Download Download

Kyssesyke

Generelt

Kyssesyken eller mononukleose er en vanlig sykdom er forårsaket av et virus som kalles Epstein Barr-virus. De fleste har i løpet av livet vært smittet med viruset, men kan ha hatt milde symptomer. Det vanlige er å bli smittet i tenårene. Selv om du skulle føle deg veldig dårlig er kyssesyken vanligvis ufarlig og går over etter noen uker.

Symptomer

Små barn som blir smittet får vanligvis ikke tydelige symptomer på kyssesyke, men heller av en lettere forkjølelse. Det er vanligst for ungdommer som er smittet til å utvikle mer alvorlige symptomer. Sykdommen varer vanligvis to til tre uker, men du kan allikevel oppleve å føle deg trett og slapp i lengre tid etter at du har blitt frisk.

Symptomer på kyssesyke er:

  • Hovne lymfeknuter i halsen, armhulen og lysken
  • Høy feber
  • Sår hals
  • Hovne mandler med hvitt/grått belegg
  • Dårlig ånde
  • Svelgvansker
  • Hodepine
  • Kvalme
  • Tretthet og energiløshet
  • Forstørret lever og milt

Årsaker

Kyssesyken kommer av Epstein Barr-viruset. Viruset smitter via spytt og man kan derfor bli smittet når man for eksempel kysser noen som bærer viruset, eller drikker av samme flaske. Av denne grunn har den altså fått navnet sitt: kyssesyken. Inkubasjonstiden, det vil si tiden det tar fra en blir smittet til symptomene vises, er omtrent fire til ti uker.

Behandling

Det finnes ingen behandling for kyssesyken fordi den er forårsaket av et virus, og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Den beste behandlingen er hvile, smertelindring og rikelig med vann. Iskrem kan bidra til å lindre sår hals, samt bidra til at hevelsen i halsen blir litt mindre. Reseptfrie febernedsettende legemidler som inneholder ibuprofen kan tas for å lindre feber og hodepine. Det anbefales ikke å ta febernedsettende medisiner som inneholder paracetamol fordi leveren ofte påvirkes når du er syk og kan dermed ta skade av disse legemidlene.

I noen, sjeldne tilfeller kan man få såpass store problemer med å svelge at det går utover mat- og væskeinntak. Da kan sykehusinnleggelse være aktuelt, for å tilføre væske og næring intravenøst.

Det finnes ingen vaksine mot kyssesyken, men når man først har blitt smittet med viruset utvikler man immunitet. Over 90% av de over 40 år har utviklet immunitet mot viruset.

Når KRY kan hjelpe deg

På KRY.no kan du få prate med en lege, men for å diagnostisere kyssesyken trengs en fysisk undersøkelse.

Hvis du vet at du har kyssesyken og får magesmerter bør du kontakte nærmeste sykehus eller legekontor umiddelbart.

Til ettertanke

Man bør unngå store anstrengelser i løpet de første fire ukene etter å ha blitt friskmeldt.