Hårtap

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Det er vanlig å oppleve at håret blir tynnere. Omtrent 75% av menn i vår verdensdel opplever hårtap, og kvinner kan også rammes. De vanligste årsakene til hårtap er arv, stress og enkelte sykdommer.

Årsaker til hårtap

Arv
Arv er den vanligste årsaken til å hårtap. Ca. 75% av alle menn rammes av hårtap. Det kan starte så tidlig som i 20-årsalderen.

Infeksjon
Man kan oppleve hårtap i forbindelse med infeksjoner. Hårtap på grunn av infeksjon er vanligvis forbigående.

Sykdommer
Diabetes, inflammatorisk tarmsykdom, autoimmune sykdommer og metabolske sykdommer er eksempler på sykdommer som kan forårsake hårtap. Sykdommer som påvirker hormonnivåene og mineraler i kroppen kan også forårsake håravfall.

Stress
Psykisk stress kan føre til hårtap. Vanligvis vokser håret ut igjen når stressnivået reduseres.

Slanking
Et næringsfattig kosthold og intensiv slanking kan føre til hårtap. Dette kan skyldes mangel på næringsstoffer som jern, B12 og folsyre.

Graviditet og fødsel
Som oftest opplever kvinner å få tykkere hår under graviditeten, men noen kan oppleve å miste hår. Etter fødselen opplever de fleste hårtap. Dette kan skje i varierende grad over et par måneder eller en større mengde på samme tid, men normaliserer seg vanligvis etter ett år.

Symptomer på hårtap

Hårtap kan se forskjellig ut avhengig av årsaken.

Hårtap hos menn
Hårtap skjer ofte ved at hårlinjen kryper høyere opp over tinningen og til slutt får man et hårløst område på hodet. Dette er arvelig og forårsakes av økt følsomhet for mannlige kjønnshormon i hårsekkene. Cirka 50% av menn i 50-årsalder opplever denne typen hårtap.

Hårtap hos kvinner
Kvinner kan også ha arvelig hårtap, men det er ikke like vanlig som hos menn. Hos kvinner blir det heller ikke et hårløst område på hodet. Håret blir isteden tynnere over hele hodet. Dette påvirker spesielt kvinner i overgangsalderen.

Medisinsk hårtap
Hårtap forårsaket av stress, slanking, sykdommer, infeksjoner og graviditet eller fødsel resulterer i at alt håret på hodet blir tynt.

Flekkvis hårtap
Alopecia areata er en autoimmun sykdom der immunsystemet forårsaker en betennelsesreaksjon i hårsekkene. Dette fører til at hårsekkene går inn i et hvilestadium, som i sin tur forårsaker hårtap. Sykdommen har ofte tilbakefall som fører til flekkvis hårtap. Håret vokser oftest tilbake igjen.

Behandling av hårtap

Ved mangeltilstander eller sykdom behandles dette slik at hårtapet stoppes. Ved arvelig hårtap kan man prøve reseptfrie legemidler tilgjengelig på apotek. Behandlingen behandler symptomene, og hårtapet vil kunne oppstå igjen hvis man avslutter behandlingen. Ved flekkvis hårtap bør man oppsøke lege.

Hva Kry kan hjelpe med

Du kan kontakte Kry dersom du opplever hårtap som er plagsomt, du ønsker en vurdering om hva som er årsaken til hårtapet, eller råd om behandling. Om nødvendig kan man henvises til spesialist for vurdering.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Stress