Hud, hår og negler

Om du trenger noen å snakke med om dine plager, kan våre leger kan hjelpe deg. De vil gi en vurdering av symptomene dine og annet som kommer frem under legetimen. Slik kan legen gi deg gode råd og eventuell behandling. Om det er nødvendig vil de henvise deg til videre undersøkelser.

Bestill time

Hud, hår og negler

Huden er kroppens største organ og fungerer som en beskyttende barriere mot varme, sol, skader og infeksjoner. Det samme gjelder hår og negler: de beskytter oss. Disse delene av kroppen kan også bli skadet – alt fra betennelser, eksem eller soppinfeksjoner.

Symptomer og tilstander

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

After/ Munnskold

After, eller munnskold, er sår i munnslimhinnen. De oppstår som små blemmer som senere utvikler seg til små sår. Du kan ha ett eller flere sår av gangen. Hos Kry kan du få hjelp med after.

Akne (kviser)

Kviser er noe de fleste av oss plages med i løpet av livet. Selv om det ikke er farlig, kan det oppleves veldig plagsomt, frustrerende og skjemmende for den det gjelder. Heldigvis finnes det en rekke hudpleieprodukter og legemidler du kan bruke når huden behøver hjelp.

Atopisk eksem (atopisk dermatitt)

Atopisk eksem, eller atopisk dermatitt, er en kronisk hudsykdom som forårsaker et tørt, rødt og kløende hudutslett. Disse kan forekomme på kinnene, hodebunnen samt armer og bein og i bleieområdet hos barn under ett år. Mange “vokser” fra seg atopisk eksem, men noen kan måtte leve med det hele livet. Hos voksne kan utslettet forekomme på hendene, halsen eller i ansiktet, samt også andre steder på kroppen.

Eksem

Eksem er en samlebetegnelse for ulike betennelsestilstander som oppstår i huden. Eksem klør, irriterer og kan være sjenerende. Eksem er en vanlig plage, spesielt hos barn. Det finnes gode behandlingsmetoder for å lindre plagene.

Elveblest

Elveblest er et utslett som kan komme av flere ulike årsaker, som for eksempel allergi, insektstikk, medisiner eller reaksjon på en infeksjon. Det er også vanlig å ikke vite hva årsaken til at man får elveblest er.

Fotsopp

Fotsopp er en soppinfeksjon som vanligvis finnes under fotsåler og i huden mellom tærne. Fotsopp oppstår lettest dersom man er plaget med fotsvette eller har på seg trange og tette sko. Soppen trives der det er varmt og fuktig, og sprer seg gjerne i dusjer og garderober.

Føflekker

Føflekker er som regel helt ufarlige, og kommer av pigmentforandringer i huden. Det er normalt å få flere føflekker i løpet av årene, og form, størrelse og farge kan variere. I noen tilfeller kan føflekken utvikle seg til føflekkreft. Det er derfor viktig at du følger med på føflekkene dine, og tar kontakt med lege dersom du er bekymret.

Hudkløe

Om vinteren er luften tørrere enn vanlig, noe som gjør at flere sliter med irritert og tørr hud som klør. Hudkløe kan også oppstå ved allergiske reaksjoner, eksem og i noen tilfeller ved sykdom i indre organer. Les om vanlige årsaker til hudkløe og hva som kan være riktig behandling for deg.

Hudkreft

Hudkreft viser seg i form av hudforandringer som ofte skyldes sterk og langvarig eksponering for sol. Det finnes flere ulike typer hudkreft, som har ulikt sykdomsforløp. De vanligste typene er basalcellekreft og plateepitelkreft og malignt melanom. De fleste får behandling for hudkreft tidlig og blir kvitt sykdommen, men hudkreft med spredning kan i noen tilfeller være livstruende.

Hårtap

Det er vanlig å oppleve at håret blir tynnere. Omtrent 75% av menn i vår verdensdel opplever hårtap, og kvinner kan også rammes. De vanligste årsakene til hårtap er arv, stress og enkelte sykdommer.

Inngrodd tånegl

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand og kan ramme hvem som helst. Tåneglen vokser da inn i huden på siden, fremfor rett frem. Vanligvis er det stortåen som rammes. Les mer om symptomer og behandling for inngrodd tånegl.

Keratosis pilaris (kyllinghud)

Keratosis pilaris, også kalt kyllinghud eller nuppete hud, forårsaker små nupper eller klumper i huden som kan ligne på gåsehud eller veldig små kviser. Hudreaksjonen kan forekomme på armer, lår eller ansikt. Nuppene er helt ufarlige, og kan forekomme både hos voksne og barn. Hvis man får keratosis pilaris i kombinasjon med betent hud eller eksem, kan det være du trenger medisiner.

Kløe i ansiktet

Opplever du at det klør i ansiktet? Problemet kan skyldes alt fra tørr hud til hudsykdommer, som for eksempel noen typer eksem.

Kløe i øret

Kløe i øret kan være svært irriterende. Hvis det klør i øret og det ikke går over av seg selv, kan det skyldes øregangseksem, som er en svært vanlig tilstand.

Kløe på hendene

Kløe på hendene kan ha flere årsaker. For eksempel kan det skyldes tørr hud, eksem eller skabb. Her kan du lese mer om årsakene og hvordan det kan behandles.

Mollusker

Mollusker er ufarlige røde eller rosa fargede knuter på huden som forårsakes av et såkalt pox-virus. De gjør som regel ingen skade, og forsvinner av seg selv etter en stund. Viruset spres ved direkte kontakt, men er ikke veldig smittsomt.

Munnsår – munnskold og herpes

Munnsår er små, vonde sår som oppstår på leppene eller på innsiden av munnen. Som oftest skyldes munnsår munnskold (after) eller munnherpes (herpes simplex), men det kan også være andre årsaker til at vi får munnsår.

Psoriasis

Omtrent 3% av befolkning har psoriasis, og risikoen for å få det øker dersom flere i familien har det. Psoriasis er like vanlig hos menn og kvinner. Den kan oppstå i alle aldre, men gjennomsnittsalder for debut er 28 år.

Rosacea

Rosacea er en kronisk og inflammatorisk hudsykdom som hovedsakelig rammer voksne over 30 år. Rosacea oppstår typisk i 30-50 årsalderen. Kvinner rammes noe oftere enn menn. To til fem prosent av befolkningen utvikler rosacea.

Skabb

Skabb er en hudsykdom som forårsaker plagsom kløe og utslett som ofte forverres om natten. Skabb diagnostiseres ved å finne skabbganger eller levende skabbmidd på huden. Skabb forsvinner ikke av seg selv og må derfor behandles.

Utslett

Utslett finnes i mange forskjellige former og oppleves vanligvis som plagsomme. Hvis du er plaget med utslett, er det lurt å prøve å finne ut hva som er årsaken til utslettet. Da vil det være enklere å finne ut hva som kan hjelpe deg.

Utslett i ansiktet

Utslett i ansiktet er vanlig. Det er mange forskjellige grunner til at man får utslett så det er viktig å finne ut av hvilken type utslett man har for å kunne få riktig behandling.

Utslett i pannen

Utslett i pannen kan gi plager som kløe, rødhet og blemmer. Utslettet kan spre seg til andre deler av ansiktet, forsvinne, og dukke opp igjen.

Vorter

Vorter er små hudforandringer som oppstår på hender og føtter, men det kan også forekomme på resten av kroppen. Som regel er vorter harde, små, lyse klumper med en knudrete overflate, og de oppstår enkeltvis eller i klynger.

Relaterte artikler

Skin health – 24. feb. 2020

Sliter du med tørr hud, eksem eller psoriasis?

Mange opplever tørr og irritert vinterhud som kan klø, flasse og sprekke opp. Les mer om symptomer, årsaker, behandling, og når du bør oppsøke legehjelp.

Les mer