Kry-logo
Last ned

Hvorfor er vaksiner og immunisering så viktig? Her finner du svar på alt du lurer på

Vaccinations and immunisations
Sist oppdatert:
ons. 28. apr. 2021
Hvordan fungerer immunisering og hva er flokkimmunitet? Annette Alaeus, lege og spesialist på smittsomme sykdommer hos Kry, deler sine ekspertråd

Immunisering er en prosess som beskytter oss mot en spesifikk sykdom gjennom vaksinering. I følge Verdens helseorganisasjon, har vi nå utviklet vaksiner for mer enn 20 livstruende sykdommer, som bidrar til å forebygge 2-3 millioner dødsfall hvert eneste år. Hittil har over 1 milliard mennesker blitt vaksinert for Covid-19, det har bidratt til å drastisk redusere antall smittede.

«Vaksiner er den viktigste utviklingen i hele legevitenskapens historie», sier Alaeus. «Vaksiner redder millioner av liv og beskytter hele samfunn.»

Her svarer vi på de store spørsmålene rundt vaksiner og immunisering – alt fra hvordan det fungerer til hvorfor det er så viktig.

Hvordan fungerer vaksiner?

Vaksiner etterligner en mild versjon av en naturlig infeksjon, sier Alaeus. En vaksine trener opp immunforsvaret ditt til å lage antistoffer. Antistoffer lages av våre immunceller og hvert antistoff er designet spesifikt til et visst virus eller bakterie, også kalt patogen.

I praksis betyr dette at når kroppen kommer i kontakt med det virkelige patogenet, så vet den hva den skal gjøre. Istedenfor å få en skadelig og i noen tilfeller dødelig infeksjon, får personen bare en mild infeksjon eller ingen infeksjon i det hele tatt. Det er dette leger kaller immunisering, forklarer Alaeus.

Hva er forskjellen mellom antistoffer og antigen?

Både virus og bakterier (patogener) har et unikt sett med antigener på overflaten. Når et virus eller en bakterie har trengt inn i kroppen, lærer immunsystemet å lage et stoff som kan gjenkjenne disse antigenene. Disse cellene kaller vi for antistoff. Et antistoff gjenkjenner altså et antigen og fester seg til det. Dette både inaktiverer inntrengeren og fungerer samtidig som et "rødt flagg" som tiltrekker seg våre andre immunceller, som kommer og ødelegger inntrengeren.

Antistoffer og antigener passer sammen. Når et antistoff støter på det antigenet det var utviklet for å bekjempe, binder det seg til det og uskadeliggjør det.

Kan en vaksine gi meg sykdommen den skal bekjempe?

Det kommer an på hvilken type vaksine vi snakker om. Levende vaksiner trener immunforsvaret ved å introdusere en svekket versjon av patogenet. Eksempelvis kan mennesker som har tatt meslingvaksinen, få et lite utslett og noe feber. Men symptomene er mye mildere enn om de hadde fått den faktiske sykdommen.

Andre vaksiner introduserer en ikke-levende versjon av patogenet som ikke forårsaker sykdommen. Eksempler på dette er inaktiv poliovaksine og noen av influensavaksinene.

Noen av koronavaksinene har tatt i bruk en ny teknologi kalt budbringer-RNA (mRNA). De leverer en genetisk kode som kroppen bruker til å kun produsere koronaviruset sine overflateproteiner (antigener), slik at kroppen vår kan bli introdusert for disse, og lage antistoffer mot Covid-19-viruset. Man kan ikke få korona fra vaksinen.

Hvorfor er vaksiner viktig for offentlig helse?

«Immunisering er ekstremt viktig for offentlig helse», sier Alaeus.

«Vaksiner gir oss muligheten til å redde liv og redusere antall sykehusinnleggelser. Det bidrar også til å beskytte mennesker mot skadelige langtidsvirkninger fra noen av infeksjonene.»

Før poliovaksinen for eksempel, fikk mennesker som overlevde infeksjonen uhelbredelige helseproblemer, som lammelse eller pustevansker.

På et samfunnsmessig nivå, reduserer vaksiner finansielle og menneskelige kostnader i forbindelse med sykehusinnleggelser, og langvarig uførhet eller helseproblemer.

Vaksiner gjør at mennesker kan leve et normalt liv og bidra i samfunnet, sier Alaeus.

Hva er flokkimmunitet?

Flokkimmunitet bidrar til å dempe spredningen av smittsomme sykdommer. Det er selve hovedmålet til de fleste vaksinasjonsprogrammene.

Flokkimmunitet skjer når flertallet av innbyggerne i et land eller en region har et visst nivå av immunitet mot en sykdom. Menneskene kan ha utviklet antistoffer ved å bekjempe infeksjonen på en naturlig måte, eller gjennom vaksinering.

«Eksempelvis har polio og meslinger nærmest blitt utryddet takket være flokkimmunitet gjennom vaksinering. Nå ser vi bare utbrudd der det er grupper med mennesker som ikke har vaksinert seg», sier Alaeus.

Hva skjer med vaksinen når det oppstår mutasjoner?

«Noen virus går gjennom mange mutasjoner. Noen ganger kan en ny variant ta over den varianten som vaksinen ble utviklet for. Det betyr at vi må tilpasse vaksinen for å sørge for at den fremdeles fungerer på en effektiv måte», sier Alaeus.

«De fleste virus og bakterier er relativt stabile. Det finnes derimot noen luftveisinfeksjoner, som influensa og til en viss grad Covid-19, som kan tilpasse seg for å unnslippe immunitet.»

«Dette er imidlertid noe forskere er forberedt på. Nye teknikker i tillegg til produsenter og forskere, kan tilpasse vaksinene til den varianten av viruset som dominerer», legger hun til.

Hvorfor er immunisering hos barn så viktig, selv hos barn med god helse?

Immunisering er en form for forebyggende helseomsorg. Istedenfor å kurere en sykdom, bidrar immunisering til å unngå potensielt dødelig eller langsiktige effekter fra den smittsomme sykdommen, sier Alaeus.

Dette er spesielt viktig i land med begrensede ressurser, der faktorer som dårlig ernæring kan gjøre barn ekstra sårbare.

En viktig årsak til immunisering av barn, er at den beskytter hele samfunn. «Selv om et uvaksinert barn ikke nødvendigvis får store lidelser ved en infeksjon, kan de lett overføre den til andre mer sårbare mennesker, som besteforeldre eller de med nedsatt immunforsvar.»

Er det viktig å ta reisevaksiner?

I hvert land finnes det et vaksinasjonsprogram som er utviklet for å beskytte befolkningen mot sykdommer de har stor sannsynlighet for å få der de bor.

Når vi reiser ut av landet, mangler vi nødvendige antistoffer for å bekjempe infeksjoner som vi kan bli eksponert for ved reisemålet. Da kan vi også ta med alvorlige infeksjoner hjem til vår egen familie, våre venner og samfunn.

Dette er grunnen til at regjeringer anbefaler at vi vaksinerer oss før vi reiser til enkelte land. Noen land krever til og med vaksinebevis mot sykdommer som polio eller gulfeber før de slipper turister inn i landet.

Å ta anbefalte vaksiner før du reiser beskytter deg selv og andre, konkluderer Alaeus.

Ta en kikk på det nasjonale vaksinasjonsprogrammet for mer informasjon om vaksinedistribusjonen for Covid-19 der du bor.

Immuniseringsordliste:

Vaksine: En type medisin som stimulerer immunsystemet til å produsere immunitet mot en spesifikk sykdom for å beskytte mot den sykdommen. Vaksiner gis vanligvis med sprøyte. Vaksinering: Å ta vaksinen for å produsere immunitet mot en spesifikk sykdom. Immunisering: Prosessen der en person får beskyttelse mot en sykdom ved hjelp av vaksinering eller naturlig gjennomgått infeksjon. Immunitet: Beskyttelse mot en smittsom sykdom. Hvis du er immun mot en sykdom, kan du bli eksponert for den uten å bli smittet. Patogen: Organismer som bakterie, virus og parasitt som er sykdomsfremkallende hos mennesker. Antigen: Et overflateprotein på en bakterie eller et virus. Tilstedeværelsen av antigener i kroppen stimulerer en immunrespons og vanligvis produksjonen av antistoff. Antistoff: Et protein i blodet som dannes når immunforsvaret aktiveres. Antistoffer beskytter kroppen mot sykdommen ved å feste seg til antigener på overflaten av bakterier eller virus og ufarliggjøre de.

Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Sist oppdatert:

Andre artikler