Øre, nese og hals

Om du trenger noen å snakke med om dine plager, kan våre leger kan hjelpe deg. De vil gi en vurdering av symptomene dine og annet som kommer frem under legetimen. Slik kan legen gi deg gode råd og eventuell behandling. Om det er nødvendig vil de henvise deg til videre undersøkelser.

Bestill time

Øre, nese og hals

Øre, nese og hals er sammenkoblet gjennom et system av kanaler og passasjer. Derfor er det vanlig at du har plager både i ørene, nesa og halsen samtidig. Plager kan også oppstå i bare ett av områdene. Noen vanlige tilstander er ørebetennelse, vondt i halsen og bihulebetennelse.

Symptomer og tilstander

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

Bihulebetennelse

Bihulebetennelse kan være både smertefullt og vare lenge. Heldigvis er sjansene gode for at du blir så god som ny i løpet av en uke eller to. Er du svært plaget eller ikke merker noen forbedring selv etter at det har gått to uker, bør du ta en prat med en lege.

Halsbetennelse

Halsbetennelse kan gjøre ordentlig vondt i halsen. Du får ofte feber og kan kjenne at lymfekjertlene rett under kjevelinjen er hovne. Som en liten trøst, det er sant; iskrem lindrer når det gjør vondt å svelge.

Hoste

Hoste kan være både vondt og plagsomt, og er et vanlig symptom på en rekke tilstander. I de aller fleste tilfellene er det heldigvis ikke snakk om noe alvorlig. Hosten varer som regel ikke lenger enn en uke eller to. Opplever du en spesielt plagsom hoste eller i over 3 uker, bør du snakke med en lege.

Krystallsyke

Krystallsyken utløses av at små krystaller i labyrinten, en del av det indre øret, har kommet på avveie. De påvirker deretter balanseorganet og forårsaker blant annet alvorlig svimmelhet, og du føler deg ustabil når du prøver å gå. Krystallsyken er ubehagelig - men ufarlig - og går ofte over av seg selv.

Sår hals

Sår hals er som oftest et symptom på infeksjon med virus eller bakterier. Virusinfeksjon (-oftest forkjølelsesvirus) gir typisk mindre feber, og en har ofte tett og rennende nese og hoste. Bakterielle infeksjoner i halsen gir oftest høyere feber og mer sykdomsfølelse, og man har sjeldent tett, rennende nese eller hoste.

Ørebetennelse

Ørebetennelse er en vanlig tilstand hos barn, som ofte oppstår i forbindelse med forkjølelse.

Relaterte artikler

Helsetips – 12. jan. 2022

Snorkestopp: Hvordan slutte å snorke

Snorking kan være plagsomt for dem det gjelder, og som sover under samme tak. Hvorfor snorker man, hva hjelper, og hvordan kan man vite om man har søvnapné?

Les mer