Meslinger

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Meslinger er forårsaket av et virus (morbillivirus), er svært smittsomt og regnes som den mest alvorlige av de vanlige barnesykdommene. Sykdommen er meldepliktig i henhold til smittevernloven.

Hva er meslinger?

Sykdommen er i dag uvanlig i Norge fordi de fleste barn er blitt vaksinert gjennom det nasjonale vaksinasjonsprogrammet siden 1969. Meslinger er likevel ikke helt utryddet og forekommer fortsatt sporadisk i Norge og betydelig mer i andre deler av verden. Det pleier å ta én til tre uker fra man blir smittet til symptomene opptrer. Ofte får man da høy feber, tørrhoste og lysømfintlige øyne. Etter en stund vises også det typiske hudutslettet, som begynner i ansiktet og sprer seg videre til hele kroppen. Mange får også følgesykdommer som for eksempel øye-, bihule- og lungebetennelse. I verste tilfelle kan meslinger føre til hjernehinnebetennelse, men dette er relativt sjeldent. Dersom uvaksinerte gravide kvinner får meslinger, kan infeksjonen bli alvorlig både for mor og barn.

Globalt er meslinger fortsatt den vanligste dødsårsak av de barnesykdommer som kan forebygges med vaksinasjon.

Symptomer

Sykdomsforløpet kan inndeles i to faser; den innledende fasen (prodromalfasen) og utslettsfasen.

Ved prodromalfasen vil en utvikle forkjølelsesplager som hoste, rennende nese, øyekatarr, lysskyhet, høy feber og sykdomsfølelse, og varer i 3-4 dager. Det er ikke utslett i denne fasen.

Ved utslettsfasen oppstår meslingutslettet. Utslettet er først småflekket og lyserødt, men det flyter etter hvert sammen til større områder med litt mørkere farge. Huden kan virke litt fortykket. Typisk starter utslettet bak ørene, for så å spre seg nedover halsen, kroppen og til slutt til armer og ben. Dette kan ta et par dager, hele denne fasen varer vanligvis 2-5 dager.

Vanlige symptomer på meslinger er:

  • Feber som stiger jevnt og ofte ligger på 39 grader på dag 4

  • Tørrhoste

  • Rennende nese

  • Øyebetennelse med lysskyhet

  • Forstørrede lymfekjertler på halsen

  • Hvite flekker på slimhinnen i munnen

  • Storflekket, rødt og sammenflytende utslett som begynner i ansiktet og deretter sprer seg til hele kroppen

Mange opplever også følgesykdommer som for eksempel øye-, bihule- og lungebetennelse.

Årsaker

Meslinger forårsakes av et virus som smitter gjennom luften, noe som gjør det svært smittsomt. Syke personer kan smitte fra og med den syvende dagen etter at de ble smittet og til utslettet begynner å avta.

Forebygging av meslinger

Forebyggende vaksinasjon av småbarn ble innført i 1969 og inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Alle barn i Norge får tilbud om vaksine ved 15 måneder. Hvis du har vært i kontakt med meslingviruset, uten å ha gjennomgått det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, kan du få spesifikk behandling som reduserer faren for å bli syk.

Behandling

Behandling av meslinger går ut på å dempe symptomene, samt å forebygge komplikasjoner. I tillegg er det anbefalt at den syke isoleres til en er feberfri og utslettet begynner å avta, for å unngå å spre smitte. Dette er vanligvis en uke.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hvis du har mistanke om at du har meslinger, kan du kontakte våre leger i Kry for råd om behandling. Dersom legen mistenker at du har meslinger, vil du bli anbefalt å oppsøke et legekontor for en fysisk undersøkelse og blodprøver. Meslingevirus og antistoffer kan påvises både i serum (blodprøve) og spytt/munnsekret.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

BarnesykdommerFeberHosteØyebetennelse (Øyekatarr)