Ønsker du å snakke med en lege eller psykolog om lav sexlyst? Bestill time

SEKSUELL HELSE OG PREVENSJON

Lav sexlyst? Dette kan være grunnen

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege
Libido
Sex er en viktig del av både livet og parforhold. De fleste av oss vil likevel oppleve en svingning i sexlysten – noen ganger er lysten på topp, andre ganger er den kanskje ikke til stede i det hele tatt.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Lege i Kry, Pia Ødegaard forteller at det er normalt å oppleve lav sexlyst fra tid til annen, eller lav libido som det også kalles.

— Lav sexlyst kan komme av mange ulike årsaker, og de fleste tilfeller er det ingenting å bekymre seg for. Ofte kan det knyttes til stress, tretthet eller utfordringer i parforholdet, forklarer Ødegaard.

Likevel finnes det tilfeller der lav sexlyst kan være et tegn på et underliggende medisinsk problem, for eksempel problemer knyttet til skjoldbruskkjertelen.

— Innledningsvis er det viktig å huske på at alles sexlyst er forskjellig, og det er ingenting som heter “normal” libido. Men, hvis du opplever at din egen sexlyst forandrer seg drastisk eller at lav sexlyst påvirker forholdet ditt eller bekymrer deg, kan det være lurt å snakke med lege, sier hun.

Hvorfor har jeg lav sexlyst?

Det finnes flere årsaker som kan føre til lav sexlyst. Ofte kan det være en underliggende årsak, eller en situasjon vi befinner oss i akkurat nå. Ødegaard lister opp 8 av de vanligste situasjonene og årsakene som kan føre til lav sexlyst:

1. Mistet sexlyst i forhold

Problemer og utfordringer i forhold er en av de vanligste årsakene til redusert libido. Dette er spesielt vanlig dersom man har vært i et parforhold lenge. En dansk studie fra 2017 viste at det spesielt kan gå utover kvinners sexlyst når parforholdet har vart i flere år.

Generelt vil tilstanden til forholdet ditt påvirke sexlysten mye, for sexlyst er tett knyttet sammen med sinnet ditt. Så hvis du føler deg nedstemt, kan sexlysten din være lavere. Og dersom du er i et forhold der du og partneren din ikke er flinke kommunisere og å adressere og snakke om problemene deres, kan kroppen miste lysten helt på grunn av stress.

  • Hvordan kan du løse det?

Terapi kan være nyttig, enten ved å hjelpe deg med å håndtere følelsene dine om forholdet, eller ved hjelp av parterapi for å løse aktuelle problemer og sørge for mer åpen kommunikasjon mellom dere begge.

— En lege kan henvise deg til både psykoseksuell rådgivning eller forholdsterapi, slik at du og partneren din kan diskutere eventuelle seksuelle og følelsesmessige problemer som kan bidra i din mangel på sexlyst, sier Ødegaard.

En løsning er for eksempel at du og partneren din gjør aktiviteter der dere føler dere nær hverandre, uten at det ligger et løfte om sex i luften. Eksempler på dette kan være fysisk kontakt som å klemme, dusje sammen eller bare ligge naken i sengen sammen kan være andre aktiviteter dere som par kan gjøre, og som kan bidra til å sexlysten etterhvert.

2. Lav sexlyst av stress, angst eller depresjon

Seksualitet er en viktig del av livet, og forskning viser at sex og god helse – både fysisk og mental – henger sammen. Derfor er nettopp utfordringer knyttet til mental helse som angst, depresjon og stress, ofte en av hovedårsakene til at vi opplever lav sexlyst.

— Man antar at rundt 30 prosent av befolkningen i løpet av livet vil få en mental helseplage av typen depresjon, angst eller fobi. Dette kan ha en sammenhengende effekt på folks libido, forklarer hun.

- Hvordan kan du løse det? Først og fremst er det viktig å ikke være for hard mot seg selv. Å ha mentale helseutfordringer påvirker de aller fleste aspektene ved livet vårt – også seksuelt. Dersom du opplever nedsatt sexlyst, kan det å legge ekstra press på deg selv for å prestere seksuelt, hindre deg i å bli bedre.

— Du bør derfor prioritere din mentale helse ved å snakke med en lege eller psykolog om ulik hjelp som er tilgjengelig, råder legen.

Regelmessig mosjon og et sunt kosthold kan også bidra til å redusere stress.

3. P-pillene dine gir lav sexlyst

Prevensjonsmidler kan øke libido hos noen kvinner, og redusere det hos andre.

— Alle typer prevensjon som inneholder ytterligere hormoner kan påvirke den naturlige balansen mellom dine egne hormoner og derfor påvirke sexlysten din, forklare legen.

Hormonelle prevensjonsmidler inkluderer blant annet kombinert p-pille, p-plaster eller vaginal ring og minipiller.

- Hvordan kan du løse det? — Mange kvinner opplever ikke endring i sexlyst av hormonell prevensjon, men for kvinner som merker pårvirkning, kan det bedre seg etter noen måneder, sier Ødegaard.

Hvis du likevel merker endringer i sexlyst, eller at andre betydelige bivirkninger strekker seg utover denne tidsrammen, bør du snakke med en lege.

4. Du har lav sexlyst på grunn av overgangsalder

Seksuelle problemer er normalt å ha i og etter overgangsalderen. Disse utfordringene deles inn i fire diagnostiske grupper; lystproblemer, opphisselsesproblemer, orgasmeproblemer og smerteproblemer.

En av årsakene til endring i sexlyst under og etter overgangsalderen, er endringer av hormonene østrogen og testosteron.

— Testosteronnivået synker naturlig gjennom en kvinnes levetid, og østrogennivået pleier å synke kraftig rundt overgangsalderen. Det lave østrogensnivået etter overgangsalderen forårsaker tynnere og tørrere slimhinne i skjeden, noe som kan skape ubehag ved samleie, utdyper hun.

- Hvordan kan du løse det? Dersom du har store utfordringer knyttet til overgangsalderen, kan det være verdt å snakke med lege om eventuelle behandlingsformer.

  • Aktuelle behandlingsformer:
  • Østrogen i tablettform
  • Østrogen lokalt
  • Tilskudd av testosteron
  • Tibolon

— Det finnes nok ingen ideell behandling for nedsatt sexlyst i overgangsalderen.elv om enkelte medikamenter har vist seg å ha noe effekt, så har alle bivirkninger. Vi anbefaler derfor alltid å snakke og rådføre deg med lege for å finne hvorvidt fordelene er så store at de overstiger ulempene med behandlingen, anbefaler Ødegaard.

5. Du har lav sexlyst etter fødsel og amming

Det er normalt for kvinner å ha lav sexlyst en stund etter fødsel, eller ikke sexlyst i det hele tatt. Studier viser at de fleste vil gjenvinne sin seksuelle normalitet etter 6 måneder, men mange har også lavere seksuell nytelse og emosjonell tilfredshet opptil 18 måneder etter fødsel.

Legen mener derfor det er viktig å ikke presse seg selv til å ha sex, dersom det er det siste du tenker på.

— Etter fødsel er det naturlig at libido blir lavere ettersom østrogennivået synker – noe som kan oppleves ekstra sterkt hos de som har hatt en vanskelig fødsel ved å oppleve traumer eller skader i skjeden.

- Hvordan kan du løse det? Ødegaard foreslår å planlegge en kveld der du og partneren din bruker tid alene sammen og fokuserer på å være fysisk intime sammen uten at det trenger å utvikle seg til noe seksuelt.

— Dere kan prøve ut noe nytt, eller bare ligge i sengen og være nære hverandre, foreslår hun. Hun understreker at det viktigste er at du ikke stresser med det seksuelle, og at du fortsetter å vise partneren din at du elsker dem, og ønsker å være nær dem.

Det finnes ikke noen regel når det gjelder å ha sex igjen etter fødsel, men hvis dette er noe du tenker mye på eller er bekymret for, bør du snakke med en lege.

6. Du går på medisiner som gir lav sexlyst

Enkelte medisiner påvirker sexlysten vår eller kan gi ulike typer seksuelle bivirkninger.

— Dette gjelder gjelder medisiner som antidepressiva, p-piller, hjerte- og blodtrykksmedisiner, epilepsimedisiner antipsykotika og smertestillende, sier Ødegaard.

Ifølge Statens legemiddelverk ble det fra 2017-2020 rapportert om 142 tilfeller i Norge av nedsatt sexlyst og potensproblemer grunnet legemidler. Dette gjaldt spesielt legemidler som virker på nervesystemet, slik som antidepressiva.

— Dersom man opplever at bivirkningene blir for plagsomme, bør du snakke med lege for å finne flere tiltak man kan gjøre, som å justere dosen, bytte til et annet legemiddel eller lignende.

- Hvordan kan du løse det? — Trening og fysisk aktivitet og ulike former for samtaleterapi er metoder som har god effekt på stressrelaterte plager, angst og depresjon, sier Ødegaard.

Hun mener det er viktig å prøve ut ikke-medikamentelle alternativer for de som opplever kraftige bivirkninger om du har mulighet til det.

— Regelmessig fysisk aktivitet og aktuelle kostholdsenringer er også gunstig for de med diabetes, hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk.

Ellers er det viktig å være klar over at mangel på sexlyst ofte er sammensatt, og det finnes mange ulike nyanser i kjærlighet og samliv som påvirker om folk har det bra og er fornøyd med livet sitt, partneren sin og sexen.

— Hvis du er bekymret for en bestemt medisin, er det lurt å snakke med en lege.

7. Du har et underliggende drikke- eller rusproblem

Å drikke mye over en lengre periode kan føre til lavere sexlyst, dette fordi testosteronnivået blir redusert.

— Både alkoholmisbruk og misbruk av narkotika kan redusere libido. Menn som drikker for mye alkohol, kan oppleve at de sliter med å få, eller opprettholde ereksjon, forklarer Ødegaard.

Hun anbefaler å snakke med en lege om tilgjengelig hjelp dersom du føler at du misbruker narkotika eller alkohol.

8. Et medisinsk problem påvirker sexlysten din

Mange mennesker vil oppleve noen form for seksuelt problem i løpet av livet, og noe av det kan være et resultat av et medisinsk problem.

Mange fysiske forhold kan påvirke hvordan du føler deg, og dette vil igjen påvirke libido.

— Noen av de mer vanlige sykdommene som kan føre til nedsatt libido inkluderer depresjon, stoffskifteproblemer, overvekt og livsstilssykdommer samt nevrologisk sykdom, forteller Ødegaard.

Årsaken til lav sexlyst kan være sammensatt

Årsaken til seksuelle problemer eller lav sexlyst kan ofte være sammensatt, og det kan ofte være nødvendig å søke hjelp for å finne en løsning.

— Hvis du er bekymret for at en fysisk eller seksuell tilstand påvirker sexlysten din, anbefaler vi å snakke med en lege for å finne ut av eventuelle problemer, avslutter Ødegaard.

Snakk med en lege om lav sexlyst

Hvis du er bekymret for lav sexlyst, eller tror at det kan skyldes en underliggende tilstand, kan du bestille en time hos en lege hos Kry som kan gi deg medisinske råd eller anbefale hva du bør foreta deg videre.

Bestill time

Andre artikler

Seksuell helse og prevensjon – 5. juni 2020

6 kjønnssykdommer - symptomer, testing og behandling

Noen kjønnssykdommer kan være symptomfrie og vanskelige å oppdage uten å teste seg. Derfor er det viktig å teste seg etter ubeskyttet sex med ny partner.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.