Vondt i korsryggen

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Den vanligste grunnen til at man opplever smerter i korsryggen, er at man har overanstrengt seg eller løftet noe på feil måte.

Smertene kan ofte være vonde, men går i de aller fleste tilfellene over av seg selv.

Symptomer

Når du har vondt i nedre del av ryggen, kan du oppleve stikkende og svært ubehagelige smerter. Lenderyggen er et sensitivt område som kan være utsatt for skader av ulike årsaker.

Smerten kan stråle ut til andre deler av kroppen og manifestere seg i lår og legg. Den kan øke gradvis og gjøre deg trøtt i ryggmusklene, slik at det blir slitsomt å stå eller gå.

Selv om smertene kan føles overveldende til tider, ligger det trolig ikke noen alvorlig sykdom til grunn.

Årsaker

Vondt i korsryggen kan skyldes at du har hatt en uheldig sitte- eller liggestilling, eller har stått/gått for lenge i ukomfortable sko. Andre vanlige årsaker er feil løftemetode, vridninger eller brå bevegelser.

De aller fleste vil rammes av midlertidige ryggsmerter i løpet av livet. Ved å sørge for å bevege deg og holde deg i moderat aktivitet, vil smertene vanligvis avta av seg selv.

Hvis smertene øker og du samtidig har andre symptomer som feber, vondt i magen, vektnedgang, nedsatt følelse rundt endetarm eller kjønnsorganer, nummenhet eller prikking i bena, har kreft eller plutselig får vondt etter en ulykke, kan det dreie seg om større skader på skjelettet eller alvorlig sykdom.

Behandling

Det beste du kan gjøre hvis du har vondt i korsryggen, er å holde deg i lett bevegelse. Gå rolige turer i komfortable sko og strekk ut ryggmusklene ordentlig, unngå stillesitting og vær mer oppreist.

I akuttfasen kan hvile og sengeleie være aktuelt, men generelt vil ikke hvile gjøre ryggen bedre. Du bør heller røre deg fordi musklene trenger å aktiveres. Unngå derfor sengeleie om mulig.

Hvis smertene blir for sterke, kan smertestillende medisiner lindre. En fysioterapeut kan gi deg råd om den beste behandlingsmetoden for akkurat din type ryggsmerter.

Når du bør oppsøke legehjelp

Oppsøk lege hvis du har vedvarende smerter i nedre del av ryggen som ikke går over etter 1–2 uker. Har du vondt i korsryggen kombinert med andre symptomer, bør du oppsøke lege tidligere.

Hvis du opplever tap av kontroll over urinblæren og tarmfunksjon, har feber eller generell sykdomsfølelse, vekttap, vondt i magen, nummenhet eller krafttap i bena eller har blitt behandlet for kreft, er dette tilfeller som kan indikere en mer alvorlig underliggende sykdom. Ikke nøl med å kontakte lege dersom ryggsmertene forekommer samtidig med noen av disse symptomene.

En ryggrelatert ulykke eller et fall bør også følges opp med legebesøk.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hos KRY kan du få vurdering, råd og resept i forbindelse med smerter i nedre del av ryggen.

Hvis legen vår anser at det er nødvendig med en fysisk undersøkelse vil du bli rådet til dette. Vi kan også henvise videre til spesialist dersom det anses som aktuelt.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin