Ta reisevaksinene du trenger før reise til Thailand hos Kry Reiseklinikken. Bestill time på Kry Reiseklinikken

REISEMEDISIN

Hvilke reisevaksiner trenger jeg til Thailand?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Spesialist i infeksjonsmedisin, overlege Kry Reiseklinikken og zoolog
Gunnar Hasle, overlege ved Kry Reiseklinikken og spesialist i infeksjonssykdommer
Skal du på reise til Thailand og lurer på hvilke reisevaksiner du trenger? Vi har snakket med spesialist i infeksjonsmedisin Gunnar Hasle.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill vaksinetime

Her er noen viktige punkter å huske på:

Vaksiner for vanlige feriereiser i Thailand

— Folkehelseinstituttet har oppdatert retningslinjene sine og anbefaler ikke lenger vaksine mot hepatitt A for vanlige feriereiser til Thailand. Det anbefales imidlertid sterkt å ha oppdaterte barnevaksiner, inkludert difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, forteller Hasle.

Han utdyper:

— For de født mellom 1960 og 1969 er det viktig å avklare om man har hatt meslinger eller mottatt meslingvaksine. Hvis det er usikkerhet, anbefales det å ta en dose MMR-vaksine, uansett reiseplaner.

Langvarig opphold i Thailand

Hasle forklarer at det kan være nødvendig med flere vaksiner, dersom du skal oppholde deg i Thailand over lenger tid eller for spesielle yrker som helsearbeidere, veterinærer eller dyrepleiere.

— Hvis du skal oppholde deg i Thailand over lenger tid, bør du være vaksinert mot japansk encefalitt, rabies og tyfoidfeber. Hepatitt B-vaksine er nødvendig for helsearbeidere, mens rabiesvaksine er påkrevd for veterinærer og dyrepleiere, sier Hasle.

Trenger jeg vaksine mot denguefeber?

Denguefeber er utbredt i Thailand, og Hasle mener man bør vurdere vaksinasjon, spesielt hvis man har hatt sykdommen tidligere eller planlegger et langt opphold:

— Denguefeber er vanlig i Thailand, selv på kortvarige reiser, og er den viktigste årsaken til feber blant barn som besøker landet. Nesten alle blodgivere i Thailand har hatt denguefeber minst én gang. Etter å ha fått diagnosen, opplever omtrent en tredjedel av pasientene ME-symptomer i minst to måneder, og i alvorlige tilfeller kan sykdommen være dødelig, sier Hasle.

Han forteller videre:

— Vaksinen, Qdenga, gir god beskyttelse mot de vanligste stammene av denguefeber i Thailand, men ikke mot alle. To doser med minst tre måneders mellomrom anbefales for optimal beskyttelse.

FHI anbefaler foreløpig vaksine mot denguefeber kun til dem som har hatt denguefeber før.

Les mer om Denguefeber og vaksinasjon her

Andre råd for reiser til Thailand

I tillegg til vaksiner, er det viktig å ta andre forholdsregler i Thailand, sier Hasle:

— Unngå motorsykkelutleie og bading i store bølger for å unngå ulykker. Vær forsiktig når du tar selfies, da ulykker knyttet til dette er økende. For å redusere risikoen for sykdom, er det også viktig å vaske eller desinfisere hendene før du spiser samt bruke myggmiddel, spesielt rundt solnedgangstid, for å unngå myggstikk, avslutter Hasle.

Usikker på hvilke vaksiner du trenger?

Gjennom en konsultasjon på Kry Reiseklinikken kan du få veiledning om hvilke vaksiner du trenger på reisen din, og få satt vaksinene på stedet.

Bestill time

Andre artikler

Bilde for å illustrere seksuell helse og forholdsregler man bør ta dersom man har sex i utlandet
Reisemedisin – 9. mai 2024

Sikker sex på ferie - dette må du tenke på

Spesialist i infeksjonssykdommer, Gunnar Hasle, deler råd og tanker om hvordan unngå smitte av HIV/AIDS og andre kjønnssykdommer på reise.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.