Last ned Last ned

Hoste

Hva er hoste?

Når du hoster blir luften i luftveiene dine presset raskt ut ved at mellomgulvet trekker seg sammen. Selv om det er særlig behagelig, så er dette en viktig forsvarsmekanisme som kroppen har. Det er nemlig slik vi kvitter oss med slim, støv og andre fremmedelementer i luftveiene eller lungene. Hoste behøver ikke være et tegn på sykdom, men man det kan være det dersom hosten ikke går over i løpet av relativt kort tid.

Hva kan jeg selv gjøre?

Hoste er ikke en sykdom, men kun et symptom på noe annet. Ved en vanlig forkjølelse som går over av seg selv kan det være nok å lindre selve hosten, men om du kanskje lider av noe mer alvorlig bør du finne det ut. Dersom hosten plager deg, for eksempel om den går utover nattesøvnen, finnes det hostemiksturer som kan løse slim og lindre såre luftveier. Noen hostemiksturer må foreskrives av lege og inneholder morfin som demper hosterefleksen. Disse bør kun brukes dersom man har en kraftig hoste uten slim. Om du røyker sigaretter kan dette også være en årsak til plagene. Røykeslutt vil lønne seg!

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Barn er oftere forkjølet, særlig når de er i barnehage eller på skole, hvor de er mer utsatt for smitte. Dette er en del av det å vokse opp, og som er nødvendig for å utvikle et immunforsvar. Derfor er det ikke uvanlig at yngre barn hoster. Allikevel er ikke dette noe du bør ta for lett på. Dersom barnet har kraftig hoste over lengre tid, bør du oppsøke lege for å vurdere om det er andre årsaker til hosten. Astma er en vanlig årsak. I motsetning til voksne, har ikke små barn evnen til å tolke og formidle symptomer.

Når kan KRY hjelpe deg?

Gjennom en videosamtale med en av våre leger, vil vi kunne gjøre en vurdering og gi råd. KRY er et lavterskeltilbud som kan gjør at du kan unngå unødvendige turer til legekontoret.