Prevensjonsmetoder uten hormoner

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Blant prevensjonsmetoder uten hormoner finner vi kobberspiral, sterilisering og såkalte barrieremetoder. I gruppen barrieremetoder har vi kondom og femidom, som også beskytter mot kjønnssykdommer.

Slik fungerer prevensjonsmetoder uten hormoner

Kobberspiral inneholder kobber, som påvirker miljøet i livmoren. Det fører til at sædcellene ikke kan ta seg frem for å befrukte eggcellen og at en eventuelt befruktet eggcelle ikke kan feste seg til livmorslimhinnen. Sterilisering utføres med operasjon, og både menn og kvinner kan sterilisere seg. Barrieremetoder forhindrer graviditet ved å forhindre sædcellene i å nå frem til livmoren.

Metoder uten hormoner

Kobberspiral kan fungere greit hvis du ikke vil bruke eller ikke tåler metoder som inneholder hormoner. Bivirkninger kan være kraftige blødninger og sterkere menstruasjonssmerter. Spiralen settes inn av helsepersonell, og bør tas ut eller byttes etter fem år.

Sterilisering er et kirurgisk inngrep som resulterer i at du ikke kan bli eller gjøre noen gravid. Det er vanskelig eller umulig å reversere dette senere.

Barrieremetoder

Kondom tres på penis før samleie, og sædcellene samles opp i kondomet. Bruk gjerne kondom sammen med annen prevensjon for ekstra beskyttelse. Det beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, men beskytter ikke mot smitte mot herpes eller kjønnsvorter dersom sårene eller vortene er utenfor området som kondomet dekker.

Pessar er en gummiskål som plasseres i skjeden. Det settes inn før samleie, og må bli sittende i minst seks timer etter samleie. Brukes gjerne sammen med sæddrepende krem for ekstra beskyttelse. Pessaret må rengjøres og vedlikeholdes. En jordmor eller lege velger riktig størrelse for deg.

Femidom ser ut som et stort kondom, og settes inn i skjeden før samleie. Det kan settes inn flere timer før samleie, og glir ikke av selv om penis blir slapp. Femidom gir også god beskyttelse mot kjønnssykdommer, men som kondom beskytter det ikke mot smitte mot herpes eller kjønnsvorter dersom sårene eller vortene er utenfor området som femidomet dekker.

For å ha sikrest mulig sex, er det lurt å bruke sæddrepende middel sammen med annen prevensjon som kondom eller pessar.

Hva kan Kry hjelpe med?

Vi i Kry kan ikke hjelpe deg med prevensjonsmetoder uten hormoner. Du må kontakte en fysisk helsetilbyder.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Prevensjon med hormonerPrevensjonP-pillerNødprevensjon