Download Download

Vondt i magen

Generelt

Alle har vondt i magen iblant. Magesmerter er en vanlig lidelse som kan ha mange ulike årsaker, alt fra sykdomstilstander som gir plutselig smerte til mer kroniske plager.

Symptomer

Når vi har vondt i magen, kan vi oppleve symptomene ulikt avhengig av hva som forårsaker dem. Det kan gjøre veldig vondt på et avgrenset sted i magen, som når vi får hold etter anstrengende fysisk aktivitet, eller smerten kan være mer vanskelig å lokalisere og av tilbakevendende natur. Hva slags type smerte du har, sier som regel noe om årsaken, og det er derfor en fordel å kunne gi en utførlig beskrivelse av smerten når du oppsøker lege.

Årsaker

Vi kan få vondt i magen når fordøyelsen ikke fungerer som den skal, eller når vi har spist eller drukket noe som irriterer magen. Smerter i nedre del av magen kan også være et tegn på mer alvorlig sykdom, som for eksempel blindtarmbetennelse. Problemer med magen skal derfor alltid tas på alvor. Flere av våre vanligste livsstilsplager, som stress og dårlig kosthold, kan på sikt føre til mageproblemer. Vær også oppmerksom på hvilke legemidler du bruker. Vanlige medisiner mot smerte, som Ibux og Aspirin, er kjent for å kunne irritere sensitive mager, eller til og med forårsake magesår.

Behandling

Magesmerter behandles på ulike måter avhengig av hva som er årsaken til dem. Ved forstoppelse kan man bruke f.eks. et avføringsmiddel, mens kroniske tilstander som forverres av stress og dårlige kostvaner kan kreve både livsstilsendring i tillegg til symptomlindrende medisiner. I sjeldne tilfeller hvor problemene skyldes mer alvorlig sykdom, kan det være nødvendig med operasjon. Selv kan du sørge for å få i deg tilstrekkelig med væske dersom du har diaré, og tilstrekkelig med fiberrik mat i tillegg til væske hvis du tror at du har vondt på grunn av forstoppelse. Vis forsiktighet ved inntak av sterk mat som kan irritere magens slimhinner. Dette er spesielt viktig å ta hensyn til hvis du har magekatarr eller magesår.

Når du bør kontakte lege

Årsaken til magesmertene kan ofte være noe enkelt som går raskt over av seg selv, uten at du trenger å ta medisiner eller oppsøke legehjelp. Derimot bør du ta kontakt med lege hvis du har vedvarende smerter over noe tid. Legen kan henvise videre til relevant spesialist ved behov. Hvis du opplever kraftige og plutselige magesmerter, oppsøk legehjelp umiddelbart.

Dette kan KRY hjelpe med

Hos KRY kan du bestille en videokonsultasjon med en lege for å diskutere helseplagene dine og få råd. Imidlertid er det alltid nødvendig med fysisk undersøkelse av magen for å kunne stille korrekt diagnose.