Vondt i pungen

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Når man har vondt i pungen, kan det kjennes som en vedvarende, dump smerte som ikke går over. Iblant kan smerten også spre seg til andre deler av kroppen i området rundt pungen.

Symptomer

Når man har vondt i pungen, kan man oppleve at smerten sprer seg til nedre del av magen, ryggen, på innsiden av lårene og i lysken. Iblant kan det gjøre vondt å få utløsning, og det kan være vanskelig eller gjøre vondt å urinere. I andre tilfeller kan pungen bli rød, spent, hoven og øm, og lysken kan bli hoven. Det kan også gjøre vondt å sitte. Disse symptomene kan komme langsomt og utvikle seg i løpet av noen dager eller uker.

Årsaker

Det finnes flere mulige årsaker til smerter i pungen. En av årsakene kan være prostatitt, som er en betennelse i prostatakjertelen som ligger rundt urinrøret, omtrent der urinrøret forlater urinblæren og går ut i penis. Nøyaktig hvorfor dette skjer, er ikke kjent. En annen årsak til smertene kan være at man har vært seksuelt opphisset en lang stund, men ikke fått utløsning, og at kjertlene utvides på grunn av væsken som produseres til utløsningen. En tredje årsak kan være lyskebrokk, der en bit av tarmen er kommet i klem i området bak pungen. Vridd testikkel vil gi sterke smerter i den ene halvdelen av pungen, og oppstår i løpet av minutter.

Behandling

Det finnes ulike behandlinger avhengig av årsaken til smerten. Hvis man har vondt bak pungen som følge av kronisk prostatitt, kan kroppen lege dette selv, og smertestillende tabletter kan redusere symptomene i mellomtiden. Hvis betennelsen i stedet skyldes bakterier, vil man få en antibiotikakur. Hvis årsaken er seksuell opphisselse uten utløsning, kan en utløsning fjerne smerten, alternativt kan man la smerten gå over av seg selv. Hvis du er usikker på hvorfor du har vondt, kan du rådføre deg med en lege. Ved symptomer på vridd testikkel er det nødvendig med sykehusinnleggelse med en gang.

Når du bør oppsøke legehjelp

Hvis du har vondt bak pungen, bør du oppsøke lege hvis du mistenker at du har fått prostatitt, som er en betennelse i prostatakjertelen. Det er ufarlig, men kan oppleves ubehagelig, være plagsomt og påvirke allmenntilstanden i hverdagen og sexlivet. En lege kan undersøke om smerten skyldes en betennelse i prostatakjertelen og deretter foreslå ulike behandlinger. Ettersom smerten kan ha ulike årsaker, er det best å rådføre seg med en lege for å utelukke andre sykdommer. Dersom du får plutselig innsettende, sterke smerter i pungen må du oppsøke fastlege eller legevakt, eventuelt ringe 113 med en gang.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Det er nødvendig med en fysisk undersøkelse for å vurdere årsaken til smerter bak pungen. Vi i Kry kan vi dessverre ikke hjelpe deg med dette, men vi kan henvise deg videre for fysisk undersøkelse.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Erektil dysfunksjon – impotensTrang forhud