Hemoroider

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Hemoroider er utposninger av blodårer i analkanalen, som kan kjennes ut som kuler i endetarmsåpningen. Det finnes to typer hemoroider, indre og ytre hemoroider. Indre hemoroider forekommer på innsiden av endetarmen og er dekket av en slimhinne.

Ytre hemoroider sitter rundt endetarmsåpningen og er dekket av hud. Hemoroider er vanlig, og cirka en tredjedel av befolkningen er plaget av det.

I ​de fleste tilfeller er hemoroider helt ufarlige og kan gå tilbake av seg selv

Symptomer

Symptomene avhenger i stor grad av hvor hemoroidene er lokalisert. Hvis de er lokalisert på innsiden av endetarmen, forårsaker de sjelden ubehag i det daglige. Man kjenner dem først ved anstrengelse eller når man tømmer tarmen. Hemoroidene kan da ta skade og begynne å blø. Blodet er da som oftest lyserødt og klart, og ikke blandet med avføringen.

Hvis hemoroidene er store, kan de i noen tilfeller presses ut gjennom endetarmsåpningen og skape ubehag hvis de blir betente.

Ytre hemoroider som sitter rundt endetarmsåpningen, gir oftere mer merkbare plager, som for eksempel kløe og blødninger, og blir lettere irriterte og betente.

Andre symptomer kan blant annet omfatte:

  • Ubehag når du tømmer tarmen

  • At du kjenner en utposning ved endetarmsåpningen

  • At det lekker slim eller avføring fra endetarmsåpningen

Årsaker

Hemoroider forårsakes av utposninger av blodårer i analkanalen. Dette kan skyldes økt trykk i endetarmen, men også løst bindevev rundt disse utposningene.

Sannsynligheten for å utvikle hemoroider er større blant eldre, ettersom bindevevet i hele kroppen blir løsere med alderen.

Andre årsaker til økt trykk i endetarmen er blant annet:

  • overvekt

  • graviditet

  • kronisk diaré eller forstoppelse

  • kraftig press ved tarmtømming

  • lavt innhold av fiber i kosten

Behandling

Ved milde plager og hvis hemoroidene er små, kan man behandle dem med reseptfrie legemidler fra apoteket. Disse legemidlene, som hjelper til med å dempe smerten og lindre kløen, kan brukes i 2–3 uker.

Ved mer alvorlige plager eller hvis reseptfrie legemidler ikke hjelper, kan en lege skrive ut reseptbelagte medisiner. Hvis hemoroidene er veldig store og forårsaker kraftige blødninger, kan det kreves andre behandlingsmetoder, noe som blant annet kan innebære å operere dem bort.

Forebyggende behandling er blant annet tiltak for å unngå forstoppelse, som å øke innhold av fiber i kosten, godt væskeinntak og midler som motvirker hard avføring.

Når du bør kontakte lege

Du kan søke hjelp hos Kry hvis du ønsker å diskutere plagene dine med en lege. Det må imidlertid alltid utføres en fysisk undersøkelse for å kunne stille riktig diagnose.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Diaré Diaré hos barnForstoppelse