After/ Munnskold

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

After, eller munnskold, er sår i munnslimhinnen. De oppstår som små blemmer som senere utvikler seg til små sår. Du kan ha ett eller flere sår av gangen. Hos Kry kan du få hjelp med after.

Symptomer

After er en svært vanlig tilstand, og svært mange av oss har på et eller annet tidspunkt hatt midlertidig sår i munnen. Et vanlig tegn på munnskold er at det gjør vondt og svir når vi spiser. Ubehaget begynner med små blemmer som blir til avgrensede, kraterformede sår.

Det er vanlig at huden rundt såret får en kraftig rødfarge, og som regel er sårene rundt fem millimeter store.

Sårene blør ikke, men kan allikevel være svært smertefulle. Det er individuelt hvor mange sår man kan få og hvor ille disse blir.

Årsaker

Det er ikke kjent hva som forårsaker after, men det antas å ha både arvelige og miljømessige årsaker. I tillegg kan lokale skader og stress ha innvirkning. Munnhulen er i hovedsak dekket av en slimhinne og irritasjon av denne er ikke uvanlig.

Ofte oppstår sår i forbindelse med andre infeksjoner, spesielt når immunforsvaret er svekket.

After kan også være forbundet med cøliaki eller glutenintoleranse. Mange får et enkelt sår innimellom, mens andre kan bli svært plaget og få sår relativt ofte.

Behandling

Siden årsaken til after ikke er kjent, finnes det heller ingen effektiv behandling. Det finnes derimot behandlinger som kan lindre ubehaget og sørge for at sårene oppstår sjeldnere.

Ved mindre plager kan det hjelpe å bruke en fluortannkrem uten laurylsulfat eller andre sterke såper.

Det finnes også geleer og munnskyllevann som lindrer ubehaget. De som har store plager og har vanskeligheter med å spise, kan få hjelp med reseptbelagte medisiner.

I motsetning til herpes, er ikke after smittsomt.

Når du bør oppsøke legehjelp

After forsvinner gjerne av seg selv i løpet av to uker. Om du allikevel skulle være svært plaget og ha problemer med å spise og drikke, bør du oppsøke lege.

Har du hatt sår lenger enn to uker, eller har problemer med hyppige tilbakefall, bør du også oppsøke lege.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hos Kry kan du få en legetime med en av våre leger via video. Da får du hjelp til hvordan du kan behandle sårene på best mulig måte.

Legene våre kan også skrive ut resepter på nødvendige legemidler, eller gi henvisning til spesialist.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

StressHånd-, fot- og munnsykdom