Kjønnsvorter (Kondylomer)

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Oppdager du vorter i underlivet, kan du ha fått kondylomer. Det er en vanlig kjønnssykdom som ikke er farlig. Synes du derimot det er plagsomt med vortene, finnes det ulike behandlinger som gjør at de forsvinner. Ellers blir de borte av seg selv, men det kan i visse tilfeller ta flere år.

Symptomer

Det er ikke alle som får symptomer på kondylomer. Får du symptomer, så vises de ca. en til seks måneder etter at du ble smittet, men det kan også ta flere år.

Symptomer på kondylomer er kjønnsvorter. Vortene er enten spisse eller flate, og de er ofte rosa eller hudfargede. Antall vorter varierer fra person til person. Enkelte får bare noen få, imens andre får mange. Hvor store vortene blir, varierer også. Noen er veldig små, men andre kan være større. Store vorter kan blø og gjøre vondt. Innimellom kan du også kjenne at de gjør vondt når du tisser eller har sex. Det kan også klø og svi i underlivet.

Kvinner får ofte kjønnsvorter i skjeden, rundt skjedeåpningen og på livmorhalsen. Menn får vanligvis vorter på forhuden eller penisskaftet. Både kvinner og menn kan få plager i urinrøret, endetarmen og rundt endetarmsåpningen.

Årsaker

Kondylomer forårsakes av et virus som heter humant papillomavirus (HPV). Viruset smitter ved sex eller når du tar på kjønnsvorter. Du kan fortsatt ha viruset i kroppen selv om vortene er forsvunnet.

Forebygging

Det er vanskelig å unngå kondylomer siden vortene kan sitte på flere steder og en person kan bære på viruset uten å vite det. Men det er lurt å bruke kondom, selv om det ikke gir fullstendig beskyttelse mot sykdommen.

I dag inngår vaksine mot HPV i barnevaksinasjonsprogrammet.

Behandling

Vortene forsvinner ofte av seg selv uten behandling, men det kan ta lang tid. Ettersom kondylomer er en virusinfeksjon, så finnes det ingen behandling mot selve viruset. Men det går an å behandle vortene slik at de forsvinner. Du kan pensle dem med et legemiddel. Enkeltstående eller store vorter kan brennes, fryses eller opereres bort. Spør legen din om hvilken behandling som passer best for deg.

Når du bør oppsøke legehjelp

Hvis du tror at du har kondylomer og vil ha hjelp til å fjerne kjønnsvortene bør du oppsøke legehjelp. Legene i KRY kan bistå med rådgivning, individuell vurdering og resept ved behov.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

KlamydiaVorter