Kry-logo
Last ned
Trenger du sjekk av brystene dine? Bestill legetime
Slik sjekker du brystene dine

Slik sjekker du brystene dine

Sist oppdatert:
fre. 16. okt. 2020
Brystkreft er den klart hyppigste formen for kreft hos kvinner. Om man jevnlig undersøker brystene og går til mammografi, kan kreften oppdages tidligere og flere liv kan reddes.

Viktig å tenke på når du undersøker brystene dine Alle bryster er naturlig fulle av vev og kanskje større eller mindre kuler som er ufarlige. Dette kan for eksempel være melkekjertler eller bindevevsknuter. Ved å sjekke brystene dine jevnlig vil du etterhvert kjenne igjen hva som er normalt for deg og hva som er endringer i dine bryster. Sjekken burde gjøres til samme tid hver måned like etter du er ferdig med menstruasjon. Oppdager du endringer i brystene, brystvortene eller rundt armhulene, bør du ta kontakt med lege for ytterligere sjekk.

Slik gjør du en god egenundersøkelse av brystene dine

Start med å stå foran et speil. Se på brystene dine, både med armene hengende ned langs siden, med armene løftet bak hodet og med armene støttet på hoftekammen, samtidig som du strammer brystmusklene.

Legg deg så ned med en liten pute under venstre skulder. Legg venstre arm bak hodet og kjenn på brystet med høyre hånd med strake fingre og lett trykk. Begynn med brystvorten, gå utover på brystet i sirkler til du har undersøkt hele brystet og avslutt oppe i armhulen.

Deretter klemmer du lett på området rundt brystvorten, og ser om det kommer noe ut av den. Undersøkelsen avsluttes med at du kjenner etter kuler i armhulen og på oversiden av kragebeinet.

Gjennomfør undersøkelse av høyre bryst på samme måte, med puten under høyre skulder og høyre hånd bak hodet.

Du kan gjerne undersøke brystene når du står i dusjen, da såpe på huden gjør at fingrene glir lett over brystet. Du gjør da som beskrevet ovenfor, bare i stående stilling.

Vi er her for deg.

Våre leger er tilgjengelig i Kry-appen mellom 7-22 hver eneste dag i året.
Apple app storeGoogle Play
Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Last updated:

Andre artikler