Last ned Last ned

Urinveisinfeksjon

Hvis du trenger å urinere oftere enn vanlig og kjenner svie ved vannlating, kan det være at du har en urinveisinfeksjon. Infeksjonen skyldes vanligvis bakterier som kommer inn i urinrøret og videre opp i blæren. Hos KRY kan du få hjelp ved urinveisinfeksjon.

En urinveisinfeksjon skyldes i de aller fleste tilfeller at bakterier er kommet inn i urinblæren eller urinrøret. En nedre infeksjon rammer urinblæren og urinrøret, og er den mest vanlige infeksjonen med symptomer som er enkle å kjenne igjen. Den øvre infeksjon rammer urinlederne og nyrebekkenet, og kan få et mer alvorlig forløp. Bakterier forårsaker en infeksjon og dermed betennelse i slimhinnen som kler blærens innside. Normalt vil urinblæren trekke seg sammen når blæren fyller seg opp, men ved urinveisinfeksjon vil urinblæren trekke seg sammen uten at den er full. Det kan føre til at det kjennes som at du må på toalettet hele tiden. Betennelsen i urinblæren ligger også på innsiden av urinrøret, og det kan derfor være smertefullt når du later vannet. I tillegg til hyppig og sviende vannlating med kun små mengder urin, kan urinen være blodig og uklar.

Vanlige symptomer er:

  • Det kjennes ut som at du må på toalettet hele tiden
  • Det kan være smertefullt når du later vannet
  • Hyppig og sviende vannlating
  • Små mengder urin

I tillegg kan urinen være blodig og uklar.

Kvinner er spesielt utsatt for å få urinveisinfeksjon fordi de har et kortere urinrør enn menn. Det betyr at eventuelle bakterier fra utsiden har en kortere “reisevei” inn til urinblæren, der de kan forårsaker infeksjon. Noen kvinner er plaget av stadig tilbakevendende infeksjoner, men det finnes gode forebyggende tiltak. Ikke hold igjen dersom du kjenner trang til vannlating, og sørg for at du tømmer blæren ordentlig. Drikk rikelig med væske. Ikke sitt på kalde underlag, og unngå å fryse på bena. Prevensjonsmetoder som pessar og midler som dreper sæd ser ut til å øke risikoen for infeksjon. Lat vannet etter samleie, og tørk deg forfra og bakover. Bruk en østrogenkrem rundt åpningen til urinrøret og i skjeden etter overgangsalderen.

Sykdommer vil ofte oppføre seg noe ulikt hos barn til voksen og eldre. Kroppen forandrer seg gjennom hele livet, og måten vi reagerer på sykdom forandrer seg også. Eldre mennesker vil ofte ikke ha de typiske symptomene på urinveisinfeksjon, og det er vanlig at slike infeksjoner blir oppdaget på grunn av endringer i personens bevissthetstilstand. Eldre mennesker med sykdom i kroppen kan bli forvirret. Også hos små barn vil symptomene være vanskelig å oppdage. Redusert allmenntilstand og redusert vektøkning kan være de eneste tegnene. Barn som snakker kan gi uttrykk for hvor det gjør vondt, og at det svir når de tisser.

Dersom du lurer på noe, eller kjenner igjen noen symptomer hos deg selv eller dine barn, så kan du bestille time på KRY. Du vil da få en videokonsultasjon hos en av våre leger, og dersom det er behov for det, kan du få resept. Merk at ved menn og barn hvor man mistenker urinveisinfeksjon, bør i de aller fleste tilfeller gjøre undersøkelse av urinen før en kan sette i gang behandling med antibiotika. Det er derfor hovedsakelig ikke-gravide kvinner med symptomer på en enkel, nedre urinveisinfeksjon, som vi kan behandle via KRY. I mange tilfeller vil behandlingen være å drikke rikelig, men i enkelte tilfeller kreves antibiotika. KRY kan gi deg råd om hva du bør gjøre. Hvis legen mistenker at du har infeksjon i øvre del av urinveiene vil du bli rådet til å oppsøke fastlege eller legevakt.