Mage, tarm og fordøyelse

Om du trenger noen å snakke med om dine mageplager, kan våre leger kan hjelpe deg. De vil gi en vurdering av symptomene dine og annet som kommer frem under legetimen. Slik kan legen gi deg gode råd og eventuell behandling. Om det er nødvendig vil de henvise deg til videre undersøkelser.

Bestill time

En god og velfungerende mage og tarm er viktig for vår fysiske og psykiske helse. Mage- og tarmkanalen strekker seg helt fra munnen, gjennom magesekken og ned til endetarmsåpningen. Denne delen av kroppen bryter ned mat og drikke til små deler som igjen kan tas opp i blodet gjennom tarmen, og gi næring til kroppen. Det er vanlig å ha problemer med mage og tarm. Alvorlighetsgraden og varighet kan variere fra tilstand til tilstand.

Symptomer og tilstander

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

Diaré

De fleste har avføring omtrent en gang om dagen, men konsistens og antall ganger kan variere fra person til person, avhengig av for eksempel kosthold og fysisk aktivitet. Ved diaré er avføringen løs og vandig, og man går på toalettet flere ganger om dagen. Diaré er ingen sykdom i seg selv, men kan være et symptom på andre infeksjoner eller sykdomstilstander.

Diaré og oppkast

Diaré og oppkast er ikke sykdommer i seg selv, men kan være symptomer på blant annet infeksjoner eller bivirkninger av visse legemidler. I de fleste tilfeller er diaré og oppkast en forbigående tilstand, men det kan være nyttig å vite hva du bør være oppmerksom på under sykdomstiden, og når du bør oppsøke lege.

Forstoppelse

Har du problemer med sjelden, treg eller hard avføring? Da kan det hende at du har forstoppelse. Tidspunkt og hyppighet for avføring varierer fra person til person, og det finnes ingen fasit som gjelder for oss alle. Merker du derimot forandringer i rutinen du er vant til fra før, kan det være du er forstoppet. En forstoppelse kan være plagsom, men kan også føre til andre plager i lengden. Mange med forstoppelse sliter også med mye magesmerter, kvalme, oppblåsthet, tretthet, og hyppige toalettbesøk. I mer alvorlige tilfeller vil man også kunne ende opp med smerte og blødninger i endetarmen etter varige plager.

Halsbrann

Halsbrann forårsakes av sure oppstøt fra magen. En regner at 20-40% av befolkningen plages med dette i perioder. Det er imidlertid noen som opplever halsbrann oftere enn andre. Enkelttilfeller er i de fleste tilfeller helt ufarlig, selv om det kan være plagsomt. Gjentatte problemer kan derimot være tegn på en mer alvorlig sykdom.

Hemoroider

Hemoroider er utposninger av blodårer i analkanalen, som kan kjennes ut som kuler i endetarmsåpningen. Det finnes to typer hemoroider, indre og ytre hemoroider. Indre hemoroider forekommer på innsiden av endetarmen og er dekket av en slimhinne. Ytre hemoroider sitter rundt endetarmsåpningen og er dekket av hud. Hemoroider er vanlig, og cirka en tredjedel av befolkningen er plaget av det. I ​de fleste tilfeller er hemoroider helt ufarlige og kan gå tilbake av seg selv

Kvalme og oppkast

Kvalme og oppkast kan skyldes flere årsaker og er ikke en sykdom i seg selv, men en reaksjon på andre ting. Kvalme er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt, mens brekninger og oppkast er kroppens forsvarsmekanisme for å bli kvitt giftstoffer.

Luft i magen

Alle har en viss mengde luft i magen og tarmen, og de fleste slipper ut luft mer enn 10 ganger om dagen. For mye luft i magen kan forårsake større ubehag som kan føre til at man raper eller slipper ut luft ufrivillig.

Norovirus

De fleste har hørt om omgangssyke, men de færreste vet hva som forårsaker det. Norovirus er skyld i 85-90% av alle tilfeller av omgangssyke, og er veldig smittsomt. Du blir nesten helt garantert syk dersom du blir smittet av dette viruset, ettersom det har sterke sykdomsfremkallende egenskaper. Norovirus har dessuten utviklet sterke egenskaper som gjør at det er vanskelig å drepe eller fjerne det med kulde, varme, vanlige rengjøringsmidler eller alkohol og klor. Viruset er vanligvis ufarlig for ellers friske mennesker, men det kan bli alvorlig for pasienter som allerede er svekket av annen sykdom. Derfor er man særlig redd for sykdomsutbrudd på grunn av Norovirus på sykehus, sykehjem og lignende institusjoner.

Omgangssyke

Senhøsten og vinteren er høysesong for utbrudd av omgangssyke i Norge. Sykdommen sprer seg lett. Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli smittet er å være nøye med hygienen, særlig grundig håndvask med såpe og vann.

Relaterte artikler

Fordøyelse – 3. okt. 2023

10 ting avføring kan si om helsen din

Avføringsmønsteret vårt kan fortelle mye om helsen vår, fra forstoppelse til slim eller blod i avføringen. Vi gir deg tips til hvordan du tolker tarmen din.

Les mer