Kløe i øynene

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Kløe i øynene kan ha flere årsaker. Blant de vanligste årsakene er allergi og infeksjon. Hvis du har vedvarende problemer med kløe i øynene, bør du søke legehjelp.

Symptomer

Røde, kløende øyne er vanlige symptomer på en allergi. Du kan også få små blemmer på innsiden av øyelokket. I tillegg kan symptomene bli verre hvis du har tørre øyne. Forurensning i luften kan også forverre symptomene. Ved en allergisk reaksjon er det vanlig at øyelokkene hovner opp.

Hvis du derimot har fått en infeksjon, kan øynene føles klebrige, og du kan oppleve at øyevippene klistrer seg sammen. Hvis øynene renner, svir eller klør, kan det også bety at øynene er tørre og må fuktes. Infeksjon og allergi gir nesten alltid rødhet og kløe i begge øyne; ikke bare ett øye.

Årsaker

Kløe i øynene kan ha flere årsaker. Det kan for eksempel skyldes at du er allergisk mot noe, men også at du har fått en betennelse eller infeksjon. De fleste infeksjoner i øynene er forårsaket av virus, og kommer gjerne i forbindelse med forkjølelse. Noen ganger er infeksjonen forårsaket av bakterier, og det kan da være nødvendig å behandle med antibiotika øyedråper. Det er ofte vanskelig å skille mellom infeksjon med virus eller bakterier, ettersom symptomene er ganske like.

Sigarettrøyk, sminke og tørr luft kan også føre til irritasjon og ubehag i øynene. Hvis du sitter lenge foran datamaskinen, kan slimhinnene bli tørre. Det kan også oppstå ubehag hvis du jobber under dårlige lysforhold, eller hvis luften er tørr, varm eller støvete.

Behandling

Tørre øyne kan behandles med reseptfrie øyedråper eller øyegel. Hvis øyeproblemet er forårsaket av en allergi, anbefales allergimedisiner. Hvis du er plaget med øynene, kan det være lurt å unngå røykfylte miljøer og lokaler med tørr luft. Dersom du har infeksjon i øynene, kan du oftest forsøke å skylle bort materie i øynene med rent vann eller øyeskyllevann. Dersom dette ikke hjelper i løpet av et par dager kan det bli nødvendig å behandle med antibiotika øyedråper.

Når du bør oppsøke legehjelp

Hvis du har vedvarende problemer med kløe i øynene, bør du søke legehjelp. Hvis du har røde og klebrige øyne, bør du oppsøke lege hvis symptomene ikke forsvinner innen et par dager. Ved tørre øyne virker egenbehandling vanligvis godt, men hvis du ikke er bra igjen etter 2–3 uker, bør du kontakte lege.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Kry-legene kan gi deg råd, resept eller henvisning til øyelege. Dersom våre leger anser det som nødvendig med en fysisk undersøkelse, vil du bli anbefalt dette.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Øyebetennelse (Øyekatarr)AllergiPollenallergiSti på øyet