Artrose

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Artrose er en sykdom i leddene som er forårsaket av slitasje i leddbrusken og som medfører leddsmerter. Det er heller ikke uvanlig at de artroserammede leddene hovner opp.

Symptomer

Det første tegnet på artrose er smerter som forverres ved belastning av leddene, for eksempel hoftesmerter etter en lang gåtur. Andre symptomer er stivhet, en viss ømhet over leddet, hevelse og bevegelsesvansker.

Bevegelser som det tidligere har vært enkelt å utføre, for eksempel åpne lokket på en boks og ta på seg sokker, kan bli både vanskelige og smertefulle å utføre. I begynnelsen merkes artrosen mest når leddet belastes, men ved fremskreden sykdom kan smerten også oppstå i hvile.

Årsaker

En stor del av den nordeuropeiske befolkningen har røntgenforandringer som indikerer artrose, men det er bare 10 % som får symptomer eller utvikler sykdommen fullt ut. Den nøyaktige årsaken til sykdommen er ennå ikke kjent. De bakenforliggende årsakene vi kjenner til er for eksempel tungt arbeid med monotone bevegelser, inaktivitet, leddskade, alder, arvelighet og overvekt. Sykdommen er vanligere hos kvinner enn hos menn, og risikoen for å rammes øker med alderen.

Behandling

I dag finnes det ingen behandling som kan kurere artrose, og det er stort sett bare alvorlige tilfeller av hofte- og kneartrose som opereres. Ved operasjoner erstattes leddet med en leddprotese.

Du kan selv gjøre en del for å forebygge og lindre smerten i leddene. Du kan få hjelp til et treningsprogram som bygger opp musklene rundt leddene og stabiliserer dem hos fysioterapeuter eller kurs og opptreningsopplegg. Noen har behov for smertestillende medisiner. Mosjon er spesielt viktig for artrosepasienter, ettersom mosjon både styrker musklene og forebygger overvekt.

Når du bør oppsøke legehjelp

Hvis du får vondt i leddene når du anstrenger deg fysisk og smerten ikke gir seg, blir verre eller kommer tilbake, bør du kontakte lege for å få vurdering og råd. For å stille sikker diagnose må man som regel ta et røntgenbilde. Det finnes i dag ingen kur for artrose, men det finnes behandling og trening som kan forebygge og forsinke utviklingen av sykdommen.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hos Kry kan du få råd om artrose. Dersom du lurer på om du har artrose, kreves det en fysisk undersøkelse av lege for å få en diagnose.

Dette kan gjøres hos fastlegen din, eller på en av våre klinikker i Oslo.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

RevmatismeVondt i albuenVondt i ankelen