Øyne

Om du trenger noen å snakke med om dine øyeplager, kan våre leger kan hjelpe deg. De vil gi en vurdering av symptomene dine og annet som kommer frem under legetimen. Slik kan legen gi deg gode råd og eventuell behandling. Om det er nødvendig vil de henvise deg til videre undersøkelser.

Bestill time

Øyne

Øyet er et komplekst organ og for mange oppleves synet som den viktigste av våre sanser. Øynene er følsomme og kan rammes av flere ulike plager. Tilstander som øyebetennelse går ofte over av seg selv, mens andre sykdommer kan gi mer diffuse plager og trenger behandling.

Symptomer og sykdommer

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

Kløe i øynene

Kløe i øynene kan ha flere årsaker. Blant de vanligste årsakene er allergi og infeksjon. Hvis du har vedvarende problemer med kløe i øynene, bør du søke legehjelp.

Sti på øyet

Langs øyevippene og på innsiden av øyelokket er det talgkjertler, akkurat som på resten av huden. Dersom disse kjertlene blir tilstoppet, kan de bli betente og hovne opp slik at talg ikke kommer seg ut av kjertelen. Det er helt ufarlig, men kan være plagsomt. En sti som sitter på øyelokket ved øyevippene kalles for ytre sti. Om den er plassert på innsiden av øyelokket, kalles den for indre sti.

Vondt bak øyet

Smerter bak øyet kan ofte være en ganske diffus smerteopplevelse, og det kan noen ganger være vanskelig å vite om man har vondt bak eller i selve øyet. Smertene kan komme plutselig og gå raskt over, eller være mer langvarige og tilbakevendende. Noen ganger oppleves det et slags trykk bak øyet, og andre ganger kjenner man smerte ved øyebevegelse. Smertemønsteret og smerteopplevelsen kan gi viktig informasjon når en skal finne årsaken til smerten.

Øyebetennelse (Øyekatarr)

En øyebetennesle (øyekatarr) er preget av at øyet blir rødt og irritert. Mer tårevæske dannes, noen ganger også i øyet. Betennelse i øyet er ofte forårsaket av virus eller bakterier. Problemene forsvinner vanligvis innen 1-2 uker. Dette kan gå enda raskere dersom du er flink til å vaske øynene hver dag. I mer sjeldne tilfeller kan det hende du trenger reseptbelagte medisiner.