Download Download

Svie ved vannlatning

Generelt

At det gjør vondt når man tisser trenger ikke å bety at man er syk. Det kan nemlig være flere grunner til at man kan oppleve svie ved vannlatning. Det er allikevel lurt å ta en undersøkelse når noe føles ubehagelig.

Symptomer

At det svir eller gjør vondt når man tisser kan man oppleve flere ganger i løpet av livet. Hvis du har en urinveisinfeksjon, kan du merke dette ved at du ofte må på toalettet , at det er vanskelig å tømme blæren og at det kan svi mens du tisser. Du kan også oppleve å måtte gå på do igjen så snart du har forlatt toalettet. Andre symptomer kan være blod i urinen eller at urinen er uklar. Du kan også ha smerter i underlivet.

Årsaker

Svie ved vannlatning kan ha flere årsaker. En vanlig årsak er urinveisinfeksjon, som ofte påvirker kvinner i større grad enn menn. Det er vanligvis helt ufarlig, og går raskt over med egenbehandling. Andre årsaker kan for eksempel være en overaktiv blære eller en kjønnssykdom. Noen ganger kan det være at en sykdom ikke er årsaken til ubehaget, men at det heller kan være sår eller følsomme slimhinner i underlivet. Følsomme slimhinner kan komme av for eksempel bruk av såpe som forstyrrer PH-verdien i underlivet.

Behandling

Om det gjør vondt når du tisser, er det noen ting du kan gjøre på egenhånd for å lindre svien. Urinveisinfeksjoner kan behandles flere ganger, for eksempel ved å drikke rikelig med vann, eller sitronvann. Det kan også være lurt å prøve og holde seg litt lenger før man går på do, slik at blæren får sjansen til å fylles skikkelig før den tømmes. Men hvis symptomene ikke forsvinner eller blir bedre, kan det være nødvendig med antibiotika. Ved plager som klamydia behandles dette også med antibiotika. Om ubehaget skyldes følsomme slimhinner i underlivet, kan du prøve å bytte såpe med for eksempel en babyolje, eller et annet uparfymert produkt når du vasker deg selv.

Når du bør oppsøke legehjelp

Svie ved vannlatning oppleves ofte som svært ubehagelig, men det betyr ikke at du må oppsøke legehjelp. Er det slik at symptomene ikke blir bedre, eller du mistenker urinveisinfeksjon eller en annen type sykdom, bør du oppsøke legehjelp.

Hva vi hos KRY kan hjelpe deg med

Hos KRY kan du få legehjelp via videosamtale med en av våre autoriserte leger, dersom det gjør vondt når du tisser. Du kan få veiledning samt resept på legemidler, om det trengs. Dersom du er kvinne over 15 år, ikke er gravid og har symptomer på urinveisinfeksjon, kan våre leger forskrive antibiotika for dette. Skulle våre leger anse en fysisk undersøkelse som nødvendig for vurdering, henvises du til et legekontor. Da vil KRY-besøket være kostnadsfritt.