Sykdom hos barn

Om du trenger hjelp med om barnets plager, kan våre leger kan hjelpe deg. De vil gi deg en vurdering av barnets symptomer og annet som kommer frem under legetimen. Slik kan legen gi gode råd og eventuell behandling. Om det er nødvendig vil de henvise til videre undersøkelser. Husk at for å bestille time for et barn, må du være foresatt og registrere barnet ditt i appen. Barnet må også være tilstede under legetimen slik at legen kan gi en god vurdering.

Bestill time

Barnesykdommer

Gjennom de første årene av et barns liv er det vanlig at et barn blir sykt mange ganger. Før 2-3 årsalderen får barn i gjennomsnitt 8-10 forkjølelser i året. For barn i barnehage og skole er man også tettere på hverandre, og dermed også mer utsatt for smitte. For barn kan det være vanskelig å uttrykke hva de opplever av symptomer i kroppen. Da kan det være vanskelig å avgjøre når man skal oppsøke legehjelp, og hva som vil gå over av seg selv.


Om barnets allmenntilstand er svekket bør du oppsøke helsehjelp for å få en medisinsk vurdering. Typiske tegn på svekket allmenntilstand er:

  • feber

  • spiser og drikker lite

  • tisser sjelden, eller har tørre bleier

  • puster raskt

  • slapp og stille.

Symptomer

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

Diaré hos barn

Diaré innebærer at barnet har løs, vandig avføring og tømmer tarmen oftere enn normalt. Diaré forekommer ofte hos barn og rammer de fleste av oss i løpet av livet. Det er kroppens måte å rense tarmen for bakterier, virus, infeksjonsfremkallende eller tarmirriterende faktorer. I de fleste tilfeller er det mer plagsomt enn farlig. Symptomene går over etter noen dager, men det er viktig at du følger nøye med på barnets allmenntilstand.

Barnemark

Barnemark, også kalt småmark, er svært vanlig, spesielt blant barn. Det er ikke uvanlig at hele skoleklasser smittes av denne tarmparasitten, som til tross for at den er ubehagelig, faktisk er ufarlig.

Barnesykdommer

Barn blir ofte smittet med ulike infeksjonssykdommer som forårsaker utslett. Noen sykdommer skaper blemmer, mens andre forårsaker små røde prikker. Det kan ofte være vanskelig å skille hva som er hva. Under får du en oversikt over de ulike barnesykdommene som gir utslett og hvordan du kan skille dem.

Falsk krupp

Falsk krupp skyldes en virusinfeksjon i de øvre luftveier som gir betennelse i luftrøret nedenfor stemmebåndet. Sykdommen rammer kun barn, ettersom de har trangere luftveier enn voksne. Dersom barnet har opplevd falsk krupp tidligere, er det stor sannsynlighet for at barnet kan få symptomer på nytt ved nye virusinfeksjoner.

Forkjølelse hos barn

Forkjølelse er en virusinfeksjon i de øvre luftveiene. Forkjølelse forekommer mest i vinterhalvåret og er svært smittsomt. Selv om en forkjølelse kan være plagsom, er den vanligvis ikke farlig for barn. Imidlertid kan det i noen tilfeller føre til komplikasjoner, for eksempel mellomørebetennelse.

Hånd-, fot- og munnsykdom

Hånd-, fot- og munnsykdom er en sykdom som forårsakes av virus. Sykdommen forekommer oftest om sommeren og høsten og rammer i de fleste tilfeller barn under 10 år. Smittefaren er størst ved sykdomsutbrudd, noe som betyr at den spres raskt i for eksempel barnehager og på skoler. Infeksjonen spres ved hoste og nysing, i tillegg til nærkontakt og forsvinner vanligvis av seg selv.

Influensa hos barn

Influensa er en virusinfeksjon som påvirker lungene, halsen og nesen og oppstår spesielt i vintermånedene. Influensa er smittsomt en dag før symptomene starter og fem til ti dager etter at symptomene har brutt ut. Barn kan være smittsomme lenger. Fordi symptomene ikke manifesterer seg med en gang, kan man være bærer uten å vite om det, og derfor spres viruset veldig raskt. For de fleste tilfeller er ikke influensa farlig, selv om det kan være plagsomt. Det er imidlertid økt risiko for alvorlige komplikasjoner hos små barn og barn med nedsatt immunforsvar eller kroniske sykdommer.

Kolikk

Spedbarnskolikk er en vanlig tilstand og rammer omtrent hvert fjerde barn. Årsaken til kolikk er ikke helt kartlagt. Vi sier at et barn har kolikk dersom det gråter intenst og er trøstesløst i minst 3 timer om dagen, flere dager i uken og over flere uker. Gråtetoktene gjentar seg ofte på samme tid av døgnet. Symptomene starter før tre måneders alder, og ofte allerede 2-4 uker etter fødsel, hos et ellers friskt barn som følger normal vektøkning.

Meslinger

Meslinger er forårsaket av et virus (morbillivirus), er svært smittsomt og regnes som den mest alvorlige av de vanlige barnesykdommene. Sykdommen er meldepliktig i henhold til smittevernloven.

Sengevæting

Sengevæting, eller enurese, er svært vanlig hos barn opp til seksårsalderen. De fleste barn tisser i sengen iblant, og det er ikke uvanlig at dette skjer hver natt. Hos de aller fleste forsvinner problemet med årene, men hos en del fortsetter problemet. Det finnes god og effektiv hjelp for sengevæting.

Utslett hos barn

Barn kan få utslett, rødhet, røde flekker og blemmer på kroppen av mange årsaker. Det kan for eksempel skyldes allergi, eksem, sopp, virus eller bakterier. Mange utslett forsvinner av seg selv eller kan behandles hjemme, men noen ganger er det nødvendig med medisiner for å lindre ubehaget. Her har vi samlet noen vanlige forklaringer på utslett hos barn, sammen med en bildeguide av ulike typer utslett.

Relaterte artikler

Barn og pollenallergi
Allergier – 22. mar. 2022

Barn og pollenallergi

Har barnet ditt pollenallergi? Vi i Kry gir deg gode tips og triks til hvordan du kan skape en best mulig situasjon for barnet ditt i pollensesongen.

Les mer