Last ned Last ned

Fotsopp

Fotsopp er en soppinfeksjon som vanligvis finnes under fotsåler og i huden mellom tærne. Fotsopp oppstår lettest dersom man er plaget med fotsvette eller har på seg trange og tette sko. Soppsporen trives hvor det er varmt og fuktig, og sprer seg gjerne i dusjer og garderober. Du kan få hjelp med fotsopp hos KRY.

Fotsopp oppstår oftest mellom tærne. Soppinfeksjonen gjør at huden blir rød og flassete og forårsaker en ubehagelig lukt. Det er vanlig at foten klør og at det blir verre når man bruker sko eller sokker. I noen tilfeller kan huden mellom tærne sprekke opp slik at det kan gjøre vondt når man rører på tærne eller tar på huden. Fotsopp kan forekomme på èn eller begge føtter og sprer seg lett fra èn fot til en annen.

Fotsopp kan også spre seg fra fotsålen og rundt sidene til resten av foten og forårsake kronisk tørrhet og fortykket hud. Denne tilstanden kalles mokkasinsopp og kan lett forveksles med eksem eller psoriasis. Om du tar på huden mellom tær eller føtter uten å vaske hendene etterpå, kan soppen spre seg til hendene, og du vil få lignende utslett der.

Soppsporer inngår i den normale floraen i huden. Soppinfeksjon oppstår ofte dersom fuktige forhold gjør at soppsporene får formere seg ekstra, og forstyrrer balansen i sopp - og bakteriefloraen i huden.

Soppen kan også spre seg gjennom nærkontakt med en infisert overflate, for eksempel håndklær, dusjgulv og sko.

Fotsoppen kan behandles med reseptfrie legemidler tilgjengelig på apotek. Det finnes forskjellige typer midler, og avhengig av omstendighetene, passer noen typer medisiner bedre enn andre. Spør en av apotekets farmasøyter hvilket middel som er best for deg.

Hvis fotsoppen ikke forsvinner innen en måned etter behandlingen med reseptfrie legemidler, finnes det reseptbelagte legemidler som kan hjelpe. Kontakt lege for rådgivning og resept.

Du kan få hjelp hos KRY. KRY kan tilby et videomøte med en lege som kan hjelpe deg med å finne årsaken på dine symptomer og ulemper, samt foreskrive nødvendig medisinering på reseptbelagte legemidler. Kontakt KRY angående fotsopp hvis:

  • Fotsoppen ikke går bort etter behandling med reseptfrie legemidler

  • Du ønsker råd for behandling av fotsopp

  • Du er usikker på om du har fotsopp

Det er mulig å forhindre fotsopp ved å vaske føttene ofte og tørke forsiktig mellom tærne. Bruk også badetøfler i offentlige garderober.