Menstruasjonssmerter (Dysmenoré)

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Mange kvinner er plaget med smertefulle menstruasjoner – også kalt dysmenoré. Om lag halvparten av alle unge kvinner som ikke har født, har kraftige smerter under menstruasjon. Hos Kry kan du få vurdering, behandling og henvisning til gynekolog.

Symptomer

Det finnes to typer dysmenoré: primær og sekundær. Primær dysmenoré starter rett etter puberteten og avtar vanligvis i 20-årene eller etter at du har født barn. Sekundær dysmenoré kan oppstå i alle aldre, men er vanligst hos kvinner mellom 30 og 40 år.

Symptomene varierer avhengig av om dysmenoréen er primær eller sekundær. Primær dysmenoré gir smerter som ofte starter noen timer før eller samtidig med menstruasjonen og varer i én til to dager. Sekundær dysmenoré gir smerter som vanligvis starter flere timer eller dager før menstruasjon. Smertene avtar ofte når blødningene starter. Begge typene kan gi hodepine, kvalme og oppkast.

Årsaker

I likhet med at symptomene varierer, gjør årsakene til dysmenoré det også.

Primær dysmenoré skyldes en krampelignende tilstand i livmormuskulaturen. Krampene forårsakes av prostaglandiner. Det er et hormonlignende stoff som frigjøres under menstruasjonssyklusens senere fase og får livmorens muskulatur til å trekke seg sammen. Kvinner med primær dysmenoré har et høyere nivå av prostaglandiner enn kvinner som ikke er plaget med kraftige menstruasjonssmerter.

Sekundær dysmenoré har ofte en underliggende årsak. Det kan være endometriose, som betyr at det finnes en livmorslimhinne utenfor livmoren. Endometriose rammer ca. 5–10 % av alle kvinner i fruktbar alder. Sekundær dysmenoré kan også skyldes muskelknuter i livmoren eller bruk av spiral.

Diagnose

Primær dysmenoré – menstruasjonssmerter uten andre symptomer eller påvisbare årsaker– er vanlig hos unge, og diagnosen kan ofte stilles uten undersøkelse.

Ved sekundær dysmenoré gjøres det en utredning for å finne årsaken til smertene. Da kan det være nødvendig med gynekologisk undersøkelse eller ultralydundersøkelse.

Hva kan du gjøre selv?

Hvis du har primær dysmenoré, kan det ofte behandles med reseptfrie smertestillende legemidler. For noen kan det hjelpe å legge noe varmt på magen, for eksempel en varmeflaske. Fysisk aktivitet kan lindre smertene og bidra til at de forsvinner raskere.

Når du bør oppsøke legehjelp

Oppsøk legehjelp hvis du har gjentagende kraftige menstruasjonssmerter.

Behandling

Har du primær dysmenoré, kan prevensjon som kombinerte p-piller og hormonspiral lindre symptomene. Betennelsesdempende medisiner på resept kan gi effektiv smertelindring.

Ved sekundær dysmenoré avgjør en lege hvilken behandling som passer best for deg, avhengig av hva som forårsaker smertene. P-piller eller annen hormonell prevensjon som forhindrer eggløsning kan også være aktuelt.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Du kan henvende deg til oss for å få vurdering, rådgivning, resept eller henvisning til spesialist.

Viktig informasjon om p-piller

Alle p-piller av kombinasjonstypen gir en liten økning i risiko for blodpropp, og noen kvinner bør velge annen prevensjon.

Alle som skal begynne med p-piller må gjennomgå en grundig kartlegging av risikofaktorer og informasjon, før en starter.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

P-pillerForskyve menstruasjonen