Barnemark

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Barnemark, også kalt småmark, er svært vanlig, spesielt blant barn. Det er ikke uvanlig at hele skoleklasser smittes av denne tarmparasitten, som til tross for at den er ubehagelig, faktisk er ufarlig.

Symptomer

Det er enklest å oppdage at man har småmark om natten, ettersom sengevarmen gjør at marken bli mer aktiv. Det klør intenst rundt endetarmen, og hos kvinner eller jenter kan det også klø rundt skjedeåpningen.

Marken er cirka én centimeter lang, tynn som en tråd og hvit. De kan ofte ses ved endetarmsåpningen og noen ganger i avføringen.

Barn som er smittet av denne tarmparasitten, kan klø seg i rumpa, ha vanskelig for å sovne og sove dårlig. Yngre barn kan også ake rundt på rumpa og sparke heftig med beina.

Årsaker

Småmark finnes naturlig i våre omgivelser, og det er vanlig at den finnes i tekstiler og støv. Smitten skjer når vi mennesker får i oss eggene deres.

Spredning av egg kan for eksempel skje via fingre, undertøy, sengetøy og leker. Utenfor menneskekroppen kan eggene overleve i noen uker. Det er vanlig at barn smittes på nytt, for eksempel hvis de putter fingrene i munnen etter at de har klødd seg i rumpa.

Det er også vanlig at hele familien smittes av småmark når først et familiemedlem har fått den, ettersom den er svært smittsom.

Behandling

For å behandle småmark må hele familien behandles. Det finnes reseptfrie legemidler, Vanquin og Vermox, som kan brukes som egenbehandling. Til gravide anbefales Vanquin.

Legemidlene må tas i to omganger som engangsdose. Den første behandlingen dreper mark og larver, men eggene overlever i noen uker. Når så disse eggene klekkes, tar man den andre omgangen med medisinen, for å sikre at man blir kvitt marken helt.

Dersom du har funnet mark eller egg og er ganske sikker på at barnet har barnemark, kan du starte behandling selv.

I tillegg er det viktig å rengjøre soverom, skifte sengetøy og undertøy og ha god håndhygiene for å få bukt med problemet. Vask også leker.

Barn kan gå i barnehage når de har startet behandling, og det er ikke nødvendig at alle barn i barnehagen får behandling hvis det er påvist kun et enkelttilfelle av barnemark.

Når du bør kontakte lege

Hvis du har behandlet marken med reseptfritt legemiddel og det ikke har hjulpet, bør du oppsøke lege.

Det er viktig at du ikke starter behandling uten faktisk å ha sett marken, ettersom det finnes andre årsaker til kløe i endetarmen.

Hvis du er usikker på om det faktisk er barnemark, kan det være lurt å rådføre deg med en lege.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hos Kry kan du gjennom videosamtale med en av våre leger få råd om hvordan du kan finne ut om du eller barnet er smittet av småmark.

Du kan også få råd hvis du er usikker på hvordan behandlingen virker. I tillegg kan vi skrive ut resept for behandling hvis situasjonen tilsier det.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Barnesykdommer