Krystallsyke

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Pia Ødegaard

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

Krystallsyken utløses av at små krystaller i labyrinten, en del av det indre øret, har kommet på avveie. De påvirker deretter balanseorganet og forårsaker blant annet alvorlig svimmelhet, og du føler deg ustabil når du prøver å gå. Krystallsyken er ubehagelig - men ufarlig - og går ofte over av seg selv.

Symptomer på krystallsyke

Krystallsyken forårsaker alvorlig svimmelhet når du beveger hodet på en bestemt måte, for eksempel når du snur hodet i en retning eller bøyer deg fremover. Du kan også oppleve plutselige øyebevegelser, kvalme og oppkast.

Svimmelheten kommer ofte plutselig, for eksempel når du snur hodet i sengen. Noen ganger kan du våkne av selve svimmelheten, selv om du var helt fin kvelden før. Svimmelheten kommer av og til. Et angrep varer vanligvis mellom 10-30 sekunder, men kan vare i opptil to minutter.

Årsaker til krytallsyken

Hvorfor noen mennesker får krystallsyken er ikke helt klart. En årsak kan være endringer i balanseorganet i det indre øret som oppstår med alderen eller i forbindelse med skade på hodet, for eksempel hjernerystelse. Det er også eldre mennesker som oftest får krystallsykdom.

Når du beveger hodet, sendes informasjon til hjernen om posisjonen til hodet via bølgebevegelser i det indre øret. Det er også små kalkkrystaller i det indre øret. Hvis krystallene løsner, irriterer de sansecellene i balanseorganet, noe som gjør deg svimmel.

Halvparten av dem som har hatt krystallsykdom får det igjen. Vanligvis er det ikke så skummelt som første gang - hovedsakelig fordi du vet at det ikke er farlig.

Øvelser mot krystallsyke

Det finnes mange øvelser man kan gjøre for å hjelpe mot krystallsyke. Men å vite hvilke øvelser som er riktig for hver enkelt pasient er det viktig å vite eksakt diagnose samt hvilket øre og buegang krystallene har havnet i.

For å vite hvilke øvelser som er riktig for deg, trengs en fysisk undersøkelse av en lege som avdekker riktig diagnose.

Krystallsyke og alkohol

Inntak av alkohol når du har krystallsyke kan forverre symptomene og gjøre deg enda mer svimmel.

Alkohol er dehydrerende og dette vil påvirke væskebalansen i balanseorganene, slik at du kan få forskjellige signaler fra buegangene. Det er buegangene som påvirker balansen, og kan gjøre oss svimle. Alkohol vil altså forstyrre signalene som kommer til hjernen via balanseorganet.

Det kan være lurt å avstå fra alkohol dersom du har perioder med mye svimmelhet.

Når bør du søke legehjelp for krystallsyken?

Søk legehjelp hvis du har problemer med svimmelhet som plutselig oppstår. Du bør også søke hjelp hvis du har fått en diagnose- og treningsprogram, men fortsatt har problemer etter to uker. Det er alltid viktig å vite årsaken til svimmelheten.

Slik kan Kry hjelpe med krystallsyken

Du kan henvende deg til oss på Kry for å få hjelp og råd om krystallsyken. En sykepleier eller lege gjør en individuell vurdering basert på symptomene dine og det som kommer fram under møtet.

Du kan deretter bli foreskrevet behandling eller henvist til videre behandling. Krystallsyke krever en fysisk undersøkelse.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege

Vi har også informasjon om

Blodpropp – trombose