5 fakta om vedvarende og sunt vekttap

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Charlotte Salter, lege og spesialist i livsstilsmedisin
Hvordan gå ned i vekt på en sunn måte - og holde seg der. Charlotte Salter som er lege hos Kry og spesialist i livsstilsmedisin, forteller om de viktigste tingene vi bør vite.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Hvorfor og hvordan man velger å gå ned i vekt, eller hvordan man opprettholder en sunn vekt, er individuelt. Vekten vår kan være påvirket av flere forskjellige faktorer (medisinske, psykiske og/eller emosjonelle), men det er også vanlig at vekten vår varierer i løpet av dagen eller på forskjellige tidspunkt i menstruasjonssyklusen.

— Forholdet vårt til mat og drikke, og hva, hvordan og hvorfor vi spiser er avgjørende for hvordan vi tar vare på vekten vår, sier Charlotte.

Vi lærer mer og mer om de negative effektene av å være overvektig. Om man er overvektig eller har fedme, har man også en økt risiko for å få kroniske sykdommer som hjertesykdommer.

Her deler Charlotte 5 viktige ting å huske på når det kommer til vedvarende vekttap, og hvordan du kan opprettholde en sunn vekt. Det aller viktigste er å ha en sunn innstilling.

1. Det finnes ikke en spesifikk «sunn» vekt, men det finnes mål som kan hjelpe deg på veien

Ved å regne ut din KMI (kroppsmasseindeks) eller BMI (body mass index) kan gi deg en viss idé om hva som er en sunn vekt for deg.

— Det er en veiledning, ikke en regel, og det kan være grunner til at man har en KMI som indikerer overvekt, på tross av at man er sunn, sier Charlotte. Når det er sagt, er dette beregningen som er foretrukket blant helsepersonell.

KMI beregnes som vekt (kg) / høyde x høyde (meter), og viser forholdet mellom vekt og høyde. Det er én av flere måter å finne ut om kroppsvekten din er normal, for høy eller for lav. Fedme er klassifisert som en kronisk sykdom og kan behandles på forskjellige måter, mens overvektige vanligvis responderer godt på en del livsstilsendringer.

— En annen måte å måle hvordan helsen og vekten henger sammen, er hvordan kroppsvekten er fordelt på kroppen. Da er det særlig midjemålet ditt vi måler, legger Charlotte til. Hun forklarer at å bære på ekstra vekt rundt midjen kan føre til økt risiko for å få blant annet diabetes type 2.

Oppsummering:

  • Få oversikt over KMI og midjemål for å forstå hva som kan være en sunn vekt for deg.

Les mer: Regn ut din KMI med vår kalkulator og lær mer om hva tallet kan indikere.

2. For et vedvarende vekttap, er det best å implementere små og sunne endringer

– Det som virker handler aldri bare om én ting. Snarveier og raske løsninger gir sjelden en sunn og varig vektnedgang , sier Charlotte.

— Et velbalansert kosthold og trening er grunnlaget. Finn ut hva som passer for deg og skap deg nye vaner gradvis, så er det større sjanse for at du holder deg på rett spor når ting blir utfordrende. Utforsk nye typer mat og mer aktive måter å komme seg rundt på, som å gå eller å sykle, utdyper Charlotte.

Hvis du ikke foretrekker å veie deg, kan du heller følge med på midjemålet ditt og samtidig opprettholde sunne vaner. Sunne vaner gjør at du både føler deg bedre og får en sunnere helse i det lange løp.

Oppsummering:

  • Det er bedre å gjøre mindre livsstilsendringer som blir en del av din daglige rutine, enn å følge drastiske og begrensende regler.
  • Ta utgangspunkt i livet du har i dag og skap sunne vaner som du mener du kan holde på livet ut.

3. Det er store helsefordeler knyttet til å vedlikeholde en sunn vekt, eller bare å miste noen kilo

Det finnes uendelig med fordeler ved å vedlikeholde en sunn vekt, inkludert en betydelig redusert risiko for hjertesykdommer, diabetes type 2, muskel- og leddproblemer, og visse typer kreft. Det finnes sterke indikasjoner på at en sunn vekt reduserer dødelighet.

Å gå ned i vekt kan forbedre fruktbarheten og søvnkvaliteten din, og for noen kan det til og med øke selvtilliten.

Det kan ha mange positive innvirkninger å miste bare noen få kilo.

— Det er mye som tyder på at vekttap kan redusere blodtrykket hos mennesker som er overvektige, sier Charlotte.

Siden høyt blodtrykk er en stor årsak til hjertesykdommer og slag, ligger det store helsefordeler i å miste noen få kilo, utdyper legen.

Oppsummering:

  • Å vedlikeholde en sunn vekt, eller bare å gå ned noen få kilo hvis du er overvektig, kan ha en stor positiv effekt på helsa.

4. Gjør det enkelt å spise sunn mat og unngå restriktive trenddietter

Charlotte fraråder mot trenddietter – de er ofte uholdbare og noen ganger basert på mangelfull forskning.

Helsemyndighetene anbefaler å spise et variert utvalg av grove kornprodukter, frø, frukt, belgfrukter, grønnsaker og fisk, samtidig som man bør begrense inntaket sitt av snacks, sjokolade og andre søtsaker.

Det kan virke innlysende, men det kan være vanskelig å huske på det når du konstant blir bombardert med treningsplaner, trenddietter og mat du bør unngå.

— Fokuser på ren, naturlig og plantebasert mat – det er den eneste sannheten som gjelder. Kombinerer du dette med fysisk aktivitet, vil vektnedgang i de fleste tilfeller komme som en naturlig konsekvens, sier Charlotte som har lang erfaring med å skape livsstilsendringer hos sine pasienter.

Å telle kalorier kan være fristende. Når inntaket av kalorier er lavere enn det man forbrenner, vil vektnedgang også være en følge av dette. Charlotte anbefaler likevel å ikke fokusere så mye på hvor mange kalorier du spiser, men heller hvor du får kaloriene fra.

– Det har en større betydning for helsa di både i dag og resten av livet, om du velger å spise nøtter med sunt fett som snacks, enn sjokolade fra mettet fett, sier Charlotte.

Å veie mat eller ha et konstant regnskap i hodet sitt er også for mange utmattende og ikke en varig løsning

Oppsummering:

  • For de aller fleste, handler vedvarende vekttap eller vektkontroll om å spise mer plantebasert og naturlig mat enn vanlig, mens man holder seg aktiv.

Les mer: 8 råd til deg som vil spise sunnere i hverdagen

5. Et vekttap som er stabilt og vedvarende er bedre enn å gå rask ned i vekt

Å begrense seg til typiske dietter som bare inneholder visse typer næringsstoffer over en lang periode kan det gi mangelsykdommer og feilernæring. Kroppen ikke får i seg den mengden næringsstoffer som den trenger.

— Jeg anbefaler å iverksette små og stabile justeringer, det gjør at reguleringen av matlysten, energibruk og lagring synkroniseres. Når vi prøver å gå ned i vekt for fort, er ikke kroppen i balanse, og det er større sjanser for å legge på seg og å falle tilbake i gamle vaner, sier Charlotte.

Å drastisk redusere kaloriinntaket kan faktisk skille ut hormoner som gjør deg mer sulten.

Oppsummering:

  • Hvis du forsøker å gå ned i vekt for fort, har ikke kroppen tilstrekkelig med tid til å tilpasse seg, det kan gjøre mer skade enn godt.
  • Vær tålmodig med små endringer, så får du lønn for strevet.

Hvorfor er det viktig å ha en sunn vekt?

Ved å holde deg på en sunn vekt og være fysisk aktiv, minsker du risikoen for mange ulike sykdommer.

Overvekt øker risikoen for blant annet:

Når bør du oppsøke en lege om sunt kosthold?

En lege kan hjelpe med råd og veiledning om sunt kosthold og vekttap. Legen kan også eventuelt henvise deg til andre lokale tilbud, som for eksempel en frisklivssentral.

Kry-legene kan hjelpe deg over video eller på en av våre klinikker i Oslo.

Slik kan Kry hjelpe deg

Du kan henvende deg til oss i Kry for å få hjelp rundt vekt, livsstil og kosthold. Dersom du har overvekt eller fedme og ønsker hjelp med livsstilsendringer og vektnedgang, kan du lese mer om Ned i vekt med Kry. Der vil du møte erfarne leger som gir deg personlig veiledning og oppfølging.

Les mer om Ned i vekt

Andre artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.