Vi tilbyr føflekksjekk både på klinikk og i Kry-appen. Les hva vi kan hjelpe med

SKIN HEALTH

Når bør føflekkene dine sjekkes av en lege?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Camilla Wolff, Allmennlege
De fleste føflekker er ufarlig, men noen kan være ondartede. Derfor bør vi følge kontinuerlig med på føflekkene våre til enhver tid.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Lege i Kry, Camilla Wolff, sier at føflekker er noe de aller fleste mennesker har, og de skyldes oppsamling av fargestoffet melanin.

— Når mange celler som lager dette fargestoffet vokser i et område, kan resultatet bli at du får en ny føflekk, forteller Wolff.

Hva er føflekker?

De fleste føflekker er runde eller ovale, fargede, godartede områder på huden. De kan være flate eller hevet, grove eller glatte – til og med hårete.

— Selv om de fleste føflekker er ufarlige, er det noen som får føflekker fjernet av kosmetiske årsaker, som for eksempel ved laserbehandling, føflekk-barbering eller eksisjon.

Føflekker begynner vanligvis å vises hos barn og unge voksne, ikke babyer.

Hvorfor er det viktig å sjekke føflekkene sine?

Malignt melanom er en av de raskest voksende kreftformene, spesielt i Norge. Hvert år får i overkant av 2000 mennesker påvist denne kreftformen.

— Om du eller noen i familien din har føflekker, er det viktig å følge godt med på dem. I sjeldne tilfeller kan føflekker nemlig utvikle seg til en alvorlig form for hudkreft. Denne krefttypen kan oppstå i både nye og gamle føflekker, overalt på kroppen.

Wolff utdyper:

— Krefttypen utvikler seg i celler kalt melanocytter, som produserer melanin, som altså er pigmentet som gir huden farge.

Denne utviklingen skjer når noe går galt i melanocyttene, og de begynner å vokse ut av kontroll. Krefttypen kan oppstå hvor som helst på huden – også negler og øyne – men det er vanligst på områder som er utsatt for solen. Typiske steder som dette er bena, overkroppen og hodet.

— Faktisk er ondartede føflekker oftest funnet på ryggen hos menn, og leggene hos kvinner. De finnes mer sjelden i områder som er beskyttet mot soleksponering, som hodebunnen og baken, forklarer Wolff.

Iføge legen kan en tidlig diagnose og bedre behandling føre til at noen som har hudkreft har en positiv sjanse til å bli frisk. I Norge er overlevelsesraten 94,2%, mens den for menn er 91,4%.

Hvordan behandles føflekkreft (malignt melanom)?

— Hovedbehandlingen for de fleste som er rammet av malignt melanom er kirurgi, som også kalles bred eksisjon, sier Wolff.

Det er på denne måten kreften fjernes. Enkelte ganger kan melanon også behandles med immunterapi som stimulerer en persons eget immunsystem til å gjenkjenne og ødelegge kreftceller. Andre typer behandling er kjemoterapi og stråling.

Hvordan skal jeg vite hvilke føflekkendringer jeg skal se etter?

Å få en tidlig diagnose på føflekkreft er viktig – en avgjørende faktor er å følge godt med på eventuelle føflekker og deres forandringer.

— Se etter nye føflekker som vokser frem på huden din, et sår eller en flekk som ikke gror, eller en eksisterende føflekk som begynner å endre seg. Om du oppdager endringer eller noen av de nevnte problemene bør du få dem sjekket hos en lege, anbefaler Wolff.

En måte å følge med på føflekkene dine er å tenke på ABCDE-kriteriene, som kan hjelpe deg å oppdage om en føflekk kan utvikle seg til å bli kreft.

A: Asymmetri

En sunn føflekk er vanligvis rund fordi den vokser jevnt. Om du oppdager en føflekk som har uregelmessig grense, kan det være lurt å møte en lege for å undersøke den nærmere.

B: Avgrensning

Normale, sunne føflekker er ofte rundt, med glatte, tydelig definerte kanter. Ondartede melanomer har ofte fillete eller mer uskarpe kanter.

C: Farge

Normale føflekker er gjerne ensfarget, men føflekker som potensielt kan utvikle føflekkreft er ofte ujevne i fargen og kan ha to eller tre nyanser av brunt eller svart, eller nyanser av rødt og rosa.

— Her bør du også være oppmerksom på eventuelle føflekker som blir mørkere, da dette også kan være et tegn på at det utvikler seg kreft i føflekken.

D: Diameter

Føflekker med kreft er vanligvis større enn 6 mm (omtrent bredden av en blyant), men dette er likevel ikke et sikkert tegn på ondartede føflekker. En helt frisk føflekk også kan være større, og en føflekk med kreft kan være mindre.

E: Forhøyelse eller “elevation” (forstørrelse)

En føflekk med kreft vil ofte endre seg i størrelse, form og farge over tid, og kan vokse utover hudens overflate. Betennelse eller hevelse er et annet tegn på at føflekken kan inneholde kreft.

— Ofte blir den opprinnelige føflekken den samme størrelsen, men området rundt eller under, virker å spre seg eller hovne opp.

Noen andre tegn du bør se etter i føflekkene dine?

Alle nye forandringer i føflekkene dine, som blødning, skorpedannelse eller kløe, kan også være forårsaket av melanom. Det er derfor viktig at du oppsøker lege dersom du finner noen forandringer eller uvanligheter.

— Et annet tegn å se etter er den “stygge andungen”-føflekken, som skiller seg fra andre føflekker på kroppen din.

Omtrent 5-10% av tilfellene av melanom skyldes arvelighet, og i noen tilfeller vil legen henvise pasienten for genetisk vurdering.

Hva er risikoen for personer med mørkere hud?

Personer med mørkere hud har mer naturlig beskyttelse mot føflekkreft siden de har mer melanin i huden, men det er ennå fare for å få det.

— Om du er mørk i huden er det derfor ekstra viktig å føge med, da dette kan betyr at fargede personer kan gå glipp av tidlige og vitale tegn på føflekkreft.

Hos afrikanske eller asiatiske mennesker er kreften ofte en type melanom som kalles Acralt lentiginøst melanom, som utvikler seg på fotsålene, håndflatene eller under neglen.

Når bør du møte en lege for å sjekke føflekkene dine?

En lege kan hjelpe med med å vurdere, og gi råd om føflekkene dine, slik at du får hjelpen du eventuelt trenger.

Wolff anbefaler å snakke med en lege om en eller flere føflekker dersom du opplever:

  • Nye føflekker som vokser frem
  • Et sår eller en flekk som ikke gror
  • En eksisterende føflekk som begynner å endre seg, i form og/eller farge
  • At du har en eller flere føflekker som er asymmetrisk eller har uregelmessig grense
  • Føflekker med fillete eller uskarpe kanter
  • Føflekker med ujevn farge, eller nyanser av brunt, svart, rødt og rosa
  • Føflekker som er større enn 6 mm
  • Området rundt eller under en føflekk, sprer seg eller hovner opp

Trenger du legehjelp?

På våre klinikker kan du få legetime på dagen. Våre leger er også tilgjengelige i appen hver eneste dag, alltid med korte ventetider.

Bestill time

Andre artikler

acné chez l'adulte
Skin health – 31. aug. 2021

Legens råd mot kviser og uren hud

Kviser rammer de fleste av oss, og er en vanlig hudsykdom. Lege i Kry, Pia Ødegaard, gir deg råd og tips til behandling av kviser, akne og arr etter akne.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.