Problemer med å spise

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Menneskekroppen trenger energi og næringsstoffer for å kunne fungere. Om en har problemer med å ta til seg næring over lengre tid, kan en etter hvert utvikle mangelsykdommer.

Noen har problemer med å spise i spesielle situasjoner, andre har problemer med å få i seg vanlige matvarer til tross for at de ikke er allergiske mot dem. Noen kan også oppleve at de raskt får en så stor metthetsfølelse at det er vanskelig å få i seg nok mat.

Dersom en er redd for å gå opp i vekt kan det føre til at det å spise mat blir forbundet med engstelse og ubehag.

Bestill psykologtime

Årsaker

Det finnes mange mulige årsaker til at noen opplever problemer med å spise. Man kan ha en liten magesekk og ha behov for å spise små porsjoner med kortere mellomrom enn normalt.

Spiseforstyrrelser som for eksempel anoreksi, kan føre til at matinntak ledsages av bekymring.

Et annet eksempel på denne type bekymring kan skyldes svelgevansker. Smerte i forbindelse med fordøyelsen, for eksempel magesår eller magekatarr, er også noe som kan gjøre det vanskelig å spise tilstrekkelig.

Behandling

Behandlingen vil variere avhengig av årsaken til plagene. Hvis en har en spiseforstyrrelse, vil det være fokus på å endre atferden og tankemønsteret som ligger bak spiseforstyrrelsen. Behandling med legemidler eller andre former for behandling kan også være aktuelt.

Er det andre årsaker til at du har problemer med å spise, forsøker en i stedet å finne matvarer og matretter som er enklere å få i seg, og kanskje supplere med næringsrik drikke.

Dersom plagene har en medisinsk årsak, er det viktig å oppsøke lege for å få riktig behandling.

Når du bør oppsøke legehjelp

Hvis man har så store problemer med å spise at man ikke får i seg nok energi, skal man oppsøke lege. Man bør også oppsøke lege hvis man føler seg trøtt og mistenker at det kan skyldes mangel på næringsstoffer.

Det er også viktig å oppsøke hjelp dersom det påvirker sosiale situasjoner eller livskvalitet.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Dersom du opplever problemer med å spise kan du få råd, veiledning og eventuell behandling av både våre leger og psykologer ettersom hva som er den bakenforliggende årsaken til utfordringene du opplever.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Kvalme og oppkastAngst