Få medisinske råd, vurderinger og vaksiner før du skal reise hos Kry Reiseklinikken. Bestill time på Kry Reiseklinikken

REISEMEDISIN

Skal du ut og reise? Disse vaksinene trenger du

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Spesialist i infeksjonsmedisin, overlege Kry Reiseklinikken og zoolog
Gunnar Hasle, overlege ved Kry Reiseklinikken og spesialist i infeksjonssykdommer
Det kan være forvirrende å finne ut hvilke vaksiner du trenger før du skal på reise. Å forhøre seg med helsepersonell kan imidlertid gi svar på mange av spørsmålene man har.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill reisevaksinering

Selv om et besøk hos helsepersonell kan være noe av det siste vi egentlig har tid til før en ferie, er det likevel viktig å prioritere det før man skal ut på reise til et annet land. Vi har snakket om reisevaksiner med Gunnar Hasle, overlege ved Kry Reiseklinikken.

— Å rådføre seg med helsepersonell for å høre hvilke vaksiner man trenger før man skal på reise, er viktig for å få vite om hvilke sykdommer som kan forekomme der man skal oppholde seg, og hvordan man kan unngå å pådra seg disse.

De siste årene har det for eksempel vært rekordmange tilfeller av meslinger flere steder i verden og det er rapportert om stadig flere tilfeller av rabies blant dyr i Thailand. I Afrika og Sør-Amerika er gulfeber fremdeles utbredt og i mange av landene kreves det gulfebervaksine ved innreise.

— Ved å ta reisevaksinene i tide før du reiser, kan du beskytte deg og oppnå immunitet mot sykdommene som finnes på reisemålet og sikre at du ikke tar med deg alvorlige sykdommer hjem til familie, venner og lokalsamfunn, sier Hasle.

Planlegg å ta vaksine i god tid

Full effekt av vaksiner tar rundt 1-2 uker etter injeksjon, og enkelte vaksiner trenger man to eller flere doser av for å få full beskyttelse mot den aktuelle sykdommen.

— For å få optimal effekt av vaksinene du tar før reisen din, bør du derfor starte i god tid før avreise. Optimalt bør du kontakte helsepersonell allerede 8 uker før du reiser, for å sikre at du tar de riktige vaksinene til riktig tid, og at du har tid til å ta eventuelle påfyllingsdoser.

Disse vaksinene bør du ha

Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvor du skal oppholde deg, hvor lenge du skal være borte, og reisens karakter og omfang.

Alle bør være vaksinert mot:

- Difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt

Beskyttelse mot disse sykdommene får man gjennom én og samme vaksine. Denne vaksinen inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Alle voksne bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene rundt hvert tiende år.

- Meslinger, kusma og røde hunder

Denne vaksinen inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Om du er født mellom 1960 og 1970, og ikke vet om du har hatt meslinger bør du ta en dose MMR-vaksine. Det samme gjelder om du er usikker på om du har fått MMR-vaksine tidligere, anbefales minst én dose før avreise.

Hvor lenge varer reisevaksiner?

Her får du en oversikt over de vanligste reisevaksinene, antall doser som trengs for maksimal beskyttelse mot sykdommen og om og når man eventuelt trenger påfylningsdose.

kry.no > Vanlige reisevaksiner

Hvilke vaksiner trenger jeg til reisen?

Hvilke vaksiner du trenger avhenger gjerne av seks essensielle faktorer, forteller Hasle:

  • reisemål
  • reisens formål
  • hvor lenge du skal være borte
  • hvilke sanitære forhold du forventer å oppholde deg i
  • hvilke vaksiner du har tatt fra før
  • alder, helsehistorikk og eventuelle allergier.

— Til noen reisemål anbefales også forebyggende malariamedisin. Dette er jo ikke en vaksine, men om man skal reise til enkelte områder anbefales det at man tar tabletter som en forebyggende behandling.

Hvilke vaksiner du trenger for å reise trygt, avgjøres altså etter en vurdering av disse faktorene.

Hva koster det å vaksinere seg?

Totalprisen for å vaksinere seg vil avhenge av ditt vaksinebehov: hvilke vaksiner du skal ta og hvor mange. Vaksinekontorer kan imidlertid ikke selge vaksiner videre over innkjøpsprisen som er satt av FHI. [Du kan lese mer om Kry sine priser her.](https://www.kry.no/reisevaksine/priser/)

Hva med vaksinasjon av barn?

Om du skal reise med barn, vil det også være nødvendig å vaksinere dem før dere drar.

— Barn som skal ut på utenlandsreise trenger de samme vaksinene som voksne, men ofte er de dekket av det meste gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Om barnet ikke har tatt alle de anbefalte vaksinene, anbefales det å ta også disse vaksinene før reisen.

Når bør jeg vaksinere meg?

For å få full effekt av vaksinene er det viktig å planlegge i god tid før avreise. Det tar 1-2 uker etter injeksjon til du er beskyttet, og for noen vaksiner kreves det to doser med 4 ukers mellomrom før avreise. Les deg gjerne opp på vaksinebehovet når du bestiller reisen din så du ikke bestiller timen for sent.

— På grunnlag av dette anbefaler vi konsultasjon minst 2-5 uker og helst 8 uker før avreise, for å kartlegge hvilke vaksiner du trenger å ta, og når du trenger å ta dem for at de skal være effektive innen du reiser, forklarer Hasle.

Gjennom en konsultasjon på Kry Reiseklinikken kan du få råd og veiledning for å finne vaksinene du og reisefølget ditt trenger.

  • Det viktigste er å være ute i god tid før du skal reise, anbefaler Hasle.

Usikker på hvilke vaksiner du trenger?

Gjennom en konsultasjon på Kry Reiseklinikken kan du få veiledning om hvilke vaksiner du trenger på reisen din, og få satt vaksinene på stedet.

Bestill time

Andre artikler

Reisemedisin – 9. mai 2024

Hvilke reisevaksiner trenger jeg til Thailand?

Få informasjon om de anbefalte reisevaksinene før du reiser til Thailand. Vi følger FHIs anbefalinger og gir deg ikke flere vaksiner enn du har behov for.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.