Hjemmetest for klamydia? Les mer

SEKSUELL HELSE OG PREVENSJON

6 kjønnssykdommer - symptomer, testing og behandling

Sist oppdatert:
Noen kjønnssykdommer kan være symptomfrie, så de kan være vanskelige å oppdage uten å teste seg.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Å gå lenge med en ubehandlet kjønnssykdom kan føre til komplikasjoner. Derfor bør du alltid teste deg etter du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Husk at den mest effektive måten å unngå kjønnssykdommer på, er å bruke kondom.

Vi har laget en oversikt over seks av de vanligste kjønnssykdommene, deres symptomer, hvordan man testes for de og hvordan de behandles.

Klamydia

Klamydia er en bakteriell infeksjon som smitter ved ubeskyttet vaginal, anal eller oral sex. Det kan også smitte ved kontakt med kroppsvæsker eller ved deling av sexleketøy. Dersom man får symptomer, dukker de som oftest opp etter 1-3 uker, men det kan også ta opp til flere måneder. Det er derimot også vanlig å ikke merke noen symptomer på klamydia i det hele tatt.

Symptomer hos kvinner er smerte ved vannlating, uvanlig utflod fra skjeden, smerte i magen eller bekkenet, ekstra følsomhet under sex, blødning etter sex eller blødning mellom menstruasjoner. Ubehandlet klamydia kan i verste fall føre til bekkeninfeksjon, som igjen kan føre til infertilitet hos noen få kvinner. Menn bør være oppmerksom på smerte ved vannlating, hvit, uklar utflod fra urinrøret, brenning og kløing fra urinrør og smerte i testiklene. Ubehandlet klamydia kan føre til hevelse i sædlederne og testiklene. Dette kan påvirke fruktbarheten.

Testing av klamydia innebærer en urinprøve eller en vattpinne i urinrøret. For å finne ut om du har klamydia kan du bestille hjemmetest hos oss eller teste deg på helsestasjon, studenthelsetjeneste, hos fastlege eller på annen legeklinikk.

Behandlingen er en ukes antibiotikakur. Du bør unngå sex til infeksjonen er borte. Dersom du har blitt smittet med klamydia er det svært viktig at du gir beskjed til den som har smittet deg, samt personer som du kan ha smittet, slik at de får testet seg og startet behandling. Dette er pliktig etter norsk smittevernlov.

Gonoré

Gonoré er en infeksjon som spres gjennom ubeskyttet vaginal, anal eller oral sex, eller i kontakt med kroppsvæsker og deling av sexleketøy. I noen tilfeller kan gonoré også smitte til hals. Det kan ta opptil 14 dager fra du ble smittet til det slår ut på en test.

Symptomer kan være en tykk grønn eller gul utflod fra vagina eller penis, smerter i nedre del av magen og ubehag. Omtrent én av ti menn og over halvparten av kvinner opplever ingen symptomer.

Testing er utført med en vattpinne hos kvinner eller med en urintest hos menn. Hvis det går ubehandlet, kan gonoré føre til bekkeninfeksjon og infertilitet hos kvinner. Du kan bestille hjemmetest for klamydia og gonoré hos oss.

Behandling for gonoré består av antibiotika som settes som sprøyte i arm- eller rumpemuskel, etterfulgt av en antibiotikatablett.

Syfilis

Syfilis er en smittsom sykdom som oftest spres gjennom vaginal, anal eller oral sex eller gjennom nærkontakt med et infisert sår. Det kan overføres fra mor til barn (medfødt syfilis), med en økt risiko for spontanabort, fosterdød og for tidlig fødsel.

Symptomer er et lite, smertefritt sår skjeden, på penis, i anus, munn eller andre områder 21 dager etter inkubasjon. Dette løser seg av seg selv etter 1-2 måneder og er etterfulgt av 6-8 uker med influensalignende symptomer som tretthet, hodepine, feber, ømhet i ledd og hovne kjertler i vanligvis et par måneder etter infeksjonen. Etter mange år, kan en ubehandlet syfilisinfeksjon spre seg til hjernen og andre deler av kroppen.

Testing innebærer en fysisk underlivsundersøkelse, en blodprøve og vattpinne-test hvis det er sår.

Behandling innebærer en sprøyte med penicillin, eller en 10-14-dagers kur med antibiotika dersom du er allergisk mot penicillin. Hvis du har hatt syfilis i mer enn 2 år, eller symptomene dine er veldig alvorlige, trenger du muligens ukentlig eller til og med daglige injiseringer, eller en lengre antibiotikakur.

Genital herpesinfeksjon

Genital herpesinfeksjon kommer av herpes simplex-virusene (det er to: HSV-1 og HSV-2). De overføres via seksuell kontakt (vagina, penis, anus og munn). Man kan smitte andre selv om man ikke har noen symptomer selv.

Symptomene er små, væskefylte blemmer på kjønnsorganene eller anus som etterlater åpne sår. Disse sprekker og forårsaker en alvorlig prikking og kløe som svir ved urinering. Kvinner kan også få utflod fra skjeden. Symptomene kan vise seg månedsvis eller til og med årevis etter at du ble smittet. Disse forsvinner av seg selv etter vanligvis 2 uker, men kommer tilbake med jevne mellomrom. De tilbakevendende utslagene er vanligvis mildere.

Testing innebærer en vattpinne-test på blemmene.

Behandling Det finnes ingen kur for herpes og det kan ligge latent i kroppen i flere måneder eller år. Det kan hende at du får en antivirus-medisin på resept for å hindre at symptomene forverrer seg. Salve med lokalbedøvelse og beroligende kremer kan også være foreskrevet for å lindre kløe og smerter. Å ta en kald dusj eller et bad kan også hjelpe.

Kjønnsvorter og HPV

Kjønnsvorter er forårsaket av HPV (humant papillomavirus), en type virus som infiserer huden. Det finnes hundrevis av forskjellige typer HPV, hvorav ca. 13 typer kan føre til kreft, inkludert livmorhalskreft hos kvinner. Den typen HPV som forårsaker livmorhalskreft, forårsaker ikke kjønnsvorter. Du er altså ikke mer utsatt for kreft om du har kjønnsvorter. Det er uansett viktig med jevnlige sjekker av livmorhalsen og celleprøver.

Den aller beste måten å unngå smitte fra HPV, er å bruke kondom. I tillegg tilbys vaksine mot HPV til både jenter og gutter i 7. klassetrinn, mer informasjon om HPV-vaksine finner du hos FHI.

Symptomer inkluderer en eller flere klumper eller ujevnheter rundt kjønnsorganene eller anus. Det kan også være ubehag, kløe eller blødning og endringer i urinstrømmen.

Testing og påvisning av kjønnsvorter skjer ved en fysisk undersøkelse av underlivet.

Behandling kan innebære påføring av reseptbelagt krem eller væske over flere uker, operasjon der vorter skjæres, brennes eller blir fryst av eller fjernes ved hjelp av laser.

HIV

Humant immunsvikt-virus påvirker cellene i immunsystemet ditt og deres evne til å kjempe mot hverdagslige infeksjoner og sykdommer. HIV-infeksjoner finnes i kroppsvæske og overføres vanligvis gjennom seksuell kontakt. Det kan også overføres ved å dele sprøyte eller overføres fra mor til baby.

Symptomer De fleste vil oppleve en kort influensalignende sykdom ca. 2-6 uker etter at de ble infisert. Det kan hende at HIV ikke viser noen symptomer på flere år. Aids (ervervet immunsviktsyndrom) beskriver de potensielt livstruende infeksjonene og sykdommene som kan inntreffe når immunsystemet er alvorlig skadet av HIV-virus.

Testing for HIV utføres ved å ta en blodprøve eller spyttprøve.

Behandling Det finnes ingen kur for HIV, men det finnes effektive medisinske behandlinger for å holde det under kontroll. Dette inkluderer antiretrovirale medisiner som hindrer formering av viruset i kroppen, så immunsystemet kan reparere seg selv. Det betyr at mennesker med HIV vanligvis kan leve lange liv hvis de tar medisin.

Hjemmetest for klamydia?

Trykk her

Andre artikler

Libido
Seksuell helse og prevensjon – 15. sep. 2021

Lav sexlyst? Dette kan være grunnen

Sex er en viktig del av både livet og parforholdet. De fleste av oss vil likevel oppleve en svingning i sexlysten. Hva skaper svingningene?

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.