Hva forårsaker dårlig ånde?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Camilla Wolff, Allmennlege
De fleste av oss opplever vond lukt fra munnen fra tid til annen, og kan ramme selv de flittigste tannpusserne. Men hva er egentlig de vanligste årsakene til dårlig ånde, og hvordan kan du forebygge og behandle det?

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Lege i Kry, Camilla Wolff, forteller at alle fra tid til annen opplever dårlig ånde – enten i form av morgenånde eller etter vi har spist mat som har sterk lukt eller smak.

— Hvis du kjenner at ånden din lukter vondt, er det lett å føle seg utilpass og stresset, spesielt om du finner deg i en sosial setting eller i nærheten av partneren din.

Ifølge Wolff avhenger ofte behandlingen av årsaken til problemet.

Hvorfor får vi dårlig ånde?

— Dårlig ånde skyldes vanligvis et overskudd av bakterier i munnen din, som produserer illeluktende gasser kalt flyktige svovelgasser, sier Wolff.

Bakteriene som produserer sulfur finnes vanligvis på tungen din og i halsen. Alt fra sykdom, livsstilsvaner og enkelte typer mat kan føre til dårlig ånde, da de ifølge Wolff oppmuntrer bakteriene til å skille ut dårlig lukt.

— Hvis du imidlertid tar godt vare på bakteriene i munnen din, er det mindre sannsynlighet for at du får dårlig ånde.

Om du ofte opplever problemer med dårlig ånde, kan det også være et tegn på eksempelvis tannproblemer eller en underliggende sykdom. Ved usikkkerhet rundt hva som forårsaker dårlig ånde for deg, anbefaler Wolff at du tar kontakt med en lege eller tannlege, avhengig av symptomene dine.

9 grunner til at vi får dårlig ånde

Wolff trekker frem 9 grunner til at vi får dårlig ånde.

1. Dårlig ånde av mat som lukter sterkt

Mat som hvitløk, løk, gressløk og diverse krydder kan føre til dårlig ånde. Hvitløk og løk er en del av samme grønnsaksfamilie som inneholder sulfur, som bidrar til den unike smaken.

— Etter denne maten blir fordøyd, absorbers gassene inn i blodet som føres til lungene. Dette kan føre til at ånden din lukter vondt, forklarer legen.

2. Dårlig ånde på grunn av tannkjøttsykdom

— Om du har konstant dårlig ånde kan det være tegn til at du har en tannkjøttsykdom. Denne type sykdom kan føre til dårlig ånde grunnet oppsamling av plakk langs tannkjøttet, fordyper Wolff.

Dersom vi ikke fjerner matrester regelmessig, gir dette grobunn for bakterier som fører til dårlig ånde.

3. Tørr munn kan gi dårlig ånde

Tørr munn oppstår ofte i sammenheng med en reduksjon av spyttproduksjon. Spytt bidrar til å rense munnen din ved å fjerne bakterier og matrester. En tørr munn kan dermed gjøre deg mer utsatt for dårlig ånde.

— På natten er det naturlig at vi får tørrere munn, siden spyttproduksjonen reduseres når vi sover. Dette er grunnen til at vi kan få morgenånde, forklarer Wolff.

Å ofte slite med å ha tørr munn kan være en bivirkning av ulike typer medisiner som p-piller, antidepressiva, pollenmedisin og sovetabletter.

— Alkohol, stress, dehydrering og tetthet i nese og bihuler kan også være mulige årsaker til tørr munn.

4. Mandelstein og dårlig ånde

Mandelsteiner eller detrituspropper er små, hvite eller gule klumper man kan finne i hulrommene i mandlene våre, og består av bakterier og organisk debris – avskallede døde slimhinner og bakterier.

— Mandelsteiner lukter vondt, være plagsomt og kan gi dårlig ånde, men det er ikke farlig.

Det finnes ikke forskning som gir varig effekt dersom man jevnlig er plaget med mandelstein, men det finnes mange former for behandling og kjerringråd.

— Mange prøver å gurgle med saltvann, massere mandlene, og å fjerne steinene selv med Q-tips eller lignende.

5. Et underliggende helseproblem som kan gi dårlig ånde

Ifølge Wolff finnes det visse sykdommer som kan påvirke luftveiene og dermed også ånden din. Dette inkluderer sykdommer som blant annet:

Diabetes kan også påvirke ånden vår da sykdommen fører til en økning av glukose i spyttet som fremmer bakterievekst og dårlig ånde. Sykdommen kan også føre til både tannkjøttbetennelse og tannråte.

6. Sure oppstøt

— Dårlig ånde er et vanlig symptom på kronisk sure oppstøt eller gastroøsofeal reflukssykdom (GERD). Mageinnhold – altså magesyre, galle og ufordøyd mat – gir sure oppstøt i spiserøret. Dette kan føre til en bitter eller sur smak i munnen, forklarer Wolff.

I noen tilfeller kan dårlig ånde forårsakes av mat som blir sittende fast i utposninger i spiserøret – såkalt øsofagusvertikkel. Da kan maten begynne å råtne og dermed føre til dårlig ånde. For noen kan dårlig ånde også forårsakes av en type bakterie som kan forekomme i slimhinnen i magesekken – Helicobacter pylori.

— Om du opplever at den dårlige ånden din er et nytt problem, og du ikke har spist noe som kan føre til sure oppstøt, bør du ta kontakt med lege, råder hun.

Legen kan komme til å spørre deg om en avføringstest som kan avdekke disse bakteriene.

7. Restriktive dietter

Ved å kutte ned på karbohydrater og faste, kan du få en fruktig eller acetonliknende ånde.

— Dette kommer av at kroppen din bryter ned fett istedenfor karbohydrater for å skape energi, som produserer kjemikaliene ketoner, som skilles ut i ånden din.

Du kan også få tørr munn i oppstarten av en diett, da kroppen din mister vann. Dette kan igjen også føre til dårlig ånde.

8. Dårlig tannhygiene

En av de vanligste årsakene til dårlig ånde – spesielt hos barn – er dårlig tannhygiene.

— Om man ikke pusser tennene eller bruker tanntråd daglig, kan dette føre til en oppsamling av bakterier mellom tennene og tannkjøttet som gir dårlig ånde, sier Wolff.

Hun legger også til at disse bakteriene også kan føre til både tannkjøttbetennelse og tannråte.

9. Røyking og dårlig ånde

Røyking og tobakk gir ikke bare flekker på tennene, irritert tannkjtt og dårligere smakssans – det kan også føre til dårlig ånde.

— Når du røyker kan kjemikaliene fra sigaretten feste seg på overflaten til tennene og tannkjøttet, som kan føre til flere bakterier som skiller ut sulfur, sier Wolff.

Hvordan blir man kvitt dårlig ånde?

Det finnes mange grunner til hvorfor man får dårlig ånde. Den god nyheten er imidlertid at det finnes enkle måter å redusere dårlig ånde på. For dette har Wolff følgende tips:

- Tygg på friske mynteblader eller persille etter et måltid Dette kan bidra til å nøytralisere lukten fra munnen din som er forårsaket av sulfurgasser.

- Hold tennene dine rene Børst tenner og tannkjøtt minst to ganger om dagen med en tannkrem som inneholder fluor.

- Bruk tanntråd eller en tungeskrape Det viktigste er å rengjøre mellom tennene en gang om dagen med en interdental tannbørste eller lignende. Å pusse eller skrape tungen kan også gi effekt og redusert forekomst av dårlig ånde.

- Ikke skyll munnen etter tannbørst Om du skyller munnen etter du har pusset tennene, vannes fluoren i tannkremet ut. Dette reduserer den beskyttende effekten tannkremen har. Du bør heller ikke spise eller drikke i 30 minutter etter å ha brukt en munnskyll med fluor.

- Tygg på en sukkerfri tyggegummi mellom måltidene Dette kan også hjelpe med å unngå tørr munn da det stimulerer spyttkjertlene.

Endring av enkelte livsstilsvaner kan også hjelpe mot dårlig ånde:

- Drikk mye vann for å motvirke dårlig ånde Å drikke mye vann bidrar til å forebygge tørr munn, og vil skylle bort matrester mellom hver gang du børster tennene.

- Slutt å røyke I tillegg til å forebygge flekker på tennene, vil du også få en friskere ånde. Les mer om hvordan du kan slutte å røyke her.

- Begrens inntaket ditt av sukkerholdig mat og brus Dette gir grobunn for bakteriene til å produsere syre, som bidrar til tannråte og dental erosjon.

- Gå regelmessig til tannlegen Å gå regelmessig til tannlegen bidrar til en sunn munnhygiene og forebygger tannproblemer.

Når bør jeg oppsøke en lege om jeg opplever vedvarende dårlig ånde?

Om du har prøvd ut de ulike tingene, men ikke opplever effekter eller langsiktig effekt og likevel opplever dårlig ånde, er grunnen kanskje at du har en underliggende årsak.

Hvis du opplever noen av de følgende symptomene bør du derfor ifølge Wolff ta kontakt med lege:

  • Du har dårlig ånde som ikke blir bedre etter behandling i noen uker
  • Du har dårlig ånde i kombinasjon med andre symptomer, som for eksempel sure oppstøt
  • Du tar medisin som kan føre til dårlig ånde

Legene i Kry kan gi råd og veiledning til behandling både over video og på våre klinikker i Oslo.

Ønsker du helseråd om dårlig ånde?

Om du opplever vedvarende dårlig ånde etter å ha prøvd ut ulike tiltak, kan du kontakte en lege dersom du trenger videre råd og veiledning.

Bestill legetime

Andre artikler

Illustrasjon av føtter på en vekt og spørsmålstegn
Livsstilsmedisin – 19. mars 2024

Legen svarer om slankemedisin

Få svar om slankemedisin og vektreduserende medikamenter av lege Charlotte Salter. Les om effekt, bruk og hvordan man kombinerer slankemedisinen med livsstilsendringer.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.