Last ned Last ned

Forkjølelsessår

Hva er forkjølelsessår?

Forkjølelsessår oppstår som smertefulle sår eller blemmer, ofte på leppene. Sårene er forårsaket av herpes simplex-virus. Forkjølelsessårene kan inntre raskt, men varer sjelden lengre enn en uke. De fleste blir smittet som barn. Symptomene er sår i munnen og smerter i munnen, som kan gjøre gjøre matinntak vanskelig, feber, hovne lymfekjertler, nedsatt allmenntilstand, dårlig ånde og apetitt. Med mindre immunforsvaret klarer å fjerne viruset er det vanlig at det kan bli reaktivert igjen i en mildere form. Årsaker til nye utbrudd kan være stress, halsbetennelse, tretthet, menstruasjon, sollys og diverse legemidler, eller nedsatt immunforsvar, for eksempel i forbindelse med forkjølelse.

Hva kan jeg selv gjøre?

Det er flere årsaker til at en utvikler forkjølelsessår. Er du allerede blitt smittet av viruset er det flere ting du kan gjøre for å forebygge reaktivering av viruset, eller videre spredning. Den vanligste smittemåten er via andre menneskers spytt. Har du forkjølelsessår bør du derfor unngå kyssing, drikking av samme glass og deling av bestikk, eller intimkontakt som oralsex. Dersom såret er utløst av sollys kan du beskytte såret med solkrem eller en fet sinksalve. Det finnes også reseptfrie kremer på apoteket som kan lindre og forkorte et utbrudd dersom du starter behandlingen tidlig i et utbrudd.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Viruset oppstår oftest første gang i 3-5-årsalderen. Viruset vil deretter ligge latent i nerverøttene. Senere i livet, for eksempel i puberteten, kan viruset reaktiveres og gi nye utbrudd. Dersom immunsystemet er svekket -for eksempel ved infeksjoner eller annen sykdom, søvnmangel og sollys, kan dette utløse nye utbrudd av forkjølelsessår. Som voksen er en mer utsatt for utbrudd.

Når kan KRY hjelpe deg?

Dersom du får utbrudd av forkjølelsessår er det viktig å forhindre videre smitte. Via en videosamtale med våre leger får du veiledning på hva du kan gjøre hvis du har fått utbrudd. Du kan også få resept eller henvisning til spesialist dersom det er behov for det.