene selv. Da fukter du skorpene med vann og flytende såpe morgen og kveld før du skyller grundig med vann. Du kan også vaske med en klorhexidinløsning som er tilgjengelig uten resept på apotek. Tørk huden med et engangshåndkle, og forsøk å bløte til skorpene på blemmene samt fjerne dem under vask. Fordi brennkopper er svært smittsomt, er det viktig å hindre at flere blir smittet. Pass på å ikke dele sengetøy, håndklær og klær med andre, vask hendene forsiktig, bruk eget håndkle og klipp neglene korte.

Når du bør oppsøke legehjelp

Brennkopper forsvinner vanligvis ved egenbehandling etter 5-7 dager. Dersom bedring ikke skjer bør du oppsøke legehjelp for å vurdere om du har behov for antibiotikabehandling. Får man feber i tillegg til utslettet kan infeksjonen ha forverret seg. Hvis dette skjer, bør du også oppsøke legehjelp. Spesielt i tilfeller hvor brennkopper dekker store deler av kroppen og blemmene fortsetter å spre seg, er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp. Da kan det være aktuelt med antibiotika i tablettform.

Hva vi hos KRY kan hjelpe deg med

Om barnet ditt har fått brennkopper kan vi hos KRY hjelpe deg med veiledning og eventuelt resept. Et legebesøk foregår via video på mobil med en av våre autoriserte leger. Husk at barnet ditt alltid må delta i samtalen om timen gjelder barnet.