Svie ved vannlating

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Nina Wiggen

, spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Smerter eller ubehag ved vannlating er ikke nødvendigvis et symptom på sykdom. Det kan være flere årsaker til svie ved vannlating. Det kan uansett være lurt å oppsøke hjelp dersom du plages med dette.

Symptomer

Svie eller smerter når en tisser er ikke så uvanlig, og noe mange opplever flere ganger i livet. En av de vanligste årsakene til svie og ubehag ved vannlating er urinveisinfeksjon.

Andre vanlige symptomer på urinveisinfeksjon er i tillegg økt trang til å tisse, noe som gjøre at du må på toalettet oftere enn vanlig. Andre symptomer kan være blod i urinen eller at urinen er uklar. Du kan også ha smerter i underlivet.

Årsaker

Svie ved vannlating kan ha flere årsaker. En av de vanligste årsakene er urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjon forekommer hyppigere hos kvinner enn hos menn. Det er vanligvis helt ufarlig, og går raskt over med egenbehandling.

Andre årsaker kan for eksempel være en overaktiv blære eller en kjønnssykdom. Noen ganger kan det være at en sykdom ikke er årsaken til ubehaget, men at det heller kan være sår eller følsomme slimhinner i underlivet. Følsomme slimhinner kan komme av for eksempel bruk av såpe som forstyrrer PH-verdien i underlivet.

Behandling

Det finnes flere typer egenbehandling for svie og ubehag ved vannlating. Enkel urinveisinfeksjon hos ikke-gravide kvinner kan i flere tilfeller behandles ved å drikke rikelig. Vann blandet med sitronsaft kan også hindre bakterieinfeksjoner å utvikle seg, etter som bakteriene trives dårlig i surt miljø.

Dersom symptomene ikke forsvinner eller blir bedre, kan det være nødvendig med antibiotika. Ved plager som klamydia behandles dette også med antibiotika.

Dersom ubehaget skyldes følsomme slimhinner i underlivet, kan du prøve å bytte ut såpe med for eksempel en babyolje, eller et annet uparfymert produkt når du vasker deg selv.

Når du bør oppsøke legehjelp

Svie ved vannlating er ofte ubehagelig, men det betyr ikke nødvendigvis at du må oppsøke legehjelp. Dersom plagene ikke blir bedre, eller du mistenker urinveisinfeksjon eller en annen type sykdom, bør du oppsøke legehjelp.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Dersom det gjør vondt når du tisser, kan du få råd og veiledning av Kry-legene via videokonsultasjon. Du kan også få resept på legemidler hvis det anses som nødvendig.

Dersom du er kvinne over 15 år, ikke er gravid og har symptomer på urinveisinfeksjon, kan våre leger forskrive antibiotika for dette over video.

Gravide, menn og barn med symptomer skal oppsøke fysisk legehjelp for å få utskrevet antibiotika for urinveisinfeksjon, enten hos fastlege, legevakt eller på våre klinikker i Oslo.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

UrinveisinfeksjonKlamydia