Last ned Last ned

Hårtap

Generelt

Det er vanlig å oppleve hårtap. Omtrent 40% av menn mister håret, men kvinner kan også rammes. De vanligste årsakene til dette er arv, enkelte sykdommer og psykisk stress.

Årsaker

  • Arv: Arv er den vanligste årsaken til å hårtap. Ca. 40% av alle menn rammes av hårtap. Det kan starte så tidlig som i 20-årsalderen.
  • Infeksjon: Man kan oppleve å få hårtap i forbindelse med infeksjon. Hårtap på grunn av infeksjon varer vanligvis i 3-4 måneder, deretter vokser håret som regel ut igjen.
  • Sykdommer: Diabetes, inflammatorisk tarmsykdom, autoimmune sykdommer og metabolske sykdommer er eksempler på sykdommer som kan forårsake hårtap. Sykdommer som påvirker hormonnivåene og mineraler i kroppen kan også forårsake håravfall.
  • Stress: Kraftig stress kan føre til hårtap. Vanligvis vokser håret ut igjen når stressnivået reduseres.
  • Slanking: Et næringsfattig kosthold og intensiv slanking kan føre til hårtap. Dette kan skyldes mangel på næringsstoffer som jern, B12 og folsyre.
  • Graviditet og fødsel: Som oftest opplever kvinner å få tykkere hår under graviditeten, men noen kan oppleve å miste hår. Etter fødselen rammes de fleste av hårtap. Dette kan skje i varierende grad over et par måneder eller en større mengde på samme tid, men normaliserer seg vanligvis etter ett år.

Symptomer

Hårtap kan se forskjellig ut avhengig av årsaken.

  • Mannlig hårtap Hårtap begynner vanligvis før en er 30 år. Dette skjer ofte ved at hårlinjen kryper høyere opp over tinningen og til slutt får man et hårløst område på hodet. Dette er arvelig og forårsakes av økt følsomhet for mannlige kjønnshormon i hårsekkene.
  • Kvinnelig hårtap Kvinner kan også ha arvelig hårtap, men det er ikke like vanlig som hos menn. Hos kvinner blir det heller ikke et hårløst område på hodet. Håret blir isteden tynnere over hele hodet. Dette påvirker spesielt kvinner i overgangsalderen.
  • Medisinsk hårtap som involverer stress, slanking, sykdommer, infeksjoner og graviditet eller fødsel resulterer i at alt håret på hodet blir tynt.
  • Flekkvis hårtap Alopecia areata er en autoimmun sykdom der immunsystemet forårsaker en betennelsesreaksjon i hårsekkene. Dette fører til at hårsekkene går inn i et hvilestadie, som i sin tur forårsaker hårtap. Sykdommen har ofte tilbakefall som fører til flekkvis hårtap. Håret vokser oftest tilbake igjen.

Behandling

Ved mangeltilstander eller sykdom behandles dette slik at hårtapet stoppes. Ved arvelig hårtap kan man prøve reseptfrie legemidler tilgjengelig på apotek. Behandlingen behandler symptomene, og hårtapet vil kunne oppstå igjen hvis man avslutter behandlingen. Ved flekkvis hårtap bør man oppsøke lege.

Hva vi hos KRY kan hjelpe deg med

Du kan kontakte KRY dersom du opplever hårtap som er plagsomt, eller du ønsker en vurdering om hva som er årsaken til hårtapet, eller råd om behandling. Om nødvendig kan man henvises til spesialist for vurdering.