Vondt bak øyet

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Smerter bak øyet kan ofte være en ganske diffus smerteopplevelse, og det kan noen ganger være vanskelig å vite om man har vondt bak eller i selve øyet. Smertene kan komme plutselig og gå raskt over, eller være mer langvarige og tilbakevendende.

Noen ganger oppleves det et slags trykk bak øyet, og andre ganger kjenner man smerte ved øyebevegelse.

Smertemønsteret og smerteopplevelsen kan gi viktig informasjon når en skal finne årsaken til smerten.

Årsaker

Smerter bak øyet kan skyldes muskulære problemer i nakken. Hvis smerten kommer i form av forbigående anfall, er svært sterk og kun rammer den ene siden av hodet, kan det være snakk om klasehodepine – også kalt Hortons hodepine.

Migrene kan også ha smerte bak øynene som et symptom. Hemicrania continua er en uvanlig sykdom som ligner på Hortons hodepine. Smerten er ikke like intens som ved Hortons, men et anfall kan pågå kontinuerlig over lang tid.

Behandling

Når du har vondt bak øyet, vil behandlingen avhenge av hva som forårsaker smerten. Hvilken smertelindring som hjelper ved for eksempel klasehodepine eller migrene, varierer fra person til person, men med hjelp av en lege har du gode muligheter til å finne en metode som fungerer for deg.

Migrene kan ofte behandles med legemidler, både ved migreneanfall og for å forebygge anfall, dersom du har dette hyppig.

Hvis det er muskulære problemer som forårsaker smerten, kan betennelsesdempende midler, samt massasje og varmebehandling fungere som behandling i noen tilfeller. Ved alvorlig klasehodepine kan det gis oksygen, noe som pleier å gi god lindring innen 10–15 minutter.

Alvorlig klasehodepine eller alvorlig migrene krever ofte behandling og oppfølging av nevrologspesialist.

Når du bør oppsøke legehjelp

Oppsøk lege hvis du har vondt bak øyet eller hvis smerten er så intens at du ikke klarer å fungere i hverdagen. Hvis medisinen du har fått utskrevet ikke hjelper, må du kontakte legen på nytt.

Smerte bak øyet pleier ikke å være knyttet til problemer i selve øyet, derfor kan du starte med å henvende deg til en allmennlege.

Hvis du mistenker at du har Hortons hodepine, skal du alltid oppsøke lege. Det samme gjelder hvis du føler at synet på øyet er påvirket.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hos Kry kan vi hjelpe deg med råd hvis du har vondt bak øyet. I visse tilfeller kan vi også skrive ut resept.

Hvis legen anser at det er nødvendig med en fysisk undersøkelse vil du bli rådet til dette. Vi kan også henvise til spesialist dersom det er aktuelt.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Kløe i øyneneSti på øyetØyebetennelse (Øyekatarr)