Last ned Last ned

Røykeslutt

Røykeslutt - Hvorfor og hvordan?

Røykeslutt kan være vanskelig, og motivasjonen for å slutte å røyke er forskjellig for alle. Men de aller fleste som klarer å slutte, opplever å få bedre helse og lavere risiko for hjerte-og kar-sykdommer, bedre kondisjon, bedre smakssans og mange penger spart. For mange røykere er det gjerne selve vanen som er det vanskeligste å bryte. De fysiske abstinensene etter nikotinen forsvinner etter drøyt 48 timer. Da er nemlig nikotinen ute av kroppen. Røykere som slutter kan ofte kjenne en form for "kjærlighetssorg" når de slutter med noe de er vant til å gjøre- enten det er den gode sigaretten etter en god middag, morgenkaffen og sigaretten, eller kveldens siste røyk før leggetid. Å bryte denne vanen er kanskje det vanskeligste når du vil slutte å røyke.

Hva kan jeg selv gjøre?

Motivasjon er avgjørende for å klare å slutte å røyke. Det er ofte lurt å reflektere over - og kartlegge - hvorfor du røyker, hvor og når du røyker. Skriv gjerne en logg over ett eller to døgn, der du skriver ned tidspunkt for når du tar en røyk, i hvilken situasjon, og hvordan det smakte. Sett en dato for når du skal slutte, gjerne innen 2 uker. Trapp gjerne ned i tiden før røykeslutt, og arbeid bevisst med å endre vanene dine. Det finnes medikamenter som også kan dempe selve nikotinsuget, og en del opplever at medikamentene gjør det lettere for dem å slutte. Oppsøk gjerne hjelp, enten konsultasjon med lege, røyketelefon, internettsider eller apper, som kan hjelpe og motivere deg.

Er det noen forskjeller mellom unge og eldre

Røykeslutt er sannsynligvis lettere for unge mennesker enn eldre mennesker, som gjerne har røkt lenger. Uansett er den viktigste suksessfaktoren motivasjon.

Når kan KRY hjelpe deg?

Ved å kontakte KRY online, kan du motta få råd via en videosamtale. Du unngår kø på legekontoret og har et lavterskel-tilbud som du kan kontakte om du er usikker på veien videre.