Ta reisevaksinene du trenger før reise til Thailand hos Kry Reiseklinikken. Bestill time her

REISEMEDISIN

Hvilke reisevaksiner trenger jeg til Thailand?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Spesialist i infeksjonsmedisin, overlege Kry Reiseklinikken og zoolog
Gunnar Hasle, overlege ved Kry Reiseklinikken og spesialist i infeksjonssykdommer
Skal du på reise til Thailand og lurer på hvilke reisevaksiner du trenger? Vi har snakket med spesialist i infeksjonsmedisin Gunnar Hasle.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill vaksinetime

Hvilke vaksiner anbefales før reise til Thailand?

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke lenger vaksine mot hepatitt A for vanlige feriereiser til Thailand, det anbefales bare å ha oppdaterte barnevaksiner (difteri, stivkrampe, kikhoste, polio) ved vanlige turistreiser. For dem som er født 1960-1969 er det viktig å avklare om man har hatt meslinger eller har fått meslingvaksine. Om det er usikkert bør man ta en dose MMR-vaksine, enten man skal reise eller ikke.

Dette gjelder korte feriereiser på 2-3 uker. Om man skal bo der i lang tid er det aktuelt å ta vaksine mot japansk encefalitt, rabies og tyfoidfeber. Om man skal arbeide som helsearbeider trenger man hepatitt B-vaksine, og som veterinær eller dyrepleier må man ha rabiesvaksine.

Vaksine mot denguefeber

Man må også overveie vaksine mot denguefeber. Det gjelder spesielt om man har hatt denguefeber før, og om det dreier seg om et langvarig opphold. Denguefeber er ikke sjelden i Thailand, og man kan også få det på kortvarige reiser. Dette er den vanligste årsaken til legebesøk for barn med feber i Thailand, og det er nesten ikke mulig å finne en blodgiver i Thailand som ikke har hatt denguefeber én eller flere ganger. Blant dem som får diagnostisert denguefeber vil ca 1/3 få «ME-symptomer» i minst to måneder, og i noen tilfeller kan man dø av denguefeber. Vaksinen gis som to doser med minst tre måneders mellomrom. I de fleste tilfeller vil det mest praktiske være å ta én dose før nærmeste reise (som gir ca 80 % beskyttelse), og én dose før neste reise. Det er uavklart om man trenger å fylle på vaksinen senere i livet.

Denguevaksinen Qdenga virker godt mot dengue 1 og 2, som er de vanligste i Thailand nå, men ikke mot dengue 3 og 4.

Bildet på denne siden viser såkalte åndehus, som man ser over alt i Thailand. De er ofte utstyrt med skåler og blomstervaser, som er typiske klekningssteder for myggartene Aedes aegypti (gulfebermygg) og Ae. albopictus (japansk tigermygg), som overfører en rekke myggbårne sykdommer. Les vår artikkel om denguefeber og denguefebervaksine, med utbredelsekart.

Andre råd for reise til Thailand

Det er viktig å huske på at det nordmenn oftest dør av på reiser ikke er sykdommer man kan vaksineres mot, men trafikkulykker og drukning. Lei ikke motorsykkel, og bad ikke i store bølger. Og se deg for når du tar selfies! Fall mens man tar selfies er en økende årsak til ulykker ved reiser.

Vask eller desinfiser hendene før du spiser, for å redusere risikoen for diaré. Bruk myggrepellent, særlig rundt solnedgang, for å redusere risikoen for myggbpårne sykdommer

Om du reiser uten partner: Utsett deg ikke for hiv-infeksjon eller andre seksuelt overførbare sykdommer.

Usikker på hvilke vaksiner du trenger?

Gjennom en konsultasjon på Kry Reiseklinikken kan du få veiledning om hvilke vaksiner du trenger på reisen din, og få satt vaksinene på stedet.

Bestill time

Andre artikler

Reisemedisin – 21. jan. 2024

Skal du ut og reise? Disse vaksinene trenger du

Skal du ut og reise? Det kan være utfordrende å vite hvilke vaksiner man trenger på reisen. Få råd og veiledning på en av våre klinikker eller over video.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.