Revmatisme

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Revmatisme er en samlebetegnelse på kroniske, inflammatoriske sykdommer som forårsakes av at immunsystemet reagerer på ledd, organer eller vev i egen kropp. Revmatoid artritt (leddgikt) påvirker leddene, og er en av de vanligste revmatiske sykdommene. Derfor blir leddgikt ofte brukt synonymt med revmatisme. Sykdommen kan som oftest ikke helbredes, men det finnes behandling for å dempe plager og begrense sykdomsaktiviteten.

Symptomer

Revmatoid artritt gir hevelse, varme og smerter ofte i små ledd, og ofte symmetrisk. Det betyr at en for eksempel har symptomer i de samme leddene på begge hender. I tillegg er det typisk at leddene er ekstra stive og ømme om morgenen.

Det finnes også andre typer revmatiske leddbetennelser som påvirker andre typer ledd mer hyppig og med en annen utbredelse. Den revmatiske betennelsen påvirker ikke bare ledd, men kan også gi betennelser i forskjellige organer som blodkar, nyrer, hjertepose og øyne.

Årsaker

Per i dag vet man ikke helt hva som forårsaker revmatisme. Det man vet er at hormonforandringer, røyking og arvelighet er faktorer som både hver for seg og i kombinasjon, øker risikoen for å bli rammet av revmatisme. Leddgikt er vanligere blant kvinner enn menn, og selv om sykdommen kan ramme personer i alle aldre, er gjennomsnittsalderen for sykdomsutbrudd rundt 55 år.

Arvelighet, alder, kjønn og hormonforandringer er faktorer man ikke kan påvirke, men det kan hjelpe å slutte å røyke og mosjonere mer.

Behandling

Det finnes ennå ikke behandling som kan helbrede revmatoid artritt, men det finnes måter å bremse opp sykdomsutviklingen på. I noen tilfeller er det til og med mulig å stanse sykdomsutviklingen ved hjelp av legemidler. Fysisk aktivitet og mosjon er viktig.

Noen ganger kan en fysioterapeut hjelpe med legge opp et treningsprogram som styrker muskulaturen og leddene.

Når bør du oppsøke legehjelp

Hvis du mistenker at du lider av revmatisme, er det viktig at du bestiller en time hos lege så snart du kan. Dette er for å utelukke andre sykdommer som kan forårsake tilstanden, og fordi det er viktig at du raskt får riktig behandling om du får diagnose på en revmatisk sykdom.

Ubehandlede revmatiske sykdommer, særlig leddgikt, kan føre til dårligere bevegelighet i leddene og økt smerte. Vent derfor ikke lenger enn nødvendig med å oppsøke lege.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hos Kry kan du få råd om revmatisme. Dersom du lurer på om du har en revmatisk sykdom, kreves det ofte en fysisk undersøkelse av lege for å få en diagnose.

Dette kan gjøres hos fastlegen din, eller på en av våre klinikker i Oslo.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Artrose