Ved akutt og livstruende skade skal du alltid ringe 113. Ved mindre alvorlige tilfeller er våre allmennleger tilgjengelig for å hjelpe deg. Bestill time

Lær deg hjerte- og lungeredning (HLR)

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege
Det utenkelige kan inntreffe - og da er det viktig å reagere raskt. Her går vi gjennom hvordan du utfører hjerte- og lungeredning på noen som er rammet av hjertestans. Skriv ut artikkelen og ta vare på den.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Hjerte- og lungeredning gis for å sette i gang hjertet hvis en person har fått hjertestans. Det er avgjørende å komme raskt i gang med kompresjoner og innblåsninger for å øke sjansen for overlevelse. Ved å lære deg korrekt hjerte- og lungeredning kan du redde liv.

Slik utfører du hjerte- og lungeredning

 1. Vær sikker på at personen er rammet av hjertestans. Hvis personen er bevisstløs og ikke puster, dreier det seg antakelig om hjertestans. Da må du innlede HLR umiddelbart.
 2. Ring 113 eller be noen i nærheten om å ringe. Operatøren vil gi deg veiledning via telefon.
 3. Sørg for at personen ligger på rygg, bøy hodet bakover og sørg for at luftveiene er frie.
 4. Plasser begge hendene midt på brystbenet. Mellom brystvortene er en bra retningslinje å følge.
 5. Trykk brystbenet ned fem-seks centimeter og foreta 100-120 brystkompresjoner per minutt. Det tilsvarer cirka to trykk per sekund.
 6. Trykk 30 ganger.
 7. Åpne luftveiene ved å bøye personens hode bakover og klemme neseveien med fingrene.
 8. Blås langsomt inn luft, slik at brystkragen utvides.
 9. Utfør to innblåsninger etter hverandre.
 10. Be noen lokalisere en hjertestarter. På https://www.113.no/hjertestarterregisteret/ kan du søke etter adressen du befinner deg på, og finne nærmeste hjertestarter. Alle hjertestartere har tydelige instruksjoner og kan brukes av hvem som helst. Du trenger ikke å være utdannet innen sykepleie.
 11. Fortsett å gi HLR til personen kan puste selv, eller fram til sykehuspersonell kommer til stedet dere befinner dere.

Hjerte- og lungeredning er tungt å utføre. Det kan derfor være mer effektivt å være to når man skal utføre det.

Etter en livreddende innsats

Mange føler seg overveldet etter å ha opplevd hjertestans. For å føle seg bedre kan man prate med en psykolog om det man har opplevd.

Hvis du har vært med noen som har vært rammet av hjertestans og utført hjerte- og lungeredning, kan du trenge å snakke med noen om din opplevelse. Det finnes ofte muligheter til å prate med ambulansepersonell eller sykehuspersonale på akutten. Du kan også henvende deg til en psykolog.

Slik kan vi i Kry hjelpe til

Ring 113 umiddelbart hvis noen i nærheten er rammet av hjertestans. Følg instruksjonene over. Du kan henvende deg til oss i Kry hvis du eller noen du kjenner har vært rammet av hjertestans og trenger støtte.

En psykolog kan gi deg en individuell behandling basert på symptomene dine symptomer og hva som kartlegges under samtaler.

Andre artikler

Illustrasjon av ultraprossesert mat
Livsstilsmedisin – 27. mai 2024

Spørsmål og svar om ultraprosessert mat

Lurer du på hva ultraprosessert mat egentlig er? Få svar på dine spørsmål om helseeffekter, ernæring og mer i vår informative Q&A-artikkel.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.