Kry-logo
Last ned
Trenger du å fornye resepten din på pollenmedisin? Forny resept

Pollenmedisiner: do's and don'ts

Sist oppdatert:
søn. 18. apr. 2021
Lær hvordan du oppnår best mulig effekt av pollenmedisinene dine.

Rennende øyne og nese som klør. Hovne og røde øyne, dårlig søvn og hodepine. Sammen med våren kommer pollen, og det kan være veldig plagsomt og forstyrrende hvis du er allergisk.

Hvis du har pollenallergi har du også større risiko for å utvikle astma enn personer uten. Derfor er det viktig å finne behandlingen som passer for deg.

Mange er plaget

Ifølge tall fra Norges Astma- og Allergiforbund plages rundt 1 million nordmenn av pollenallergi, og tallet er økende. Den høyeste andelen pollenallergikere finner vi i aldersgruppen 5-40 år.

Begynn tidlig med medisiner

Som med all allergi er den beste behandlingen å unngå kontakt med det du er allergisk mot. Men pollen består av bittesmå partikler som frigis i luften og spres med vinden eller insekter. Å unngå pollen kan tidvis føles umulig.

Et godt tips er at du begynner tidlig med medisiner.

«Mange allergimedisiner er såkalte antihistaminer, som virker mest effektivt i å forhindre at allergisymptomer oppstår, fremfor å behandle allerede oppståtte allergiske reaksjoner», sier Thorleif Jansen, lege hos Kry.

Allergimedisiner finnes som tabletter, nesespray, øyedråper, inhalasjonsmedisiner og sprøyter.

«Du vil ha effekt av allergimedisiner uansett når du begynner. Men du unngår ekstra plager dersom du begynner å ta medisinene omtrent en uke før pollenspredningen starter der du bor», sier Jansen.

Det kan være lurt å ta kontakt med legen din for å finne ut hvilken medisin som passer deg best.

Følg med på pollenkalenderen

Så hvordan vet du når det er en uke til pollenspredningen starter? «Allergisesongen starter på vårparten, men tidspunktet avhenger av når spredningen av forskjellige typer pollen starter, og hvor i landet du bor», sier Jansen.

Han råder alle som har pollenallergi til å følge med på Norges Astma- og Allergiforbund sin pollenkalender. Der får du vite når du bør begynne å ta medisinene dine. Du finner også pollenvarsel på værvarslingstjenester, som yr.no

Følg med på bivirkninger

Det er ikke alltid at man treffer på første forsøk, noen ganger må vi prøve oss frem for å finne medisinen som passer oss best.

«En del allergikere kan oppleve trøtthet som bivirkning av antihistamin-tabletter. De nyere antihistaminene har heldigvis mindre slike bivirkninger, men om du opplever å bli trøtt av å ta tablettene dine kan det lønne seg å prøve en annen type», sier Jansen.

«Enkelte som bruker nesespray som inneholder kortison kan oppleve neseblødning. Her kan det faktisk hjelpe å få veiledning i riktig teknikk og bruk av nesesprayen. Slik veiledning kan du få hos lege, eller på et apotek.»

Hvis du opplever bivirkninger av pollenmedisinene dine kan det være lurt å teste en annen medisin i samråd med legen din.

Oppsøk hjelp

Mange opplever at pollenallergien kommer i veien for skolearbeid og jobb.

«Dersom du opplever bivirkninger av allergimedisinene, eller har plagsomme allergisymptomer til tross for at du bruker allergimedisin, kan det lønne seg å snakke med en lege», sier Jansen.

Hvis du er plaget bør du be om hjelp.

«Ofte er det nødvendig med en kombinasjon av for eksempel allergitabletter og nesespray eller nesedråper. Ofte kan noen justeringer i disse kombinasjonene gi en bedre effekt, og dermed mindre allergiplager.»

Hvis du opplever allergisymptomer, eller bivirkninger av allergimedisinen din, vil en god dialog med en lege kunne redusere plagene, og heve livskvaliteten din under pollensesongen.

Opplever du plager som er knyttet til pollen? Få råd og veiledning ved videokonsultasjon.
Bestill legetime
Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Sist oppdatert:

Andre artikler