Last ned Last ned

Insektsbitt

Hva er insektsbitt?

Et insektsbitt er kan være irriterende og plagsomt, men er vanligvis ufarlig. Et bitt kan gi kløe, svie og utslett, og kan forekomme flere steder på kroppen. Et bitt kan identifiseres ved at huden rundt bittet blir hovent eller rødt, og enkelte insekter gir sine særegne merker. Flåttbitt kan i noen tilfeller gi infeksjon med en bakterie som kalles Borrelia burgdorferi. Det er bare en relativ liten andel av flåtten som er bærer av Borrelia-bakterien. Risiko for å få infeksjon med Borrelia-bakterien avhenger blant annet av hvor lenge flåtten sitter i huden før den blir fjernet. Dersom den fjernes innen 1 døgn etter at man er bitt, er risikoen for smitte lav. Som ved de fleste typer insektsbitt får man gjerne lett rødhet og hevelse på stikkstedet, noe som er normalt, og ikke nødvendigvis et tegn på at man har fått borreliainfeksjon. Et typisk tegn på borreliainfeksjon er er en rød ring rundt bittstedet, som kan ligne på ringen man får ved å kaste stein i vannet. Insektsbitt kan være vondt og plagsomt, men det går i de fleste tilfeller over av seg selv. I Norge er det få insekt som kan gjøre skade, men det finnes unntak. Enkelte kan få kraftige allergiske reaksjoner ved for eksempel vepsestikk.

Hva kan jeg selv gjøre?

Har du fått et insektsbitt, er det flere ting du selv kan gjøre. Se etter om bittet har blitt hovent eller misfarget, og følg med på bittstedet i minst 24 timer. Dersom bittet har fått et utslett eller er blitt misfarget kan det være en god idé å tegne rundt stedet med en penn for å se om det sprer seg. Om du opplever ubehag som kløe, finnes det salver man kan smøre på bittstedet for å lindre plagene. Dersom du vet at du skal oppholde deg i et område med mye insekt, kan insektspray være en god idé. I tillegg bør du også planlegge riktig bekledning.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Det er ingen spesifikke forskjeller mellom barn og voksne når det gjelder reaksjoner på insektsbitt. Barns hud kan være mer sensitiv for stikk enn voksnes fordi immunforsvaret ikke er fullt utviklet. Et rødt utslett kan derfor oppleves som kraftigere, og det kan se mye verre ut hos barn enn hos voksne med et mer modent immunforsvar. Selv om det ser mye verre ut, er det ikke nødvendigvis slik, men mennesker reagerer individuelt på bitt fra insekter.

Hva KRY kan hjelpe deg med

Insektbitt er som regel ufarlige, men det kan være lurt å søke råd dersom du er usikker. Med en videosamtale med en av KRYs leger, kan du få gode råd for deg og barnet ditt. Ved behov skriver våra leger ut resepter og kan også henvise til annet helsepersonell.