Last ned Last ned

Kløe i øyet

Opplever du at det klør i øyet? Det kan ha flere årsaker. For eksempel kan det være at du er allergisk mot noe, eller at du har fått en betennelse eller infeksjon.

Vanlige symptomer på en allergisk reaksjon er røde, kløende øyne. Du kan få små blemmer på innsiden av øyelokket. I tillegg kan symptomene bli verre hvis du har tørre øyne. Forurensning i luften kan forverre symptomene. Ved en allergisk reaksjon er det vanlig at øyelokkene hovner opp. Har du fått en infeksjon kan øynene dine være klissete av farget materie og du kan få en følelse av at øynene dine er klistret igjen. Om øyet klør eller svir kan det også bety at øyet er tørt.

Kløe i øyet kan ha flere årsaker. For eksempel kan det være at du er allergisk mot noe, eller at du har fått en betennelse eller infeksjon. Ytre faktorer som sigarettrøyk og sminke kan også føre til ubehag i øynene. En vanlig årsak til at du får tørre øyne er dårlig fysisk arbeidsmiljø. Hvis du sitter lenge foran datamaskinen kan slimhinnene bli tørre. Plager kan også oppstå om du arbeider under dårlig belysning eller når luften er tørr, varm og støvete.

Tørre øyne kan behandles med reseptfrie øyendråper eller øyegelé, som tilfører fuktighet i øynene. Om du har fått sti på øyet kan det vanligvis behandles med en fuktighetsgivende øyensalve. Om øyeproblemet er forårsaket av allergi anbefales medisin mot allergi. Har du problemer med øyet er det lurt å unngå røykfylte miljøer og tørre luftrom.

Har du et vedvarende problem med kløe i øyet bør du oppsøke legehjelp. Har du fått et fremmedlegeme i øyet bør du først prøve å skylle det ut. Skulle ikke det gå bør du kontakte lege. Er øyet ditt rødt og gjenklistret må du kontakte lege om symptomene ikke bedres etter 5 dager. Egenbehandling virker vanligvis for tørre øyne, men hvis du ikke er bra igjen etter 2-3 uker bør du kontakte lege.

Ved øyesmerter og i tilfeller hvor øyet er kraftig rødt, bør du oppsøke fastlege eller legevakt.

Gjennom videokonsultasjon kan våre leger gi deg veiledning, resept eller henvisning til øyelege.